Sultan Seyhmus Türbesi
Doğal ve Kültürel Miras Türbe
-
2021
Mardin-Diyarbakır yolu üzerinde Mazıdağı ilçesinin Sultanköy yakınlarında bulunmaktadır. Sultan Şeyhmus’un 1077-1164 yılları (H. 470-560) arasında yaşadığı bilinmektedir. Sultan Şehmus Türbesi’nin Arap mimarisi ile türbesi yapıldığı bilinmektedir. Mardin’de yaşamış ve Hz. Ömer’in neslinden gelen ve asıl adı Musa Bin Mahin El-Mardini Ez-Zuli olarak bilinmektedir.
Sultan Şeyhmus’un yaşarken başlayan ve öldükten sonra da devam ettiğine inanılan insanüstü kimliği, gücü ve kutsallığı etkisini hala sürdürdüğü görülmektedir. Sultan Şeyhmus Türbesi, Mardin’de bulunan türbeler içerisinde en çok ziyaret edilen türbe olduğu bilinmektedir. Ayrıca, Mardin’e geldiği halde bu türbeye gitmeyen kişilerin yeniden Mardin’e geleceği söylenmektedir. Sultan Şeyhmus Türbesi, turizm potansiyeli açısından oldukça hareketlidir ve özellikle de inanç turizmi açısından bakıldığında özellikle de haftasonları ziyaretçi akınına uğramaktadır. Bu bağlamda, Sultan Şeyhmus Türbesi ekseninde bu bölgenin yılın her günü ziyaretçi hareketliliğini sürdürmektedir.
Sultan Şeyhmus çeşitli kerametlerle tanındığı için bölge turistlerinin bu türbeyi sürekli olarak ziyaret etmektedir. Ayrıca, Sultan Şeyhmus mevkii, mesire alanı olarak kullanılabildiği gibi daha çok şifa bulmak için ziyaret edilmektedir. Sultan Şeyhmus Türbesi'ni Mardin’de özellikle çocuğu olmayan kadınların ziyaret ettiği bilinmektedir. Ayrıca, bu türbede, mevlüt okuyan, adaklık pazarlığı yapan, adaklık kesen ve dertlerine deva arayanların akınına uğradığı görülmektedir.
Günümüzde Sultan Şeyhmus Türbesi, turizm potansiyeli ve özellikle de inanç turizmi açısından bölge turizmi yoğun ziyaret hareketliliğini devam ettirdiği görülmektedir. Ayrıca, burada, 2017 yılının Mayıs ayında Mardin İl Müftülüğü Vakıflar haftası olması sebebiyle Diyarbakır Vakıflar Bölge Müdürlüğü ile birlikte dört dilde (Türkçe, Kürtçe, Zazaca ve Arapça) mevlid, ilahi, sohbet ve Kur’an tilavetinden oluşan bir program da gerçekleştirildi. Bu etkinlik özellikle turizmin canlandırılması adına yapıldı. Bu bağlamda etkinlik, bölgenin turizm hareketliliğinin daha da artmasını sağladı. Ayrıca, etkinliğin basın ve medyada yer alması bölgenin tanıtımına katkı sağlamıştır.
Referanslar
Ayan, A.Ü. (2012). Mardin Folklörü (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Konya: Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Üniversitesi; Beşer, M.U. (2017). İnanç ve Kültür Turizmi Noktasında Bir Örnek: “Mardin Sultan Şeyhmus Türbesi”, İçinde; 18. Ulusal Turizm Kongresi “Kültür Turizmi” (ss. 1028-1038). Mardin: Detay Yayıncılık; Kültür ve Turizm Bakanlığı, https://mardin.ktb.gov.tr/TR-56492/mazidagi-ilcesi.html, (Erişim tarihi: 18.12.2020); Yeşilmen, H. (2018). Anlam ve Değer Bağlamında Halk İnançları ve Ziyaret Mekânlarının İşlevselliği (Mardin Örneği). Artuklu Akademi, 2 (5): 251-269.