Sıcak Alkolsüz İçecekler

Gastronomi İçecek

Çoğunlukla kış aylarında tüketilse de her mevsim içilebilen insanın içini ısıtan ve keyif veren içeceklerdir. Sıcak alkolsüz içecekler içerisinde en çok bilineni ve tüketileni çaydır, onu hemen hemen aynı oranlarda tüketilen kahve takip etmektedir. Kakao, sıcak çikolata, salep ve bitki çayları diğer sıcak alkolsüz içeceklerdir. Sıcak alkolsüz içecekler, sade olarak tüketildiği gibi, sabahları kahvaltılarda, simit ve poğaça ile birlikte, akşam üstü beş çayında, kek, kurabiye, bisküvi ve börek çeşitleri gibi yiyeceklerle de tüketilmektedir. Sıcak içeceklerin servisinde çoğunlukla, cam ve porselen bardak, fincan ve potlar kullanılır.

Çay; yapraklarının işlenmesi sonucu kaynatılarak veya haşlanarak içecek elde edilen bir bitki türüdür. İlk çay tarımı MÖ 3000 yıllarında Çin’de başladı. Dünya üzerinde çay, iki şekilde tüketilmektedir. Siyah çay, fermente edilmiş çaydır. Çayın yüzde 75’i bu şekilde tüketilir. Yeşil çay fermente edilmemiş çaydır ve tüketilen çayın yüzde 25’idir. Günümüzde, kahvaltıların vazgeçilmez içeceği olan çay, evlerde, işyerlerinde, kahvehanelerde (ki kahvehanelerde kahveden daha çok içilir), çay bahçelerinde, pikniklerde, bir toplulukta kutlamalarda, eğlencelerde, sohbet ortamında, yalnızken dinlenirken hemen hemen her durumda ve her yerde çay içilir.

Kahve; kahve ağacının meyvesinin çekirdeğinin çeşitli işlemlerle işlenmesiyle elde edilir. Kahve MS 550 yıllarında Etiyopya’da bulundu. Öğütülen kahve çekirdekleri sıcak suyla karıştırılarak ve sıcak suyun içerisinde pişirilerek kahve hazırlanır. Kahve yetiştirildiği yerlere ve işlenmesine göre isimlendirilir. En çok bilinen ve tüketilen kahve çeşitleri; espresso, cappuccino, Türk kahvesi, mırra, mocca, latte, Americano, viennesa, supremo, nescafe, macchiato gibidir.

Kakao; kakao ağacının meyvesidir. Kakao ağacı meyve çekirdeklerinin fermente edildikten sonra kurutulmasıyla kakao çekirdekleri elde edilir. Elde edilen çekirdeklerin öğütülmesiyle kakao tozu elde edilmektedir. Kakao sıcak içecek olarak tüketilebildiği gibi, pasta ve tatlıların yapımında da kullanılmaktadır.

Salep; sütle karıştırılıp sıcak olarak içilen, dondurmanın kıvamını sağlayan toz karışım. Salep elde edilirken bazı işlemlerden geçirilir. Herhangi bir işleme tabi tutulmadan doğada kendiliğinden yetişen bir çeşit yabani orkidenin toprak altındaki yumruları çıkarılıp temizlenir, temizlenen yumrular güneş altında kurutulur, daha sonra kurutulan yumrular dövülerek toz haline getirilir.

Sıcak çikolata; eritilmiş, öğütülmüş çikolata veya toz kakaonun sıcak süt ile yada sıcak su ve şeker ile karışımı sonucu elde edilen sıcak içecektir. sıcak çikolata yapımında kullanılan çikolata, kakao kütlesi, kakao yağı, süt tozu, şeker, vanilin ve lesitin karışımından oluşan bir gıda maddesidir.

Bitki çayları; birçok bitki ve meyvenin, yaprak, dal, çiçek ve toz haline getirilmiş özleri bulunmaktadır. Bitki çayları, anason, kuşburnu, ıhlamur, adaçayı, böğürtlen, elma, papatya, ahududu, kadife çiçeği, limon, mine çiçeği, mürver ağacı, nane, rezene, ayva yaprağı, sinameki yaprağı, mandalina, portakal, tarçın, karanfil, yeşil çay, nar, zencefil, limon, kekik, defne gibi bitkilerin, yaprak, dal, çiçek ve öğütülmüş meyvelerinin, sıcak suyla karıştırılmasıyla veya demlenmesiyle elde edilmektedir.

Referanslar

Altınel Ö. (2015). Bar Bilgisi, İçeceklerin Hazırlanması ve Servisi. İçinde; Küçükaltan, D. (Derleyen), Yiyecek İçecek Servisi. Ankara: Beta Basım Yayım Dağıtım; Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü. (2009). Yiyecek ve İçecek Servisi. Ankara: Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları; Milli Eğitim Bakanlığı. (2012). İçecek Hazırlama, Aile ve Tüketici Hizmetleri Alanı. Ankara: Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları; Milli Eğitim Bakanlığı. (2014). Sütlü Sıcak İçeceklerin Servisi, Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanı. Ankara: Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları; Sökmen, A. (2011). Yiyecek ve İçecek Servisi. Ankara: Detay Yayıncılık.