Seminer

Etkinlik Kavram Seminer

Genellikle birkaç oturum devam eden, bilimsel bir çerçeve etrafında çeşitli konuların tartışıldığı toplantılardır. Seminerlerde birden fazla konuşmacı önceden hazırladıkları bildirileri sunarak konuyu farklı açıdan değerlendirmektedirler.

Toplantı türleri farklı şekillerde sınıflandırılmaktadır. Bunlardan biri de katılımcı sayılarına göre toplantı türleridir. Buna göre katılımcı sayısı 50 delegeye kadar olan toplantılar, 51 ile üç yüz (300) delegeye kadar olan toplantılar ve üç yüz (300) üzeri delegeye sahip toplantılar olmak üzere üç gruba ayrılmaktadır. Seminer ise 50 delegeye (katılımcıya) kadar olan toplantı türleri içerisinde yer almaktadır. Dolayısıyla, seminerler katılımcı sayılarına göre incelendiğinde daha küçük gruplara bilgi vermek amacına sahiptir. Bununla birlikte, toplantılar büyük boyutlu olduğunda ise forum ve sempozyum olarak tanımlanabilmektedir. Bu amaçla, mesleki ve teknik bir konuda eğitim veya bilgi verme amacını taşıyan en fazla 50 katılımcının olduğu, tartışmaların ve/veya bilgi alışverişinin yönetici veya yöneticilerin denetiminde olduğu toplantılar olarak da ifade edilebilmektedir.

Seminer, alanında uzman bireylerin belli bir konuda yaptıkları bilimsel çalışmaları bir grup önünde sunması ve tartışması şeklinde bir tartışma tekniği olarak da tanımlanmaktadır. Seminerde sunulacak konu bilimsel çalışmalarla elde edilen bulgulara dayalıdır. Sunum esnasında araştırmacıların sunumlarını düzenlemek ve tartışmayı yönetmek amacı ile bir oturum başkanı bulunmaktadır. Oturum başkanı çalışılan konu hakkında bilgi sahibi ve alanında uzman bir kişidir. Seminerde özgün ve bilimsel konuların sunulması bununla birlikte yeni bilimsel kavramların tartışılması da söz konusudur. Bu sebeple üst düzeyde düşünme ve öğrenmenin gerçekleşmesi sağlanmaktadır.

Ayrıca, seminer bir kişi tarafından da sunulabilmektedir. Dolayısıyla asıl amaç bilgi ve deneyimi herkes tarafından paylaşılmasını sağlamaktır. Bir konuşmacının bir konu hakkında konuşma yaparak bilgi vermesi ve bunun sonunda izleyicilerin konu hakkında konuşmacıya soru sormaları şeklinde gelişen toplantı türüdür. Seminerlerde tartışma genellikle semineri sunan kişi ile izleyiciler arasında oluşmaktadır. Semineri etkili kılan faktör ise bütün sunumların bilimsel araştırmalardan elde edilen bulgulara dayanmasının gerekliliğidir.

Yararlanılan Kaynaklar

Aymankuy, Y. (2013). Kongre Turizmi ve Fuar Organizasyonları (Gözden geçirilmiş üçüncü askı). Ankara: Detay Yayıncılık; Çakıcı, C. (2006). Toplantı Yönetimi Kongre, Konferans, Seminer ve Fuar Organizasyonları (Genişletilmiş ikinci baskı). Ankara: Detay Yayıncılık; Pırnar, İ. ve Günlü, E. (2004). Kongre ve Toplantı Yönetimi. Ankara: Seçkin Yayıncılık; Karasu, T. (1985). Kongre Turizmi ve Türkiye (Durum, Sorunlar, Öneriler). Ankara: Kültür ve Turizm Bakanlığı Eğitim Dairesi Başkanlığı Yayınları; Tan, Ş. (2005). Öğretimi Planlama ve Değerlendirme (Geliştirilmiş dokuzuncu baskı). Ankara: Pegem Yayıncılık; Yeşilyurt, E. ve Çankaya, İ. (2007). Toplantı Yönetimi, Fırat Üniversitesi Doğu Araştırmaları Dergisi, 6 (1): 188-193.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Aksu, A, Yılmaz, G. ve Gümüş, F. (2013). Örneklerle Kongre ve Fuar Yönetimi. Ankara: Detay Yayıncılık.