Selime Katedrali

Doğal ve Kültürel Miras Kilise

Her yıl binlerce turiste ev sahipliği yapan ve Ihlara Vadisi’nin hemen bittiği noktada yer alan Selime Kasabası’nda yer almaktadır. Roma, Selçuklu, Hitit, Pers, Asur, Bizans ve Osmanlı’dan izler taşıyan bu belde, Ortodoks inancına sahip halkları barındırıyordu. Bu kimseler, katedralden gelecek olan emirlere kayıtsız şartsız uyuyordu. Bazilika türündeki Selime Katedrali, Roma döneminde inşa edilmiş çok sayıdaki oyma kiliselerden biridir. Daha sonraki yıllarda Selçuklulara da ev sahipliği yapmış ve Moğolların Anadolu’ya saldırıları sırasında Selçuklu Türkleri tarafından baş kale olarak kullanılmıştır. Selime Katedrali, Moğollar’ın saldırılarına karşı en uzun direnişe sahne olmuştur.

Selime Katedrali iki katlı olarak inşa edilmiş ve Kapadokya’nın en büyük katedralidir. Katedral, İsa’nın Göğe Yükselişi, Meryem Ana ve Müjde gibi tasvirleri barındırmaktadır. Katedrale çıkarken yüksek koridor biçiminde bir yol bulunmaktadır. Bu yol, o dönemde develerin çıkarıldığı kervan yolunun bir kısmıdır. Kervanlar, Selime’de kurulan pazarlar için gelir ve güvenlik amacıyla kervanlara ait develer katedralin orta kısmına kadar çıkarılırmıştır. Bu kısmın üst tarafına ise dinlenmek ve ibadet etmek amacıyla Selime Katedrali inşa edilmiştir.

Selime Katedrali’nin en dikkat çekici özelliklerinden biri, bulunduğu bölgedeki din adamlarının yetiştirildiği yapı olmasıdır. Yanı sıra, 313 yılında imzalanan Milano Fermanı ile ibadetlerini açıktan yapmaya başlayan Ortodokslar tarafından ilk sesli ayin bu katedralde gerçekleştirilmiştir. Günümüzde hala daha çok Avrupa ve Uzakdoğu’dan olmak üzere dünyanın çeşitli yerlerinden turistler tarafından ziyaret edilmektedir. Ortodoks mezhebinin en büyük dini ibadet mekânlarından biridir. Katedrale ait bir diğer özellik ise üst kısmının kale olarak inşa edilmiş olmasıdır. Ayrıca katedralin içinde ve günümüze kadar ulaşan mutfak, oldukça dikkat çekicidir. Yan odalarla bağlantılı olacak şekilde konumlandırılan bu mutfak, Piramit şeklinde tasarlanmış ve aydınlatma amacıyla kandil yerleri yapılmıştır. Katedral, bir de avluya sahiptir. Bu avluda sesli ayinlerin yanı sıra askeri toplantıların da yapıldığı rivayet edilmektedir. Bu katedral, turistlerin Aksaray’dan en çok ziyaret ettikleri yapıların başında gelmektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

Kapadokyadayım.com (2020). Selime Güzelyurt ve Selime Manastırı (Katedral) | Kapadokya, https://www.kapadokyadayim.com/selime-manastiri/, (Erişim tarihi: 15.12.2020); Pusula (2010). En büyük kale manastırı: Selime Katedrali, https://www.pusulahaber.com.tr/en-buyuk-kale-manastiri-selime-katedrali-856g.htm, (Erişim tarihi: 15.12.2020), Güzelyurt Kaymakamlığı (2020). Selime Katedrali ve Peribacaları, http://www.guzelyurt.gov.tr/selime-katedrali-ve-peribacalari, (Erişim tarihi: 15.12.2020).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Türkiye Kültür Portalı. (2020). Selime KatedraliPeribacaları – Aksaray, https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/aksaray/gezilecekyer/selime-katedrali-ve-peribacalari, (Erişim tarihi: 15.12.2020).