Rekreasyonel Spor

Kavram Rekreasyon

Sanayi Devrimi’yle birlikte insanların boş zamanı arttı ve bununla birlikte insanlar işten arta kalan zamanlarını değerlendirmek için farklı aktivite arayışı içerisine girdiler. Rekreasyon, birey veya grupların işten arta kalan boş zamanları içerisinde isteğe bağlı olarak katıldıkları dinlendirici, eğlendirici ve öğretici faaliyetlerdir. Boş zaman etkinlikleri içerisinde, farklı gruplara hitap edebilecek etkinlik çeşitliliği ve özelliğiyle, spor önemli bir yer tutmaktadır. Eski tarihte sadece zengin burjuva kesimin katılabildiği rekreasyonel spor faaliyetleri günümüzde çoğunluk için bir haktır. Rekreasyon, sporun toplum içerisinde yaygınlaşmasında ve spor alanında başarılar kazanılmasında önemli rolleri üstlenirken, spor da insanların fiziksel ve psikolojik gereksinimlerini karşılamaktadır.

Rekreasyonel spor, bireylerin boş zamanlarında eğlenmek amacıyla gönüllü olarak katıldıkları fiziksel etkinlikler ve oyunlardır. Rekreasyonel spor aktiviteleri rekreatif amaçlı yapılan spor türlerinin ve fiziksel egzersizin uygulanması temeline dayanmaktadır. Bireyler rekreasyonel sporlar sayesinde yeni bilgi ve beceriler kazanmakta, zihinsel olarak yenilenmekte, rahatlamakta ve eğlenmektedir. Rekreasyonel sporda en önemli nokta herhangi bir zorunluluk olmadan özgür iradeyle katılım gerektirmesidir. Bir spor faaliyeti olan futbol, profesyonel futbolcular için zorunlu bir iş, amatörce boş zaman aktivitesi olarak katılan birey için rekreasyonel spor olarak değerlendirilmektedir.

Rekreasyonel spor farklı kategorilere göre sınıflandırılabilmektedir: Rekreasyonel sporun uygulandığı alana göre açık alan (hava) ve kapalı alan (hava) rekreasyonel sporlar; özelliğine göre karada yapılan, su içinde yapılan, havada yapılan, kar ve buz üstünde yapılan ve birden çok platformda yapılabilen rekreasyonel sporlar; katılım şekline göre aktif ve pasif katılımlı rekreasyonel sporlar şeklinde sınıflandırılmaktadır.

Sporun kişisel ve toplumsal faydalarının bilinciyle son yıllarda boş zamanlarda sportif etkinlikleri tercih etme oranı yükselmektedir. Spora katılım kolaylığı, her yaş ve gruba yönelik spor çeşidinin olması ve sporun evrenselliği, rekreasyonel sporun yaygınlaşmasında önemli yer tutmaktadır. Bunun yanında spor yapmak için kullanılan alanların artması, spor kulüplerinin, spor teşkilatlarının ve spor organizasyonlarının yaygınlaşması da rekreasyonel spora katılımı da olumlu etkilemektedir.

Referanslar

İbrahim, H. ve Cordes, K. A. (2002). Outdoor Recreation: Enrichment for a Lifetime. Champaign: Sagamore Publishing; Karaküçük, S. (2014). Rekreasyon Boş Zaman Değerlendirme. Ankara: Gazi Kitapevi; Şahin, H. (1997). Sporcuların Performans Sporunu Bıraktıktan Sonraki Yaşamlarında Boş Zaman Değerlendirme İlgilerinin Araştırılması (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Adana: Çukurova Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü.