A Grubu Seyahat Acentası Geçici Belgesi
Seyahat Acentacılığı ve Tur Operatörlüğü AG Grubu Seyahat Acentası
-
2019
Seyahat acentaları, kâr amacı ile turistlere turizm ile ilgili bilgiler vermeye, paket turları ve turları oluşturmaya, turizm amaçlı konaklama, ulaştırma, gezi, spor ve eğlence hizmetlerini görmeye yetkili olan, oluşturduğu ürünü kendi veya diğer seyahat acentaları vasıtası ile pazarlayabilen ticarî kuruluşlardır. Türkiye’de seyahat acentacılığına ilişkin iş ve işlemler 14.09.1972 tarihli ve 1618 sayılı Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu ve bu kanuna dayanılarak hazırlanan Seyahat Acentaları Yönetmeliği’ne göre yürütülmektedir. Dolayısıyla Türkiye’de seyahat acentalarına ilişkin gruplandırma bu kanunun yürürlüğe girmesi ile başlamıştır. Yasa ilk yayımlandığında paket turlar ve tur düzenleme faaliyetlerine ilişkin yasal düzenlemeler yoktu. Bir acentanın ürettiği bir tur ürününü başka bir acentanın pazarlayabilmesi yasal olarak düzenleme altına alınmıştır. Bu düzenleme yerel acentaların toptancı tur operatörlerinin ürettiği paket turları satabilmelerine olanak tanınmıştır.
1618 sayılı yasaya göre; A Grubu seyahat acentaları kanun ve yönetmelikle belirlenen tüm seyahat acentacılığı faaliyetlerini gerçekleştiren ticari işletmelerdir. B Grubu seyahat acentaları uluslararası kara, deniz ve hava ulaştırma araçlarının biletleri ile A grubu seyahat acentalarının düzenlediği turları satan ticari işletmelerdir. C Grubu seyahat acentaları ise yalnız Türk vatandaşları için yurtiçi turlar düzenlerler. B ve C grubu seyahat acentaları yalnızca kendileri için belirlenmiş hizmetleri görürler. Buna göre B grubu seyahat acentaları sadece satış işlemleri yapan acentalar, C grubu acentalar ise sadece ulusal ölçekte yalnız Türk vatandaşları için turlar düzenleyen acentalardır.
A grubu seyahat acentaları ise yukarıda belirtilen seyahat acentacılığı faaliyetlerinin tümünü gerçekleştirirler. Dolayısıyla A grubu seyahat acentaları tur ürününü oluşturup pazarlayabiliyorken, B grubu seyahat acentaları sadece satış işlemlerini gerçekleştirmektedir. A grubu seyahat acentaları ulusal ve uluslararası turlar oluşturup satabilirken C grubu seyahat acentaları sadece ulusal turlar oluşturup satabilmektedir. Yasaya göre A grubu seyahat acentası belgesi almak isteyen işletmelerin belli koşulları sağlamaları gerekmektedir. Bu koşullar, acentanın yurtdışından sağladığı dövizin en fazla yüzde 25’i ile yurtdışına tur düzenleyebilmesi ile iki yıl içerisinde yurtdışından 80 bin ABD Doları döviz sağlamasıdır. Bu koşulları içeren kanun maddesi, 13.01.2007 tarihli ve 26402 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 5571 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu, Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu ile Turizmi Teşvik Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 29 uncu maddesi ile yürürlükten kaldırıldı.
Referanslar
Hacıoğlu, N. (2016). Seyahat Acentacılığı ve Tur Operatörlüğü. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım; İçöz, O. (2014). Seyahat Acentaları ve Tur Operatörlüğü Yönetimi. Ankara: Turhan Kitabevi.
Ayrıntılı bilgi için bakınız
Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu. (1972, 09 14). Kanun Maddesi. Ankara: Cumhurbaşkanlığı Hukuk ve Mevzuat Genel Müdürlüğü.