Tadım Menüsü

Gastronomi Kavram Yeme-İçme İşletmesi

Birinci sınıf ve lüks restoranlarda çalışan mutfak şefleri gastronomi bilgi ve becerilerini göstermeye yönelik yiyecekleri minimal porsiyonlarla müşterilere sunarlar. Tadım menüleri, bir restoran menülerinde birden fazla sayıda olabilir. Bir lokmada yenebilecek ürünler sunulduğundan her yemek veya içecek için o yemeğin veya içeceğin tüketilmesinde kullanılan servis takımları menüdeki yemekler ile masaya getirilir. Başlangıç, ana yemek ve tatlılar şeklinde geleneksel menülerden ziyade farklı ve damak tadına hoş gelebilecek çeşitli yiyeceklerden oluşan tadım menüleri sunulur. Böylece müşteriler tam porsiyon yiyeceklerden ziyade tatmak istedikleri yiyecekleri minimal porsiyonlar halinde deneme şansına sahip olmaktadır. İçecekler, yiyecek çeşitliliği ve menü uyumuna göre değişiklik gösterebilir. Son dönemde gastronomi turizmin popüler hâle gelmesiyle tadım menüleri bazı restoranlarda sunulmaya başladığı görülmektedir.

Yüzyıllar öncesine uzanan bu trend, 1990’lı yıllarda ana akım haline gelen tadım menüleri, şeflerin mutfak sanatını vurgulayan ayrıntılı vitrinlere dönüştü. İspanya’da El Bulli restoran şefi Ferran Adria ve ABD’de Napa Vadisi San Francisco’da French Laundry restoran şefi Thomas Keller tadım menülerinde 40’tan fazla çeşit sunarak 90’lı yıllarda tadım menülerinin popülerliğini arttırdı. O zamandan beri, tadım menüleri dünyanın en iyi restoranlarında giderek daha popüler hâle geldi. New York Times yemek eleştirmeni Pete Wells, “Ülke genelinde, pahalı tadım menüleri olan restoranlar bir salgın gibi yayılıyor” demecinde müşteriler tarafından ne denli tercih edildiğine vurgu yapmaktadır. Günümüzde menü yaratıcılığı ve tadın ön planda olduğu Michelin yıldızına sahip restoranlar menülerinde genellikle tadım menülerine yer vermektedir. Tadım menüleri yıldızlı şeflerin imzası olarak da anılmaktadır.

Yararlanılan Kaynaklar

Bekar, A. ve Kılıç. B. (2017). Yiyecek İçecek İşletmelerinde Menü Planlama - Kavramlar ve Uygulamalar. İstanbul: Beta Yayıncılık; Gisslen, W. (2007). Professional Cooking. Canada: John Wiley and Sons, Inc. Hoboken; Mil, B. (2016). Menü Türleri. İçinde; H. Yılmaz, A. Dündar Arıkan (Editörler), Menü Yönetimi (ss. 34-54). Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayını; https://en.wikipedia.org/wiki/Tasting_menu, (Erişim tarihi: 28.08.2020).