Kaliforniya Menü
Gastronomi Dünya Mutfağı
-
2019
Kahvaltı, öğle ve akşam yemeği menü çeşitlerinin bir menüde toplanmış haline Kaliforniya (California) menü ya da 24 saat menüsü denilmektedir. Günün her saatinde, misafirler tarafından menüde yer alan tüm yiyecekler sipariş edilip yenilebilmektedir. Bir tür alakart menü çeşididir. Menü kartlarında yer alan tüm yiyecek ve içeceklerin fiyatlarının ayrı ayrı gösterilmektedir. Yemek çeşitleri, belirlenmiş olan temel grupların altında gruplar halinde yazılmış ve karşılarında fiyatları gösterilmektedir.
Kaliforniya menüsü, özellikle Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Kaliforniya eyaletinde yoğun bir şekilde uygulandığından ötürü, bu yerin ismiyle anılmaktadır. Ayrıca 24 saat menüsü de denir. Kaliforniya menşeili olduğu için bu isimle anılmaktadır. Günün her vakti bu menü kalemleri müşteriler tarafında sipariş edilip yenilebilmektedir. Örneğin, misafir sabah saatlerinde spagetti bolonez yiyebilir veya akşam yemeği için meyveli kek sipariş edebilmektedir. Menü kartları genellikle plastik kaplı, dayanıklı ve çabuk deforme olmayan türden seçilmektedir.
Kaliforniya menüsü, ismini aldığı Kaliforniya eyaletinde yoğun bir şekilde uygulandığından Kaliforniya Çevre Sağlığı Yönetim Konferansının temsilcilerinin işbirliği ile geliştirilen Kaliforniya Menü Etiketleme Yönergesi çerçevesinde uygulanmaktadır. ABD’nin 2010 yılı Hasta Koruma ve Uygun Bakım Yasasının menü etiketleme hükümlerini uygulamak için, Besin ve İlaç İdaresi (FDA), zincir restoranlar ve perakende gıdalardaki standart menü maddeleri için belirli beslenme bilgileri sağlamak amacıyla şartlar önermektedir. Besin ve İlaç Örgütü (FDA), restoranlardaki menülerin etiketlendirilmesinin gerektiği zincir restoranlarda yer alan her bir standart menünün enerjisinin ve beslenme bilgisinin yer alması istenmektedir. FDA’nın 2010 menü etiketleme düzenlemelerine göre, menü ve menü kartlarında sunulan menü kalemlerinin kişilerin günlük enerji gereksinimine ne kadar katkıda bulunduğunun belirtilmesini, bunun yanı sıra doymuş yağ, karbonhidrat, sodyum içeriği gibi beslenme ile ilgili bilgileri de kapsaması gerektiğini belirtmiştir. Ayrıca zincir restoranlarda satışa sunulan salata bar ve büfelerde yer alan besinlerin ve self servis şeklinde alınan içeceklerin de her bir porsiyonlarına ait enerji içeriklerinin de sunulmasını belirtmişlerdir.
Referanslar
Aktaş, A., Özdemir, B. (2012). Otel İşletmelerinde Mutfak Yönetimi. Ankara: Detay Yayıncılık; Çınar, S. (2004). Turizm İşletme Belgeli Yiyecek İçecek İşletmelerinde Mönü Planlama ve Fiyatlandırma: İstanbul Örneği (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). Sakarya: Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Denizer, D. (2005). Konaklama İşletmelerinde: Yiyecek ve İçecek Yönetimi. Ankara: Detay Yayıncılık; https://www.regulations.gov, Food Labeling: Nutrition Labeling of Standard Menu Items in Restaurants and Similar Retail Food Establishments, (Erişim tarihi: 30.07.2019), Türközü, D., & Bilici, S. (2013). Menülerin Etiketlendirilmesi: Obezite Epidemisi ile Mücadelede Potansiyel Bir Strateji, Beslenme ve Diyet Dergisi, 41(2): 179-186.
Ayrıntılı bilgi için bakınız
Sökmen, A. (2005). Yiyecek ve İçecek Hizmetleri Yönetimi ve İşletmeciliği (İkinci Baskı): Ankara: Detay Yayıncılık.