Balkan Ülkeleri Turizm Eğitimi Semineri

Etkinlik Seminer

(İstanbul, 26-29 Mayıs 1992)

Maddeye katkıda bulunan yazarlar:
Yazar: Dönüş ÇİÇEK (2019) (Madde metni için tıklayınız)
Yazar: Güray KARACIL (2019) (Madde metni için tıklayınız)
1 / 2

Balkan ülkeleri (Yunanistan, Arnavutluk Bulgaristan, Romanya) temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilen seminerin amacı, eğitimde yaşanan sorunlar ve bu sorunlara birlikte alınabilecek çözüm önerilerini bulma konusunda bilgi ve deneyimleri paylaşmaktır. Altı oturumda gerçekleştirilen seminerde toplam 30 bildiri sunulmuştur. Oturum konuları şu şekildedir: 1) Turizm Eğitiminin Turizmin Gelişmesinde Yeri ve Önemi, 2) Kurumlar ve Düzeyler Açısından Turizm Eğitimi, 3) Turizmde Mesleki Eğitim, 4) Eğitilmiş Personelin Nitelik ve Nicelik Olarak İyileştirilmesi, 5) Endirekt Turizm Personeli ve Halkın Eğitimi ve 6) Sorunlar Çözüm ve İş birliği Önerileri.

Seminerin sonuç raporunda, istihdam ve kalifiye insan kaynağı yetiştirilmesi konusunda görüşlerden hareketle iki konu üzerinde iş birliği olanaklarının bulunduğu tespit edilmiştir: Bunlardan birincisi eğitim ile ilgili bir komitenin oluşturulmasıdır. Buna göre ülkelerin turizm eğitimi sorunlarının ayrıntılı şekilde tespit edilmesi, kararların alınması ve uygulanmasında her ülkenin teknik bir eğitim komitesi kurması veya sorumlu kişilerin belirlenmesidir. Ayrıca bu komiteleri “Balkan Ülkeleri Eğitim Komitesi” şeklinde devamlı bir örgüt haline getirilmesi üzerinde de durulmuştur. İkinci konu ise seminerde ele alınan konuların Kasım 1992 de Romanya’da yapılacak balkan ülkeleri resmi turizm kuruluşları konferansına iletilmesi ve konferansta görüşülerek uygun bulunması halinde onaylanmasının sağlanması için resmî kurumlara sunulmasıdır. 

Yararlanılan Kaynaklar

Balkan Ülkeleri Turizm Eğitimi Semineri (1992). İstanbul: T.C. Turizm Bakanlığı Turizm Eğitimi Genel Müdürlüğü.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Balkan Ülkeleri Turizm Eğitimi Semineri (1992). İstanbul: T.C. Turizm Bakanlığı Turizm Eğitimi Genel Müdürlüğü.

2 / 2

Turizm Bakanlığı Turizm Eğitimi Genel Müdürlüğü tarafından 26–29.05.1992 tarihleri arasında İstanbul’da düzenlen bilimsel bir etkinliktir. Balkan Ülkeleri Turizm Eğitimi Semineri’nin amacı; turizm sektörünün en önemli altyapısı eğitim alanında ülkelerin kendi eğitim sistemlerini tanıtmak, sorunlara birlikte alınabilecek çözüm önerilerini bulmak ve bilgi ve deneyimlerini birbirlerine aktarmak şeklinde ifade edilmektedir. Balkanlar; doğası, tarihi, kültürü ve gelenekleri ile dünyanın en önemli turizm potansiyeline sahip bölgeleri içinde yer almaktadır. Bu doğrultuda, Balkan Ülkeleri Turizm Eğitimi Semineri ile amaçlanan işbirliği, hem Türkiye’nin ekonomik çıkarları doğrultusunda pazarlanmasına hem de Balkan ülkeleri arasında turizm hareketliliğinin hedeflenmesi açısından önem taşımaktadır. Dönemin Turizm Bakanlığı Müsteşarı Dr. Korel Göymen, İstanbul Valisi Hayri Kozakçıoğlu ve Sarıyer Belediye Başkanı İhsan Yalçın’ın açılış konuşmalarını yaptığı seminerde, altı oturum ve 30 bildiri sunumu yapıldı.

Orhan Özyurt’un oturum başkanlığı yaptığı ve Turizm Eğitiminin Turizmin Gelişmesinde Yeri ve Önemi konulu birinci oturumda, Prof. Dr. Doğan Tuncer, Orhan Özyurt, Cahit Özgiray, Faruk Atayman ve İge Pırnar’ın bildiri sunumları yapıldı. Prof. Dr. Bike Kocaoğlu’nun oturum başkanlığı yaptığı ve Kurumlar ve Düzeyler Açısından Turizm Eğitimi konulu ikinci oturumda, Prof. Dr. Hasan Z. Doğan, Doç. Dr. Ahmet Yörük, Angela Theopistou, Kostandın Shkurti, Tsvetan Boiadjiev ve Redu Nicolescu’un bildiri sunumları yapıldı. Angela Theopistou’nun oturum başkanlığı yaptığı ve Turizmde Mesleki Eğitim konulu üçüncü oturumda, Prof. Dr. Necdet Hacıoğlu, Osman Kumaş, Ömer Genç, Gülsün Arsoy ve Abdulaziz Ediz’in bildiri sunumları yer almaktadır. Prof. Dr. Hasan Z. Doğan’ın oturum başkanlığı yaptığı ve “Eğitilmiş Personelin Nitelik ve Nicelik Olarak İyileştirilmesi” konulu dördüncü oturum, Cahit Özgiray, Yrd. Doç. Dr. Dündar Denizer, Nurhayat Öründü ve Angela Theopistou’nun sunumlarına ayrıldı. Yrd. Doç. Dr. Fermani Maviş’in oturum başkanlığı yaptığı ve Endirekt Turizm Potansiyeli ve Halkın Eğitimi konulu beşinci oturumda, Orhan Özyurt, Dr. Jale Akmel, Gülderen Arca, Ülkü Duyar ve Atilla Çağrı’nın bildirileri mevcuttur. Dr. Özen Dallı’nın oturum başkanlığı yaptığı ve Sorunlar, Çözümler ve İşbirliği Önerileri konulu altıncı oturumda, Süha Uyar, Faruk Atayman, Ömer Genç, Doç. Dr. Güneş M. Arıkdal ve Radu Nıcolescu bildiri sundular.

Yararlanılan Kaynaklar

Turizm Bakanlığı Turizm Eğitimi Genel Müdürlüğü (1992). Balkan Ülkeleri Turizm Eğitimi Seminer. İstanbul: Apa Ofset Basımevi.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Turizm Bakanlığı Turizm Eğitimi Genel Müdürlüğü (1992). Balkan Ülkeleri Turizm Eğitimi Semineri. İstanbul: Apa Ofset Basımevi.