Prof. Dr. Hasan Olalı Turizm Sempozyumu
Etkinlik Sempozyum
(Foça, İzmir, 18 - 21 Ekim 2018)
Türkiye’de turizm eğitimin kurumsallaşmasına ve Türkiye’nin turizm ve otelcilik alanında yayın ve araştırma bağlamında gelişmesine öncülük eden Prof. Dr. Hasan Olalı adına 18-21 Ekim 2018 tarihinde DEÜ Reha Midilli Foça Turizm Fakültesi’nde düzenlenen sempozyum. Dokuz Eylül Üniversitesi Reha Midilli Foça Turizm Fakültesi ve Anatolia Turizm Akademisi’nin işbirliğinde düzenlenen sempozyumun teması Dünden Bugüne Türkiye’de Turizmin Akademik ve Bilimsel Kurumsallaşmasının Gelişimi idi. 1960’lı yıllardan itibaren Türkiye’de turizm eğitimi, turizm araştırmaları ve turizm literatürünün gelişimi ile ilgili çalışmalara yer vermek, bu doğrultuda elde edilen bulguları tartışmak ve geleceğe yönelik birtakım kararların alınmasına katkıda bulunacak çıktılara erişmek için yapılan sempozyumda iki gün boyunca beş oturum ve iki panel gerçekleştirildi. Toplamda 20 üniversiteden 85 kişinin katıldığı oturumlarda turizm alanında yapılan bibliyometrik çalışmalar, müfredat incelemeleri, bilimsel dergiler ve tezler ile ilgili yapılan araştırmaları kapsayan 23 bildiri sunuldu. Kongre sonrasında sunulan bildiriler hakem sürecinden geçerek Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi’nde Prof. Dr. Hasan Olalı Turizm Sempozyumu Özel Sayısı kapsamında yayınlandı.
Sempozyum kapsamında gerçekleşen ilk panel 19 Ekim, Cuma günü Anatolia Turizm Araştırmaları Dergisi eş editörü Prof. Dr. Nazmi Kozak yöneticiliğinde yapıldı. Türkiye’de Bilimsel Turizm Dergileri konulu panelde Advances in Hospitality & Tourism Research editörü Prof. Dr. Beykan Çizel, International Journal of Contemporary Tourism Research editörü Prof. Dr. Atilla Akbaba ve Anatolia Turizm Araştırmaları Dergisi eş editörü Doç. Dr. Çağıl Hale Özel konuşmacı olarak yer aldı. Panelde bilimsel bilginin dağılmasında kılcal damar görevi gören ve turizm alanının bilimsel düzeye ulaşmasını sağlayan akademik dergilerin önemine ve dergilerin yaşadığı dönüşümlere ilişkin değerlendirmeler yapıldı. Ayrıca araştırmaların ve araştırmacıların gereklilikleri, akademik dergilerin bilime sağladığı katkıları dergi süreçlerinin yönetimine ilişkin sorumlulukları ve sorunları dile getirildi. Aynı zamanda dergi standartları, makale konularında tekrarlar, eleştirel makalelerin sayıca az olması, uluslararası dergilerde Türk akademisyenlerin imajı gibi konulara ilişkin beyin fırtınası yapıldı. Sempozyum kapsamında gerçekleştirilen ikinci önemli panel ise 20 Ekim, Cumartesi günü yapılan Hasan Olalı: Yaşamı ve Akademik Kişiliği paneliydi. Eğiticilerin eğitmeni Prof. Dr. Hasan Olalı’nın hayatından kesitlerin yer aldığı fotoğraf gösterisiyle başlayan panelin yöneticiliği Prof. Dr. Hasan Olalı’nın öğrencisi Prof. Dr. Meral Korzay tarafından yapıldı. Panele Prof. Dr. Hasan Olalı’nın öğrencileri Prof. Dr. Alp Timur, Prof. Dr. Öcal Usta ve Prof. Dr. Hasan Olalı’nın kızları Prof. Dr. Üzeyme Doğan ile Zühre Erel konuşmacı olarak katıldı. Panelistlerin Prof. Dr. Hasan Olalı’nın yaşamını ve kişiliğini anlattığı ve Prof. Dr. Hasan Olalı ile anılarını paylaştığı panelde yer yer duygusal anlar yaşandı. Sempozyum süresince Dokuz Eylül Üniversitesi Reha Midilli Foça Turizm Fakültesi’nde Prof. Dr. Hasan Olalı’nın kitapları sergilendi ve 9. Uluslararası Turizm Karikatürleri Yarışması sergisi de ziyaret edildi.
Ayrıntılı bilgi için bakınız
Kozak, N. (2000). Hasan Olalı: Kısa Yaşam Öyküsü ve Tespit Edilebilen Eserleri ile Yönettiği Tezlerin Bibliyografyası Üzerine Bazı Gözlemler, Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 11 (2), 9-11; Korzay, M. (2013). Hasan Olalı: Eğiticilerin Eğitmeni, Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 24(2), 276 – 289.