Cumhuriyetin ilk yıllarında hizmete açılan Karesi Ekspresi, Balıkesir-İzmir Basmane arasında her gün düzenli sefer yapan Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’na ait ana hat yolcu trenidir. TCDD bildirim sayfasında belirtilen bu ekspresin güzergâhı Balıkesir’den başlamakta, Soma, Akhisar, Manisa’dan sonra İzmir Basmane garında sona ermektedir.

Karesi Ekspresi kuzey güney yönünde uzanan turizm açısından değer oluşturan bir hatta sefer düzenlemektedir. TCDD bildirim sayfasında belirtildiği üzere 240 kilometre uzunluğundaki rotanın Balıkesir-İzmir güzergâhı dört saat 20 dakikadır. Bu hat üzerinde yer alan şehirler doğal ve kültürel özellikleriyle dikkat çekmektedir. Balıkesir Garı’ndan saat 05:00’da hareket eden tren, İzmir yolculuğu sırasında var olan duraklarda doğaseverleri mutlu eden görüntüler sunuyor.

Trenin kalkış noktasını oluşturan Balıkesir tarihi, doğal ve kültürel mirası ile çok sayıda çekiciliğe sahip bir ildir. Balıkesir’in Ayvalık, Edremit ve Kaz dağları gibi çok sayıda doğal, kültürel ve etnografik görünümlere sahip yerleri vardır. Özellikle yerli ve yabancı ziyaretçilerin uğrak yerleri olan Cunda Adası ilgi çekmektedir. Yine göçmen kuşların uğrak noktalarından biri olan Manyas Gölü bir doğa harikası olarak görülebilir. Karesi ekspresi güzergâhında dikkat çeken duraklardan bir diğeri Manisa’dır. Osmanlı’dan günümüze kadar ulaşan ve şehzadeler şehri olan bu yerleşmede çok sayıda tarihi eseri görmek mümkündür. Manisa ve İzmir kentlerinin birbirine yakın olması bu ekspresin çok modlu ulaşımda kullanılması açısından avantajlar sağlamaktadır. Manisa’dan sonra son durak İzmir’dir. İzmir kenti tarihi, kültürel özellikleri ve bulunduğu konum nedeniyle her dönem insanların ilgisini çeken bir kent olmuştur. İzmir, Konak Meydanı, Saat Kulesi, Kemeraltı Çarşısı, kordon sahili, közde kahvesi, tabiat parkları ve müzeleri ile turizm açısından önemli kentlerden biridir.

Karesi Ekspresi'nde vagonlar TCDD’nin standartlarını taşımaktadır. Koltuklar geniş ve ergonomiktir. Koltukların üzerindeki geniş raflara yolcu bagajları rahatlıkla konulabilmektedir. Balıkesir-İzmir arasında Karesi Ekspresi geçtiği güzergâhların sunduğu doğal manzara güzelliği ile yeni ve geliştirilmeye ihtiyaç duyulan bir demiryolu turizm rotasıdır.

Referanslar

Akbulut Özpay, G. (2019). Türkiye Turizminde Demiryolu Ulaşımının Rolü ve Sorunları, Profesör Doktor Nuran Taşlıgil’e Armağan (ss. 287-303). İstanbul: Eski Babil Yayınları, http://www.tcddtasimacilik.gov.tr/tren/karesi-ekspresi/ (Erişim tarihi: 25.02.2020).