Adı, Adana-Ulukışla arasında yapılan tünel ve köprü gibi çeşitli imar yapıların Toros Dağları'na ithâfen verildi. Yaklaşık bir asırdır bu rotada çalışan tren hattı farklı yön ve işlevleri de bulunmaktadır. Toros Ekspresi'nin yer aldığı Konya-Adana hattının tarihsel gelişimine bakıldığında Osmanlı devleti, Anadolu ve Bağdat demiryollarını 1870 yılında dönemin Osmanlı padişahı Sultan Abdülaziz tarafından devlet eliyle yapma kararı aldı. Sultan II. Abdülhamid Han döneminde 1900 yılına gelindiğinde Konya’dan başlayıp Adana oradan da Basra Körfezi’ne kadar giden Bağdat Demiryolu’nun ayrıcalığını Almanlara tanıdı. 1918 yılında Mondros Mütarekesi’yle birlikte Konya-Adana demiryolu hattı Almanlardan Fransızlara geçti. Kurtuluş Savaşı yıllarında bütün Anadolu’daki bütün hatlara TBMM kararıyla el konuldu. Savaş sırasında bu el konulan demiryolları daha çok askeri sevkiyatlar için kullanıldı, ticari amaçlı kullanımlar geri plana atıldı. 1913 yılından bugüne uzun yıllar faal bir şekilde bu güzergâhta çalışan Toros Ekspresi, zaman zaman çokça tamir ve tadilat edilerek yenilendi. En son yenilenme ise 2011 ve 2014 yıllarında iki kez güncellenerek altyapısı güçlendirildi, geçmiş dönemlere göre teknik ve teknolojik anlamda daha donanımlı TCDD MT30000 tren setleri kullanılmaya başlandı.

Konya, Karaman, Niğde, Mersin, Adana il sınırları içerisinde geçmektedir. Toros Ekspresi’nin ulaşım hizmetini veren, taşımacılığını ve işletmeciliğini de yapan mevcut durumdaki sahibi TCDD’dir. Toros Ekspresi günlük Adana-Konya, Konya-Adana olarak gidiş-geliş hattı her iki yöne olacak şeklinde çeşitli istasyonlarda durarak seferlerini yapmaktadır. Bu istasyonlar Konya’dan Adana’ya doğru yönde sırasıyla bakacak olursak; Konya, Kaşınhan, Çumra, Arıkören, Demiryurt, Karaman, Sudurağı, Ayrancı, Bögecik, Ereğli, Çakmak, Osmancık, Ulukışla, Gümüş, ÇifteHan, Pozantı, Belemedik, Hacıkırı, Karaisali, Kelebek, Durak, Yenice, Şakirpaşa ve Adana olarak 24 faal istasyonda durarak ulaşım hizmeti vermektedir. Ayrıca bu hattın toplam uzunluğu ise 370 kilometredir.

Genel olarak bu hatta trenler toplamı 198 kişiden oluşan üç ayrı yolcu vagonu ile sefere çıkmaktadır. Fakat belli gün ve tarihlerde yoğun yolcu trafiği olduğunda dördüncü vagon eklenmesi suretiyle bu kapasite arttırılarak 256 kişiye çıkarılmaktadır. Kullanılan trenlerin altyapısının yenilenmesi ve geliştirilmesiyle çalışmakta olan trenler en tepe değeriyle 140 kilometre/s hıza çıkmaktadır. Seferlere başlangıç noktası ilk olarak Adana-Konya yönünde istasyonlarda bekleme süresi dâhil olmak üzere yaklaşık altı saat 35 dakika sürmektedir. Aynı gün diğer seferine ise Konya’dan Adana’ya doğru hemen hemen altı saat 30 dakika sürmektedir. Toros Ekspresi 2+1 ergonomik tasarımlı pulman koltuklar mevcuttur. Vagonların iç tasarımının ferah bir ortam sunması, koltuk aralıklarının geniş ve geriye yatırılması, koltuklar arasında masa bulunması vb. rahat bir seyahat keyfi sağlamaktadır. Toros Ekspresi ile seyahat edecek olan yolcular yolculuk süresince kendilerini çok çeşitli doğa güzelliklerine tanıklık etmiş olacaklardır. Güzergâh boyunca farklı tarihi ve coğrafi, doğal ve beşeri mekânlara şahitlik edeceklerdir. Gün doğumuna ve gün batımını izleyecek etrafta özellikle çeşitli bitkilerin mis kokuları seyahatçileri büyüleyecektir.

Yararlanılan Kaynaklar

Ekizoğlu, G. (2012). Demir Yolu Yerleşkelerinin Endüstriyel Miras Olarak Korunma Sorunları: İzmir-Aydın Hattı Üzerindeki Demiryolu Yerleşkeleri Örneği (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). İzmir: Dokuz Eylül Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü; http://www.tcddtasimacilik.gov.tr/tren/toros-ekspresi/, (Erişim tarihi: 28.02.2020); https://tr.wikipedia.org/wiki/Toros_Ekspresi/, (Erişim tarihi: 28.02.2020); https://www.e-yasamrehberi.com/tren-saatleri/anahat-trenleri/toros-ekspresi.htm, (Erişim tarihi: 28.02.2020).