Kahramanmaraş İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Kamu Kurumu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

29. 04. 2003 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanan 4848 sayılı kanun ile Kültür Bakanlığı ve Turizm Bakanlığı’nın birleşmesi sonucunda kuruldu. Misyonu, “Tarihi, kültürel ve turistik değerlerin araştırılması, geliştirilmesi, korunması, yaşatılması, değerlendirilmesi, yayılması, tanıtılması, benimsetilmesi ve bu suretle milli bütünlüğün güçlenmesine ve ekonomik gelişmeye katkıda bulunulmasıdır.” Kendisine bağlı birimler; kültür işleri, personel, turizm işleri, idari ve mali işler şube müdürlükleri, Karacaoğlan İl Halk Kütüphanesi, Kahramanmaraş Müzesi, Elbistan Şehir Müzesi, Afşin İlçe Halk Kütüphanesi, Çağlayancerit Düzbağ Halk Kütüphanesi, Ekinözü İlçe Halk Kütüphanesi, Elbistan İlçe Halk Kütüphanesi, Göksun İlçe Halk Kütüphanesi, Nurhak İlçe Halk Kütüphanesi, Pazarcık İlçe Halk Kütüphanesi, Andırın Şehit Ömer Halisdemir İlçe Halk Kütüphanesi ve Türkoğlu İlçe Halk Kütüphanesi’dir.

Müdürlük tarafından il genelinde tanımlanmış turizm çeşitleri; kültür turizmi, inanç turizmi, sağlık ve termal turizm, yayla turizmi, kış turizmi ve av turizmi olarak ön plana çıkmaktadır. Müdürlüğün katkılarıyla Akdeniz’in Altın Kenti Kahramanmaraş adlı ansiklopedik prestij kitabın 2014 yılında basımı tamamlandı. Öne çıkan faaliyetleri ve projeleri; 2008-2018 İl Turizm Eylem Planı çalışmaları, Germanicia, Karahöyük, Ceyhanhöyük ve Selçuklu Hamamı’nın kamulaştırılması, il genelindeki kazılara destek verme, tarihi nitelik taşıyan eserlerin restorasyonları, Germanicia Mozaikleri Örenyeri Geçici Çatı Projesi, Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Alanı Projesi, 2012 Eshab-I Kehf Sempozyumu, 2018 Kahramanmaraş Belgeseli, 2008-2009 Kurtuluş Belgeseli, ulusal ve uluslararası tanıtım günlerine katılım şeklinde gerçekleşti. Kahramanmaraş İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü katkılarıyla Kahramanmaraş’ın yöresel ürünlerinin aslına uygun şekilde üretilmesinin sağlanması ve korunması amacıyla ilde bulunan kamu kurum ve kuruluşları tarafından Türk Patent ve Marka Kurumu’na başvuru yapılarak Maraş Dondurması, Maraş Burma Bileziği, Maraş Çöreği, Maraş Biberi, Maraş Tarhanası, Andırın Tirşiği, Kahramanmaraş Hartlap Bıçağı, Kahramanmaraş Oyma Ceviz Sandığı, Kahramanmaraş Yemenisi, Çağlayancerit Cevizi, Maraş File Nakışı ve Maraş Sumak Ekşisi Akıtı olmak üzere 12 yöresel ürün coğrafi işaret olarak tescil edildi.

Yararlanılan Kaynaklar

https://kahramanmaras.ktb.gov.tr/, (Erişim tarihi: 20.11.2019); https://kahramanmaras.ktb.gov.tr/TR-126663/akdenizin-altin-kenti-kahramanmaras.html, (Erişim tarihi: 20.11.2019); Kahramanmaraş İl Kültür ve Turizm Müdürü S. Küçükdağlı ile 12.12.2019 tarihli görüşme. (Görüşen: M. Polat); http://yigm.kulturturizm.gov.tr/TR-201136/turizm-yatirim-ve-isletme-bakanlik-belgeli-tesis-istati-.html, (Erişim tarihi: 08.04.2019).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

https://kahramanmaras.ktb.gov.tr/, (Erişim tarihi: 20.11.2019).