Taşın ve İnancın Şehri Mardin Projesi
Plan ve Proje Proje
(2001 – 2009)
-
2020
2001 yılında UNESCO Dünya Kültür Mirası adaylığı sonrasında Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Türkiye Turizm Stratejileri Eylem Planı çerçevesinde Marka Kent seçilen Mardin’de, pek çok proje geliştirme, mali yardım programı ve eylem planı bu süreçte hayata geçiririldi. Bu projeler kentin turizm potansiyelinin tarihi değerleriyle birlikte değerlendirilmesi, altyapı ve hizmet kalitesinin turistlerin isteklerine cevap verebilmesi için geliştirildi. Türkiye Turizm Stratejisi 2023 2. Eylem Planı bu kapsamda Diyarbakır-Mardin-Şanlıurfa hattının karayolu ulaşımında güvenliğinin ve erişiminin artırılmasını üç yıllık bir sürede gerçekleştirmeyi hedeflerken altyapı eksiklikleri ve turizmin çeşitlendirilmesi ile kentin marka kent değerini altı yıllık bir sürede güçlendirme planlandı. Taşın ve İnancın Şehri Mardin Projesi turizmi geliştirme çalışmaları bünyesinde gerçekleştirilen diğer projeler ile birlikte Mardin ilinin turizm potansiyelinin 2023 yılına kadar güçlendirilmesini ilke edindi.
Mardin, alternatif turizm ve kültür turizmi bakımından önemli değerlere ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde iyi bir konuma sahiptir. Bu nedenle turizmi geliştirme çalışmaları Mardin ve Dargeçit, Derik, Kızıltepe, Mazıdağı, Midyat, Nusaybin, Ömerli, Yeşilli, Savur ilçelerinin mülki amirleri, belediye başkanları, ilgili kamu kurum/kuruluşları, özel sektör temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ve Gazi Üniversitesi temsilcilerinin katılımları ile Mardin’de düzenlendi. Projenin alan incelemesi 06 – 10. 03. 2006 tarihleri arasında gerçekleştirildi, akabinde iki çalıştay ve bir seminerden oluşan bir eylem süreci izlendi. Düzenlenen iki çalıştaya kamu, özel sektör, STK ve üniversite temsilcilerinin oluşturduğu bir grup katıldı. İlki 30. 03. 2006 tarihinde 80 kişinin, ikincisi 25 – 28. 11. 2007 tarihleri arasında (Eylem Planı İzleme Toplantısı) 40 kişinin katılımıyla gerçekleştirildi. Son olarak 25 – 28. 11. 2007 tarihleri arasında Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim üyesi Ozanay OMUR tarafından Mardin’de turizm ile doğrudan ilgisi olan esnaf gruplarına ve ev hanımlarına yönelik olarak Turistik Ürün Oluşturma ve Pazarlama Semineri düzenlendi. Projenin sonuç aşamasında 29-31 Mayıs 2008 günü basın mensuplarına yönelik bir bilgilendirme ve tanıtım turu düzenlenerek proje kapsamında Mardin’de yapılan çalışmaların kamuoyuna duyurulması sağlandı.
Mardin Turizmi Geliştirme Çalışmaları, Bakanlık makamından alınan 29.04.2009 tarih ve 81910 sayılı olur ile Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü’nün yürüttüğü Marka Kent Projesi’ne devredildi. Mardin turizm alanında 150 milyon ABD Doları tutarındaki yatırım ile değişen çehresiyle kültür ve inanç turizminin önemli merkezlerinden biri haline geldi. Bu değişimin çarpan etkisinin, diğer bir turizm çeşidi olan deniz, kum ve güneş turizminin çarpan etkisinden daha fazla olduğu, kültür turizmi için gelen turistin vaktinin çoğunu dışarıda geçirmesine bağlanmaktadır. Bu nedenle, kültür ve inanç turizmi merkezi haline gelen Mardin, turistlerin daha çok harcama yapması için avantajlı görülmektedir. 2004 yılından itibaren turizmi geliştirme çalışmaları kapsamında Mardin’de turizmin sosyo-ekonomik katkısının artırılmasına yönelik yürütülen tüm projeler ilin turizm potansiyelinin kullanılarak bir cazibe merkezi haline getirilmesini hedeflemektedir. Mardin, sahip olduğu mimariyle bölgedeki arkeolojik unsurların ve kültürel değerlerin bir açık hava müzesi olarak sergilenmesini sağlamaktadır. Bu proje turizm çalışmaları açısından Mardin ilinin tüm kamu kurumları, yerel yönetimler, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları ile birlikte çok yönlü olarak ele alınması amacıyla gerçekleştirildi.
Referanslar
http://www.bued.boun.edu.tr/turik.asp?id=87, (Erişim tarihi: 09.08.2020); http://www.gap.gov.tr/gap-bolgesi-turizm-master-plani-sayfa-30.html, (Erişim tarihi: 09.08.2020); https://aregem.ktb.gov.tr/TR-13080/tasin-ve-inancin-sehri.html, (Erişim tarihi: 09.08.2020); Toprak, L. (2012). Mardin’in Kalkınmasında Turizmin Lokomotif Sektör Olarak Belirlenmesi Gerekliliği, Mukaddime, 5, https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/184100, (Erişim tarihi: 09.03.2020).
Ayrıntılı bilgi için bakınız
https://www.ktb.gov.tr/Eklenti/906,ttstratejisi2023pdf.pdf?0, (Erişim tarihi: 09.08.2020).