Mersin Üniversitesi Turizm Fakültesi
Eğitim-Öğretim Lisans Düzeyinde Bölüm/Program Gastronomi ve Mutfak Sanatları Rekreasyon Yönetimi Turizm İşletmeciliği Turizm Rehberliği
(Mersin, 2012 - )
-
2019
1982 yılında Yükseköğretim Kanunu gereğince, Çukurova Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’ne bağlı olarak, 1992 yılına kadar da Çukurova Üniversitesi Mersin Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu ismi ile eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürdü. Mersin Üniversitesi’nin kuruluşu ile birlikte Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu olarak öğretim faaliyetlerine devam etti. Yüksekokul, 2003-2009 yılları arasında Mersin Üniversitesi Tece Kampüsü’nde öğretime devam etti. Ardından, 2009-2012 yılları arasında Çiftlikköy Kampüsü İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi binası zemin katında öğretim faaliyetlerine devam sürdürdü. Yüksekokulun kendine ait bir binası olması isteği üzerine Rektörlüğün de desteğiyle okul, 2012 yılında kendine ait bir binada öğretim faaliyetlerini yürütmeye başladı. Bakanlar Kurulu’nun 10.01.2012 tarihli ve 28169 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan bir kararı ile kapatılarak yerine dört bölümden oluşan Turizm Fakültesi kuruldu: Turizm İşletmeciliği, Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Turizm Rehberliği, ve Rekreasyon Yönetimi. İlk üç bölüm aktif durumdadır.
Amacı, turizm sektörüne üst düzey yönetici/gastronom/rehber/rekreasyon yöneticileri yetiştirmek olup, turizm ve turizm ile ilgili alanlarda bilgi üretmek ve hem ulusal hem de uluslararası düzeyde turizm uygulamalarını ve turizm gelişimini öğretmek misyonunu taşımaktadır. Bu amaç ve misyon doğrultusunda, öğrencilerine turizm sektörünün özünü yansıtabilecek profesyonel ve alanlarında uzman öğretim üyeleri ile fakültede eğitim-öğretim devam etmektedir.
Turizm İşletmeciliği Bölümünde, bir yıl zorunlu hazırlık sınıfı (İngilizce) ve dört yıl lisans derecesi öğretimi modeli (yüzde 30 İngilizce + yüzde 70 Türkçe) uygulanmaktadır. Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünün dili Türkçe’dir. Öte yandan, Turizm Rehberliği Bölümünde bir yıl seçmeli (isteğe bağlı) hazırlık sınıfı (İngilizce) ve dört yıl lisans derecesi olarak Türkçe öğretim yapılmaktadır.
Referanslar
Evren, S. (2014). Mersin Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu’nun Kurumsal Tarihinin Sözlü Tarih Yöntemiyle İncelenmesi, III. Disiplinlerarası Turizm Araştırmaları Kongresi (ss. 873-886). Aydın: Detay Yayıncılık; Evren, S. (2018). Mersin Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu. İçinde; N. Kozak (Editör), Dünden Bugüne Türkiye’de Turizm Kurumlar, Kuruluşlar, Turizm Bölgeleri, Meslekler, Cilt 10 (ss. 685-713). İstanbul: Yıkılmazlar Matbaası.