Sapanca Gölü

Doğal ve Kültürel Miras Göl

Kocaeli ilinde bulunan İzmit Körfezi ile Sakarya ilinde bulunan Adapazarı Ovası’nın arasında yer alan tatlı su gölüdür. Doğuda Kartepe, batıda Adapazarı, kuzeyde Serdivan ve güneyde Arifiye ile Sapanca ilçelerine kıyısı bulunmaktadır. Dn yedi kilometre uzunluğunda, beş kilometre genişliğinde olup denizden yüksekliği 31 metredir. Göl civarında bulunan yerleşim yerlerinin ekonomik kalkınması turizm endüstrisinin yanı sıra Sakarya ve Kocaeli illerinin sanayi bölgesi olması etkin bir şekilde rol oynamaktadır. Gölün çevresinin ulaşım ağları üzerinde bulunması ve yöre halkının tarım faaliyetleri de bölge ekonomisine katkı sağlamaktadır.

Sapanca Gölü ve çevresi 2000’li yıllara kadar daha çok yerli turistler tarafından tercih edilmekteydi. Daha sonra Türkiye’nin turizm faaliyetlerinde almış olduğu mesafe sonrasında altyapı ve üstyapı eksiklikleri giderilmiştir Günümüzde Arap ve İranlı misafirlerin bölgedeki gözdesi konumunda bulunmaktadır. Göl civarındaki turizm faaliyetleri özellikle Sapanca ve Kartepe ilçelerinde yoğunlaşmaktadır ve yapılan yatırımlar sonucunda bölge bir cazibe merkezi haline gelmiştir. Yerli turistlerin yanı sıra Arap ve İranlı asıllı turistlerin bölgedeki gözdesi konumundadır. Sapanca’da 10 tane Turizm İşletme ve Yatırım Belgeli otelin yanı sıra çok sayıda konaklama imkânı sunan pansiyon ve villalar bulunmaktadır. Ayrıca Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’ne ait bir adet uygulama oteli mevcuttur. Arifiye ilçesinde bir adet beş yıldızlı otel hizmet vermektedir. Kartepe ilçesinde ise 14 tane Turizm İşletme Belgeli otelin yanı sıra çok sayıda pansiyon ve butik otel bulmak mümkündür.

Sakarya ile Kocaeli illeri arasında bulunan Cengiz Topel Havalimanı haftanın belirli günlerinde ve sınırlı sayıda destinasyonlara hizmet vermektedir. Fakat gölün en önemli avantajı İstanbul’a olan yakınlığıdır. İstanbul TEM otoyolu gişeleri ile Kartepe ilçesi yaklaşık 25 dakika sürerken Sapanca ilçesi 90 dakika sürmektedir. İstanbul’dan Anadolu’ya ve diğer ülkelere yolcu ve yük taşıma imkânı veren tren taşımacılığının çoğunluğu göl kenarında bulunan yollardan sağlamaktadır. İstanbul Ankara arasında bulunan hızlı tren hattı sayesinde Ankara’dan Sapanca’ya ulaşmak yaklaşık üç saat, Sapanca’dan İstanbul’a ise yaklaşık bir saat 20 dakika sürmektedir. Kocaeli, Bilecik, Eskişehir arasından da geçen hızlı tren hattı, günübirlik ziyaretlere imkân sağlaması bakımından gölün çevresinde turizm aktivitelerinin gelişmesine büyük katkılar sağlamaktadır.

Ziyaretçilerin göl ve çevresini genel tercih sebepleri doğa ile baş başa kalmak ve gölün sunmuş olduğu imkânlardan faydalanmaktadır. Sapanca Gölü’nde tekne ile gezme imkânının yanı sıra, su kayağı, yelken, kuş gözlemciliği, olta balıkçılığı, kürek aktivitelerini yapmak mümkündür. Sahip olduğu sahil boyunca gölde yüzmeye imkân veren irili ufaklı pek çok plaj bulunmaktadır. Gölün hinterlantında kayak, jeep safari, yamaç paraşütü, at biniciliği, foto safari, off-road, trekking, paintball, atv safari gibi aktivitelere de katılım sağlama imkanı bulunmaktadır. Ayrıca mesire alanlarındaki kamp alanları doğa turizmini sevenlere yönelik hizmet vermektedir. Göl kenarındaki termal otellerde, termal turizm kapsamında hizmet ve tedavi imkânları sunmaktadır. Bu sebeplerden dolayı Sapanca Gölü ve çevresi bölgede popüler bir destinasyondur.

Yararlanılan Kaynaklar

Kartepe Belediyesi, Turizm, https://turizm.kartepe.bel.tr/tr/Default.aspx, (Erişim tarihi: 14.01.2021); Kültür ve Turizm Bakanlığı (Sakarya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü), Nerede Konaklanır, https://sakarya.ktb.gov.tr/TR-111274/nerede-konaklanir.html (Erişim tarihi: 14.01.2020); Sakarya Büyükşehir Belediyesi (Sakarya Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü), Sapanca Gölü Hakkında Bilgi, https://www.sakarya-saski.gov.tr/Default.aspx, (Erişim tarihi: 14.01.2021); Sapanca Belediyesi, Sapanca, https://turizm.kartepe.bel.tr/tr/Default.aspx, (Erişim tarihi: 14.01.2021); Zengin, B., Yıldırgan, Y. ve Bilgiçli, İ. (2013). Sakarya’ya Gelen Ortadoğu Kökenli Turistlerin Talep Profiline Yönelik Bir Araştırma. İçinde; 14. Ulusal Turizm Kongresi (ss. 1199-1219).