Niksar Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu

Eğitim-Öğretim Önlisans Düzeyinde Bölüm/Program Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri

(Niksar, Tokat, 1992 - )

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi’nin bünyesinde yer alan 15 meslek yüksekokulundan biri olan ve Cumhuriyet Üniversitesi’ne bağlı olarak kurulan Niksar Meslek Yüksekokulu (1992-) aynı yıl Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi’nin kurulması ile bu üniversiteye bağlandı. Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Rektörlüğü’nün, Niksar Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulunu kurması, Niksar Meslek Yüksekokulu’nun adının Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu olarak değiştirilmesi konusundaki teklifi ile 23.09.2010 tarihinde Niksar Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu kuruldu. Yirmi sekiz yıldır faaliyette olan Niksar Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu'nda altı bölümde altı örgün ve üç ikinci öğretim programında eğitim-öğretime devam edilmektedir. Bu programlar; Turizm ve Otel İşletmeciliği, Adalet, Bankacılık ve Sigortacılık, Halkla İlişkiler ve Tanıtım, Muhasebe ve Vergi Uygulamaları ile Yerel Yönetimlerdir. Bu programlarda toplam 787 öğrenci eğitim-öğretime devam etmektedir. Ayrıca, Niksar Meslek Yüksekokulunda 20 öğretim görevlisi görev yapmaktadır.

Niksar Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu, yaklaşık 90 bin metrekarelik bir kampüs alanı üzerine kurulu olup, 7.000 metrekarelik kapalı alana sahiptir. Bu kampüste iki adet meslek yüksekokulu ve bir adet dört yıllık yüksekokul bulunmaktadır. Meslek Yüksekokulu dört katlı yeni hizmet binasıyla eğitim-öğretim faaliyetlerine devam etmektedir. Meslek Yüksekokulu’nda ortak kullanımlı kütüphane, yemekhane, kafeterya ve konferans salonu ile toplam üç farklı bilgisayar laboratuvarı mevcuttur. Ayrıca, kampüs alanında; futbol, basketbol ve voleybol sahaları ile yürüyüş yolları, dinlenme alanları ve 7.000 metrekare alana sahip bir gölet bulunmaktadır. Aynı zamanda gölet üzerinde küçük bir ada ve gezi sandalı bulunmaktadır. Kampüs alanı öğrencilere yönelik sosyal bir ortam oluşturmak amacıyla 2019 yılında yeniden tasarlanmıştır.

Okul bünyesinde Turizm ve Otel İşletmeciliği Bölümü’nün açılmasında, tarihi bir başkent olan Niksar’ın turistik tanınırlığını arttırmak, Çamiçi Yaylası’nın turistik gelişimine katkı sağlamak ve bölgedeki turizm istihdamına katkı sağlamak önemli bir amaç olarak görüldü. Eğitime başladığı günden bu yana okulun en aktif programlarından biri olarak ön plana çıkan Turizm ve Otel İşletmeciliği Bölümü; okul binasında yer alan bir servis ve bar uygulama odasına da sahiptir. Turizm ve Otel İşletmeciliği Bölümü okulda düzenlenen sosyal etkinlikler, açılış haftası etkinlikleri ve yemekhane hizmetlerinin denetlenmesi gibi birçok konuda bağlı bulunduğu okula katkılar sunmaya devam etmektedir. Bu okuldan mezun olan öğrenciler, Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde faaliyet gösteren konaklama ve yiyecek içecek işletmelerinde görev almaktadır.

Referanslar

https://nsbmyo.gop.edu.tr/Default.aspx?d=tr-TR, (Erişim tarihi: 19.11.2019); http://www.niksar.bel.tr/belediye/4/Tarih%C3%A7e, (Erişim tarihi: 19.11.2019).