Nişantaşı Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü

Eğitim-Öğretim Lisans Düzeyinde Bölüm/Program Gastronomi ve Mutfak Sanatları

(İstanbul, 2012 - )

Nişantaşı Üniversitesi, Nişantaşı Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından Nişantaşı Meslek Yüksekokulu olarak, 09.09.2009 tarih ve 24480 sayılı kuruluş kararının 17.09.2009 tarih ve 27352 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmasıyla yükseköğretim sistemine katıldı. Nişantaşı Meslek Yüksekokulu, 10.10.2010 tarihinde önlisans düzeyinde eğitim-öğretimine başlayan bir vakıf yükseköğretim kurumudur.

Nişantaşı Üniversitesi, 31.05.2012 tarih ve 28309 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Ek Madde 146’daki Kuruluş Kanunu ile İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi, Mühendislik Mimarlık Fakültesi, Sanat ve Tasarım Fakültesi, Fen Bilimleri Enstitüsü ve Sosyal Bilimler Enstitüsü üzerinden kamu tüzel kişiliğini kazandı, Nişantaşı Meslek Yüksekokulu da Nişantaşı Üniversitesi’ne devredildi. Nişantaşı Üniversitesi, 2013-2014 öğretim yılı itibariyle önlisans programlarının yanında lisans düzeyinde de öğretim sunmaya başladı. İlgili dönemde Sanat ve Tasarım Fakültesi bünyesindeki Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin gerçekleştirdiği Yükseköğretim Kurumları Sınavı ile öğrenci kabul etmeye başladı. İlgili akademik yılı ile Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünün eğitim şekli örgün öğretim ve öğretim dili Türkçe’dir.

Bölümün ilkeleri arasında, öğrenci odaklı bir anlayışla öğrencilerin kişisel gelişimlerini öncelik edinmek, akademik bilgi üretimi yapmak, sürekli kendini yenileyen eğitim kadrosuna sahip olmak, ülkenin milli değerlerini yeni kuşaklara aktarmak, kurum içinde katılımcı süreçlerin hayata geçirildiği takım çalışmasını esas almak ve yiyecek-içecek sektörünün sorunlarına çözümler üretmek gelmektedir. Öğrenim sürecinde verilen teorik bilgilerle birlikte donanımlı eğitim mutfağı ile laboratuar ortamında gerçekleştirilen uygulamalarla uluslararası mutfaklara hâkim şefler yetiştirilmektedir.

Yabancı dil eğitimi konusunda İngilizce hazırlık ve öğrenim sürecinde yer alan İngilizce dil eğitiminin yanı sıra, ikinci ve üçüncü yabancı dil olarak öğrencilerin tercihleri doğrultusunda İspanyolca, Fransızca ve Rusça seçmeli dil dersleri ile uluslararası mutfak sanatlarına ve yiyecek-içecek sektörüne iletişimi kuvvetli yönetici şefler yetiştirmek bölümün hedefleri arasındadır. Yurtdışındaki üniversiteler, özel sektör kuruluşları ve diğer eğitim kurumları ile gerçekleştirilen stratejik iş birlikleri ile öğrencilerin yurtdışında staj ve öğrenim deneyimi kazanmaları sağlanmaktadır. Sekiz yarıyıl süren öğrenim süreci içinde öğrencilerin yedi yarıyılı tamamlamalarının ardından, sekizinci yarıyıllarını tamamen sektörde iş başında mesleki uygulamalar kapsamında geçirmelerine ve mezuniyet öncesi iş tecrübesi kazanmalarına yönelik bir ders planı sunulmaktadır.