Turizm Eğitimi Kongresi (1984)

Etkinlik Kongre

(İstanbul, 1984)

Turistik tesislerin işletilmesi ve turizm eğitimin önemi üzerinde durulan Turizm Eğitimi Konferansı, Türkiye’de uluslararası nitelik taşıyan ilk konferanstır. Konferansın ana hedefi katılımcılara turizm eğitiminin durumu ve farklı ülkelerdeki gelişme hızı konularında bilgi vermek, turizm eğitim sistemlerindeki seçeneklerin Türkiye’de endüstrinin kendine özgü ihtiyaçları kapsamında etkin bir şekilde uygulanabilirliğini tartışmaktır. Turizm eğitimi, bu eğitimin yararları ve değerlerini özetleyen tüm dünyada turizm eğitiminin karşılaştığı belirli sorunları vurgulayan bildirilerin sunulduğu konferansta ilk iki toplantı dünyadaki turizm eğitim modelleri üzerine gerçekleşti. Ayrıca oluşturulan üç teknik komitede farklı eğitim alanları ele alındı. 

Üniversite Düzeyinde Turizm Eğitimi (Teknik Komite I): Türkiye’de, ABD, İngiltere ve kıta Avrupa’sında mesleki, lisans ve lisansüstü turizm eğitimini programlama ve uygulama aşamaları, bu aşamalardaki sorunlar ve çözüm önerileri tartışıldı. Tartışmalar sonucunda; Türkiye’nin turizm personel gereksiniminin yıllar itibari ile tespiti ve bu gereksinim ışığında programların geliştirilimesi, eğitimde teori ile birlikte uygulama ve sektörle bütünleşmeye önem verilmesi ve uluslararası ilişkilerin geliştirilmesine özen gösterilmesi konularında fikir birliğine varıldı.

Otel Sektöründe İşbaşı Eğitimi (Teknik Komite II): Turizm işletmelerinde işbaşı eğitimin genel çerçevesini çizmek amacıyla oluşturulan komitedir. Turizm işletmelerinde işbaşı eğitim, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın işbaşı eğitim programları, orta ölçekli otellerde eğitim, eğitimin motivasyon aracı olarak kullanılması, el kitabı geliştirme kılavuzu gibi konular tartışıldı. Tartışma sonucunda; hizmet içi eğitiminin devamlı olması, eğitimin planlanmasında bölgesel özelliklerin dikkate alınarak hizmet alanında eğitim görmüş eğitimciler tarafından yürütülmesi öngörüldü. Eğitim ve diğer yönetim süreçlerine yardımcı olacak el kitaplarının geliştirilmesi önerilirken her işletmenin yönetim ve örgüt biçiminin bu el kitaplarının oluşumu ve çeşitlerini etkileyeceği konusunda fikir birliğine varıldı.

Seyahat Sektöründe Sahip Yönetici ve Profesyonel Yönetici (Teknik Komite III): Ülkede bulunan seyahat işletmelerindeki sahip, yönetici ve çalışanların sorunlarını ortaya koymak amacıyla toplandı. Bu sorunlara üniversite rehberlik ve ulaştırma sektöründeki formal ve işbaşı eğitimi ile ilgili nasıl çözümler getirilebileceği tartışıldı. Seyahat işletmeciliği ve ulaştırma sektöründe çalışanların yabancı dil bilme zorunluluğu ve ilgili formal eğitimin sektördeki işbaşı eğitimi ile bütünleşerek geliştirilmesinin bir zorunluluk olduğu konusunda fikir birliğine varıldı.

Kongre sonrasında, kongrede sunulan bildiriler tam metin, tartışmalar ise özetlenerek Türkçe ve İngilizce dillerinde Turizm Geliştirme ve Eğitim Vakfı’nın (TUGEV) aracılığı ve Turizm Bankası A.Ş'nin katkı, danışmanlık ve finansmanı ile basıldı ve yayımlandı.

Yararlanılan Kaynaklar

Korzay, M., Usluata, A., Yarcan, Ş. ve Var, T. (1984). Turizm Eğitimi Kongresi Tebliğ ve Tartışmalar. Ankara: Turizm Bankası A. Ş. Yayınları.