Adana İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
Kamu Kurumu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
-
2019
16.04.2003 tarih ve 4848 sayılı Kültür ve Turizm Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun gereğince kuruldu. Amaçları; Adana ilindeki doğal ve kültürel değerleri tespit etmek, sürdürülebilirlik anlayışıyla koruyarak gelecek kuşaklara aktarmak, Adana kültürünü ve turizmini ulusal ve uluslararası platformda tanıtmak ve pazarlamak, toplumsal bilincin oluşmasına katkıda bulunmak ve turizm çeşitliliğini sağlamaktır. Bunun yanı sıra kültür ve turizm politikaları oluşturarak Adana ilinin turizminden alacağı payı artırmayı da amaçlamaktadır. Müdürlük, kültür ve turizm konuları ile ilgili tüm paydaşlar ile işbirliği yapma görevlerini yürütmektedir.
İl Müdürlüğü’nün 2020 yılının Ocak ayı itibariyle 120 kadrolu personel ile birlikte, 19 sözleşmeli , 5 işçi ve İş Kanunu’na tabi DÖSİMM 104 personel olmak üzere toplam 249 personel bulunmaktadır. Müdürlüğe bağlı birimlerde; bir folklor araştırmacısı, 18 kütüphaneci, beş arkeolog ve dört müze araştırmacısı kadrosu da yer almaktadır. Adana, Akdeniz’e bulunan sahili, güneşli havası, tescilli kültür varlıkları, bitki çeşitleri, yürüyüş alanları, yaylaları ve doğal güzellikleri ile turizmin her çeşidine olanak sağlamaktadır. Önemli fuar ve kongreye ev sahipliği yapan Adana, kongre için uygun tesisleri ve şehrin önemli bir ticaret merkezi olması nedeniyle kongre, fuar, festival turizmi açısından oldukça önemli bir potansiyele ve büyüme fırsatına sahiptir. Turizm arzı yapısı incelendiğinde 2020 Kasım ayı itibarı ile bakanlık işletme belgeli konaklama tesis sayısı 45 olup toplam oda sayısı 3.641 ve toplam yatak sayısı 7.331’dir. Ayrıca, seyahat acentalarının toplam sayısının 2020 yılında 148 adet ve ildeki faal profesyonel turist rehber sayısının 165 olduğu görülmektedir. Turizm işletme belgeli yiyecek içecek tesis sayısının ise sadece yedidir. Adana’da belediye tarafında belgelendirilen konaklama işletmelerinin toplam tesis sayısı 77, oda sayısı 3.678 ve yatak sayısının ise 3.150 ‘dir. Festival dönemlerinde yaşanan yoğunluk dışında tesis kapasitesinin yeterli düzeyde olduğu ve ihtiyaçla birlikte zaman içerisinde gerekli artışların sağlandığı da gözlenmektedir.
Referanslar
https://adana.ktb.gov.tr/, (Erişim tarihi: 16.02.2021); Adana Turizm Master Planı (2016). Adana: Adana İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Yayınları; Turizm Politika Dokümanı (2019). Adana: Çukurova Kalkınma Ajansı; Adana Turizm Analizi. Adana: Çukurova Kalkınma Ajansı; Oğuz, S., Kizildemir, Ö. ve Eker, N. (2018). Adana’da Turizm Sektörünün Bölgesel Kalkınmadaki Rolü, İstanbul Gelişim Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 5 (2): 108-136.
Ayrıntılı bilgi için bakınız
https://adana.ktb.gov.tr/, (Erişim tarihi: 16.02.2021).