Menü içeriğinin yiyecek-içecek işletme politikasındaki rolü büyüktür. Hem tüketici hem de işletme açısından içeriğin doğru belirlenmesi gerekmektedir. Menü içeriği, hem tüketicilerin sağlıklı beslenmesi ve doğru karar verebilmeleri açısından hem de işletmelerin gereksiz harcama yapmamaları açısından önemlidir. Menü içeriğinin özelliklerinin en doğru şekilde müşteriye aktarılması gerekmektedir. Menü içeriğinde önem verilmesi gereken hususlar; içeriği yansıtabilmek için anlaşılır bir dil, menüden fayda sağlanabilmesi için özellikle fiyat, müşteri istekleri ve doğruluk faktörleridir.
Fiyat: İşletmelerde yiyecek ve içecek fiyatlarının en doğru şekilde belirlenmesi müşteri sayısında ve karda artışı sağlamaktadır. Menülerdeki yiyecek ve içecekler, hem konuğu hem de işletmeyi memnun edecek fiyattan sunulmalıdır. Müşteri için abartılı olmayan, işletme için ise kar sağlayıcı bir fiyat belirlenmelidir. Fiyat-performans dengesinin en doğru şekilde tüketiciye yansıtılması önemlidir. Bu doğrultuda işgücü maliyetleri, satın alma, satış ve artıkların değerlendirilmesi gibi unsurlar takip edilerek menünün hazırlanması gerekmektedir.
Müşteri İstekleri: Menü içeriğinin hazırlanmasında, yiyeceklerle ilgili yaşanan kötü hatıralar, günlük alınması gereken besinler ile ilgili ayrıntılar ve dini inançlar ile ilgili (Müslümanlar ve Musevilerde domuz eti tüketilmemesi) kurallar etkili olmaktadır. Ayrıca, işletmenin kimliği (etnik, lüks, lokanta gibi) müşterilere sunulacak yemeklerin özellikleri için bir kıstastır. Örneğin; lüks olmayan bir restoranda yiyeceklerin pahalı olması müşteri istekleri ile ters düşeceğinden menüdeki yiyecek ve içeceklerin işletmenin kimliğine uygun olması gerekmektedir.
Doğruluk: Menülerde içerik hazırlanırken sindirme, besleyici olma, tat, renk, yapı ve kıvam gibi konulara önem verilmektedir. Genel olarak tüketicileri memnun edecek bir menünün doğruluk açısından taşıması gereken bazı özellikler bulunmaktadır. Menülerde aynı malzemeden üretilmiş iki yemeğe yer verilmemesi, iki kırmızı etin veya iki beyaz etin servis sırasının ardı ardına olmaması ve sindirimi daha kolay olan bir yemeği sindirimi daha ağır olan bir yemeğin takip etmesi gerekmektedir. Ayrıca menülerde az renkli veya renksiz yiyeceklerin, renkli yiyeceklerle bir arada sunulmasına, yumuşak ve gevrek yiyeceklere birlikte yer verilmesine ve lezzetli yiyeceklerin daha az lezzetli yiyecekler ile birleştirilmesine önem verilmektedir. Son olarak bütün bunlara dikkat edildikten sonra menü toplamında renklerin birbirleri ile uyumuna dikkat edilmektedir.
Referanslar
Sökmen. A. (2003). Ağırlama Endüstrisinde Yiyecek ve İçecek Yönetimi. Ankara: Detay Yayıncılık.
Ayrıntılı bilgi için bakınız
ökmen. A. (2003). Ağırlama Endüstrisinde Yiyecek ve İçecek Yönetimi. Ankara: Detay Yayıncılık.