Turizm ve Tanıtma Büroları

Kamu Kurumu Kavram Turizm ve Tanıtma Bakanlığı Turizm Bakanlığı Kültür ve Turizm Bakanlığı Üretim Yönetimi ve Pazarlama

Turizm otoriteleri Turizm ve Tanıtma Bürolarını turizmi teşvik etmenin en önemli unsuru olarak görmekte, turistleri daha uzun süre kalmaya ve kendi topraklarında daha fazla para harcamaya teşvik etmektedir. Turizm ve Tanıtma Büroları; turizm bölgelerini ziyaret eden kişilerin deneyimini kolaylaştırmak amacıyla ücretsiz bilgi sağlayan personelin bulunduğu, halka açık, fiziksel kuruluşlardır. Turizm ve Tanıtma Büroları, turizm hizmetlerinin üretimini artırmak için iletişim ve bilgi sağlamaktadır. Bu nedenle, turizm bölgelerinin pazarlama ve tanıtım altyapısının bir unsurunu oluşturmaktadırlar. Ziyaretçiler bir turizm bölgesine vardığında bürolar iletişim kanalı olarak görev görmektedir. Böylelikle, ziyaretçiler turizm danışma büroları aracılığıyla konaklama yeri, restoranlar ve sunulan tamamlayıcı hizmetler gibi turizm bölgesinin sağladığı farklı turizm hizmetleri hakkında detaylı bilgi alabilmektedir.

Turizm ve Tanıtma Büroları, topluluklarını toplantı ve kongre, grup turları ve ziyaretçileri içeren rekabetçi bir pazar yerinde temsil eden ve pazarlayan kuruluşlardır. Turizm ve Tanıtma Bürolarının öncelikli hedefi, turizm sektörünün tanıtımını yapmak, turizm endüstrisinin farklı bileşenlerinin işbirliğiyle ekonominin ve bölgenin imajının arttırılması ve bölgeye ziyaretçi çekmektir. Bürolar ayrıca bölgesel planlama ve geliştirmeye de katılım sağlar. Bu doğrultuda, stratejinin oluşturulması, faaliyetlerin seçilmesi ve çevrenin iyileştirilmesi sürecine katkı sunarlar. Ardından, stratejiyi uygulamak için finansal destek almaları gerekir. Büroların çoğu bağımsız, kar amacı gütmeyen kuruluşlar olarak sınıflandırılır. Büroların bazıları şehir ve ilçe hükümetlerinin veya yerel ticaret odasının bir parçasıdır. Genel olarak bürolar yapı, kapsam, büyüklük, coğrafi konum ve tesis yönetimi açısından farklılık gösterir. Bürolar, ayırt edici kimlikleri sayesinde, finansal gelişme, yönetimsel kısıtlamalar ve personel uygulamaları konusunda daha az esneklik ve siyasetinin katılımı olmadan pazar hedeflerine ulaşma özgürlüğü konusunda esneklikten yararlanırlar. Bölgeye gelecek ziyaretçiler ile etkileşime girecek olan ziyaretçiler ve işletmeler arasında irtibat görevi görmektedirler. Değer zincirinin her iki ucundan da bilgi toplar ve sunarlar. Dolayısıyla, kentsel ve bölgesel kalkınma için bir katalizör görevi görürler.

Türkiye’de ise 1934 yılında turizm, propaganda ve neşriyat işleri İktisat Vekâleti’nin görevleri arasına dâhil edildi ve bu vekâlet bünyesindeki Dış Ticaret Dairesi’ne bağlı olarak Türkofis adlı birim oluşturularak, turizm ve tanıtım çalışmalarını yürütmekle sorumlu tutuldu. 1938 yılı itibariyle Türkofis’in Neşriyat ve Propaganda Servisi içinde bir şube olarak Turizm Bürosu kuruldu, bu büro 1939’da Ticaret Bakanlığı’nın kuruluşu sırasında Turizm Müdürlüğü adını aldı. 1955 yılında yürürlüğe giren Turizm İşbirliği Nizamnamesi ile birlikte turizm alanında faaliyet gösterebilecek belediyelerin Turizm Bürosu açmaları mecburi bir durum halini aldı. Bu kapsamda, 1953 yılında Konya Belediyesi tarafından Turizm Bürosu açıldı. 1954 yılında İzmir Belediyesi ve Ege Turizm Cemiyeti’nin ortak çalışmaları kapsamında İzmir Turizm Bürosu kuruldu. 1955 yılında ise İstanbul Belediyesi Neşriyat Müdürlüğü’nün İstiklâl Caddesi üzerinde açtığı Turizm Danışma Bürosu da bu dönemde önemli tanıtım faaliyetlerinde bulunan belediye organları arasındadır.

Yararlanılan Kaynaklar

Araña, J. E., León, C. J., Carballo, M. M. ve Moreno Gil, S. (2016). Designing Tourist Information Offices: the Role of the Human Factor, Journal of Travel Research, 55(6): 764-773; Evcin, E. (2017). Basın-Yayın ve Turizm Bakanlığı Döneminde Turistik Tanıtım ve Propaganda (1957-1963), Atatürk Dergisi, 6(2): 41-91; Gretzel, U., Yuan, Y. L. ve Fesenmaier, D. R. (2000). Preparing for the New Economy: Advertising Strategies and Change in Destination Marketing Organizations, Journal of Travel Research, 39(2): 146-156.