Tarih, doğa ve kültür zenginliği ile ön plana çıkan Niksar; Orta Karadeniz Bölgesi’nde, Tokat il sınırları içerisinde yer alan bir ilçe yerleşimidir. Niksar ilçe merkezi, Kelkit Vadisi’nin genişlediği, Niksar Ovası olarak anılan bir bölgeye konumludur. Tokat il merkezi Niksar’a 58 kilometre uzaklıktadır. Toplam nüfusu 61.119 olan Niksar’ın; ilçe merkezinde 36.321, köylerinde ve beldelerinde ise 24.798 kişi yaşamaktadır.

Niksar tarih boyunca önemli bir yerleşim yeri olma özelliğini korumuştur. Roma, Danişment ve Selçuklu dönemlerinde stratejik bir yerleşim olan Niksar; bugün sahip olduğu tarihi eserlerle geçmiş mirasını korumaya devam etmektedir. Niksar’ın eski adı Caberia‘dır. Bu isim Pontus Krallığı döneminde verilmiştir. Ayrıca Pontus ülkesinin Kralı General Pompeius tarafından MÖ 64 yılında Diospoli ismini almıştır. Roma imparatoru Tiberius zamanında Neocaesarea (Neokaiseria) olarak değişen ismi, bugünkü isminin temelini oluşturmaktadır. Evliya Çelebi ve bazı tarihi kaynaklara göre, şehrin asıl adı iyi hisar manasına gelen Nik Hisar, daha sonra söylenime bağlı olarak kısaltılarak Niksar şeklini almıştır. Danişment Gazi Rumlara karşı verdiği mücadele sonucunda Niksar’ı fethettikten sonra burayı bir üs haline getirerek, devletin başkenti yapmıştır. Bugün Danişment Gazi’nin yani Melik Danışment’in türbesinin burada olmasının nedeni de budur.

Niksar’da bulunan tarihi eserler incelendiğinde, bu eserlerin büyük bir çoğunluğunun; Roma, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinden kaldığı görülmektedir. Niksar’a gelen turistler genellikle Niksar Ulu Camii, Yağıbasan Medresesi, Melikgazi Türbesi, Roma Arsenali, Kırkkızlar Kümbeti, Niksar Kalesi, Erzurumlu Şair Emrah Türbesi, Leylekli-Yılanlı Köprü ve Hüseyin Gazi Köyü’ndeki kaya mezarlarını ziyaret etmektedirler.

Yayla turizmi açısından önemli bir Merkez olan Çamiçi Yaylası, her yıl yüzlerce yerli ve yabancı turisti ağırlamaktadır. Kaçkar dağlarından sonra Türkiye’nin oksijen açısından en zengin yaylası olan Çamiçi’nde yerel halkın ve turistlerin faydalanabileceği uluslararası bir kamping alanı ve mesire yerleri mevcuttur. Çamiçi Yaylası, ilçenin çeşitli festival ve etkinliklerine de ev sahipliği yapmaktadır. Yaylada site yerleşimlerinin yansıra, iki otel ve beş restoran bulunmaktadır.

Ekonomik ve sosyal hayat incelendiğinde; Niksar’da hayat genellikle tarıma dayalı olmakla birlikte, son yıllarda yapılan yatırımlar neticesinde sanayide de önemli ölçüde ilerlemeler kaydedilmiştir. Kelkit Çayı, Niksar Ovası’nın tarımına büyük katkı sunmaktadır. İlçede en önemli tarım ürünü cevizdir. Niksar cevizi Türkiye’de tanınmış yiyecek içecek işletmeleri tarafından kullanılan bir üründür ve ilçe ekonomisine büyük bir katkı sağlamaktadır.

Niksar ilçesinde konaklama imkânları sınırlıdır. İlçede devlet misafirhaneleri ve özel konaklama işletmelerinin toplam yatak kapasitesi 250 civarındadır. Niksar ilçesi sahip olduğu doğal imkânlar ve Niksar Ayvaz Suyu ile kendini Türkiye’de tanıtabilmiş tarihi bir ilçe olma özelliğini taşımaktadır. Niksar Ayvaz Suyu ilçenin en önemli turistik ürünü sayılabilir. İlçeye gelen misafirler şifalı olduğuna inanılan bu suyu beraberlerinde kendi ikametlerine götürmektedirler. Ayrıca bu su yurtdışına da ihraç edilmektedir. Bunun yanı sıra, Niksar ilçesine gelen turistler yöresel ürün olarak; ceviz ve ceviz ürünleri, ceviz ağacından yapılan süs sandığı, kuşburnu pekmezi gibi yöresel ürünleri satın almaktadır. Son olarak Niksar ilçesinde bir fakülte ve içerisinde turizm eğitimi veren bir Meslek Yüksekokulu da bulunmaktadır.

Referanslar

Denknalbant, A. (2013). Niksar Ulu Camii Üzerine Bir Değerlendirme, Vakıflar Dergisi, 40: 9-32; Kızılaslan, N. ve Tayfur, U. (2014). Tokat İlinin Ekoturizm/Kırsal Turizm Potansiyeli ve Swot Analizi, Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, (9): 45-61; Niksar Belediyesi (2021). Niksar. http://www.niksar.bel.tr/, (Erişim tarihi: 12.4.2021); Yılmaz, A., (2016) Kırsal Turizm Potansiyeli: Kelkit Havzasındaki Niksar Örneği, Sosyal Bilimler Araştırmaları Dergisi, 11(1): 47-60.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Gündüz, C. ve Topaloğlu C. (2016). Orta Karadeniz’de Gelişmekte Olan Bir Yayla Turizmi Merkezi Niksar Çamiçi Yaylası, The Journal Of Turk-Islam World Social Studies, 3 (8): 61-61.