Çim Kayağı

Etkinlik Turizm Çeşitleri Spor

Paletli iş makinelerinin çalışma düzeni örnek alınarak kayak takımı oluşturulmuş ve yaz mevsiminde kayak yapma amacıyla yapılan spordur. Kayaklar, alp disiplini kayaklarına benzer şekilde bağcıklar kullanılarak ayakkabıya bağlanmaktadır.

Çim kayağı için tekerlekli ve paletli olmak üzere iki farklı kayak türü kullanılmaktadır. Tekerlekli kayak çeşitli arazilerde kullanılırken, paletli kayaklar sadece çim ya da otsu zemin üzerinde kullanılmaktadır. Kayak paletlerinin düzenli olarak bakımlarının yapılması ve yağlanması kayak yapılırken sürat açısından önemlidir. Çim kayağı, Richard Martin tarafından ilk kez 1966 yılında  Almanya'da yapılmıştır. Çim kayağı; kayak sporu yapanların yaz mevsiminde de kayak yapabilmesi için, Josef Kaiser isimli Geisingen’li bir Alman tasarımcı tarafından 1968 yılında geliştirilmiştir. 1970’li yıllarda Alp disiplini yarışma kurallarının bir çoğu  çim kayağına uygulanmıştır. 1981 yılında yapılan 33. FIS Kongresi’nden sonra çim kayağı tanınmıştır. 1983’te Avusturya’da çim kayağı için “tekerlekli kayak ayakkabısı” ismiyle bir patent çıkartılmış. Ancak bu ekipman ve ismi kalıcı olamamıştır. Çim kayağı üyeliğe 1985 Vancouver FIS Kongresi’nde kabul edilmiştir. Çim kayağına ilginin artması üzerine Uluslararası Kayak Federasyonu (FIS) programına dahil edilmiş ve alanında bir branş olmuştur. FIS gözetiminde ilk şampiyona, 1987’de Japonya’nın Nobeyama şehrinde Beşinci Çim Kayağı Dünya Şampiyonası yapılmıştır. 1989 yılında yapılan şampiyonada ise, ilk kez Süper G Yarışı yer almıştır. Bu yarışın komitede yeni bir disiplin olarak kabul edilmesiyle Dünya Şampiyonası’nda yer almıştır. Büyük Slâlom (GSL), Slâlom (SL), Süper G (SG) ve Kombine yarışlar olarak dereceler dağıtılmıştır. Çim kayağı günümüzde Avusturya, Belçika, Almanya, Fransa, Macaristan, İtalya, İsviçre, Tayvan ve Japonya başta olmak üzere birçok ülkede yapılmaktadır. 

Çim kayağı Türkiye’ye DSİ Nilüferspor’un başkanı Erdem Saker’in çabaları ile 1986 yılında girmiştir. Macar Kayak Federasyonunun teknik yardımları ile Bursa’ya Demirtaş Pisti yapılmıştır. 1988 yılında çim kayağı Kayak Federasyonu yapısına alınmış, aynı yıl Uluslararası Kayak Federasyonu (FlS)’nun İstanbul’da yapılan Büyük Kongresi’nde Erdem Saker teknik komiteye resmi üye seçilmiştir. Mayıs 1990’da FIS Kongresi’nde alınan kararla Yedinci Çim Kayağı Dünya Şampiyonası yarışı, 6-8 Eylül 1991’de Bursa DSİ Demirtaş Pisti’nde gerçekleştirilmiştir. Bu şampiyonaya farklı ülkelerden, seksen sekizi erkek, yirmi yedisi bayan olmak üzere 115 sporcu katılmıştır. 1993, 1994 ve 1995 yıllarında Çim Kayağı Avrupa Kupası’nın ilk bölümü Bursa’da düzenlenmiştir. Daha sonra Trabzon ve Gümüşhane illeri arasında kalan Zigana Dağı’nda çim kayağı çalışmaları başlatılmıştır. Bu çalışmalar, Gümüşhane Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından oluşturulan yirmi kişilik bir grupla, yaklaşık 250 metrelik bir pistte başlatılmıştır. Ayrıca İstanbul’da, Polonezköy Green Parkta çim kayağı yapılmaktadır.

Günümüzde özellikle Karadeniz ve Doğu Anadolu Bölgeleri’nde bulunan dağ ve yaylalarda yazın çim kayağı yapılması gittikçe yaygınlaşmaktadır. Bunun yanı sıra, Karadeniz ve Doğu Anadolu Bölgelerin’ deki dağlarda kışın kayak yapılmasının yanında yazın da aynı pistlerde çim kayağı yapma imkânı vardır. Türkiye, çim kayağı açısından oldukça elverişli yaylalara sahiptir. Kayak sadece bir kış sporu değil; Kışın dağlarda kayarken yazın da yemyeşil çimlerde kayıla bilinmektedir. Ayrıca Kış turizmi ve kış sporlarının önündeki en büyük engelin iklim değişikliği olduğu bilinmektedir. Kış sporlarının yapıldığı alanların çim kayağına uygun pistlere çevrilerek bu alan ve tesisleri atıl durumdan kurtarmak da olasıdır.

Referanslar

Arınç, K. (2003). Dünyada Ve Türkiye'de Kış Sporlarına Alternatif Yeni Bir Sportif Ve Turistik Aktivite; Çim Kayağı Ve Demirtaş Barajı Çim Kayağı Merkezi Örneği (Bursa-Türkiye),
Atatürk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi,,10 (21); Vrdoljak,. F. (2018). Kar Sporları İçin Donanımı İncele (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Zagreb Üniversitesi Kinesiyoloji Fakültesi. Hırvatistan

Ayrıntılı bilgi için bakınız

http: //www tursab.gov.tr, (Erişim tarihi:01.05.2024); https://kayaksever.com/cim-kayagi-hakkinda-temel-bilgiler, (Erişim tarihi: 01.05.2024)