Rekreasyonel Kayak
Kavram Turizm Çeşitleri Üretim Yönetimi ve Pazarlama Rekreasyon
Boş zaman kavramının ortaya çıkmasıyla birlikte bireyler boş zamanını nasıl değerlendireceği arayışına girmişlerdir. Bu arayış bireyleri kimi zaman rekreatif amaçlı sanata veya spora doğru yönlendirmiştir. Rekreatif amaçlı yapılan sporları birçok faktöre göre sınıflandırmak mümkündür. Bunlar sporun yapıldığı yere göre, yapılış şekline göre, bireysel veya grupsal olarak ayrılmaktadır. Rekreasyonel sporlar, fiziksel aktivitenin, eğlencenin ve sosyal müdahalenin sıklıkla öne çıkan hedefleriyle ilişkili olarak, temel amacın katılım olduğu aktivitelerdir. Rekreasyonel sporlar genellikle katılımcılar üzerinde hem fiziksel hem de zihinsel olarak daha az stresli olarak algılanır. Sporun rekreatif olarak sınıflamasında, katılım gösteren kişilere ödül vermek yerine kişilerin aldığı hazzı, keyfi ön plana çıkarmaktadır. Rekreasyon alanında hem performans hem de spora bağlılık konusunda daha düşük beklentiler vardır.
Rekreasyonel amaçlı katılım gösterilen sporlarda seyirci kitlesi azalırken profesyonel amaçlı yapılan sporlarda seyirci kitlesinin arttığı görülmektedir. Teorik olarak, tamamen rekreasyonel takipler ve rekabetçi sporlar arasında net bir ayrım bulunmaktadır. Rekabetçi spor sadece yarışmaları değil, aynı zamanda sporcunun veya takımın sürekli olarak daha yüksek bir seviyeye ilerleme ve ilerleme arayışı içinde olacağı temel bir prensip olarak ilerler. Profesyonel, uluslararası, ulusal ve bölgesel şampiyonluklar ve üniversite yarışmaları, sadece rekabetçi aktivitelerdir. Rekreasyonel sporlar, dünya çapında yapılan en popüler fiziksel aktivite türüdür. Rekreasyonel spor meraklıları aerobik yapan, koşan veya kayak yapan kişiler gibi bireysel sporcuları kapsamaktadır. Rekreasyon amaçlı yapılan aktiviteler, kişiler için aktivitenin kendisinden çok kişi üzerinde sağladığı motivasyonla öne çıkmaktadır. Bu bağlamda bireylerin katılım gösterdiği kayak aktivitesi rekreasyonel amaçlı yapılması kişilere hem fiziksel hem de zihinsel açıdan fayda sağlamaktadır.
Referanslar
Gray, E. D. (1984). Managing Our Way to a Preffered Future, Parks and Recreation, 19 (5): 47-49; İbrahim, H. ve Cordes, K. A. (2002). Outdoor Recreation: Enrichment for a Lifeti-me. Champaign: Sagamore Publishing; Karaküçük, S. (2014). Rekreasyon Boş Zaman Değerlendirme. Ankara: Gazi Kitapevi; Plummer, R. (2009). Outdoor Recreation: An Introduction. New York: Routledge.
Ayrıntılı bilgi için bakınız
Ardahan, F. (2013). Rekreasyonel Egzersiz Güdüleme Ölçeğinin Rekreatif Spor Türüne Göre İncelenmesi: Antalya Örneği, Iğdır Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 4 (4): 95-108.