Bilgin, Hasan Fikri

Kişi Akademisyen İş ve Meslek Akademisyen

(1933 - 2007)

Akademik turizm ve otelcilik eğitimine gönül vermesi bir yana, zengin, farklı ve renkli kişiliği ile Türkiye’deki öncü turizm eğitimcilerindendir. Tarsus Amerikan Koleji’nden mezun oldu (1948). Askerliğini yedek subay olarak 1953-1954 yılları arasında Kore’de yaptı ve 1985 Sayılı Yasa ile Gazi unvanını aldı. Michigan Üniversitesi’nden aldığı İngilizce için Yeterlilik Belgesi’nin ardından (1955), Gazi Eğitim Enstitüsü’nde 1957’de sınava girdi ve pekiyi derece ile İngilizce Öğretmenliği Yeterlilik Belgesi aldı. Aynı yıl, Ankara Üniversitesi’de İngilizce okutmanı görevine başladı ve 1957’de Orta Doğu Teknik Üniversitesi İdari İlimler Fakültesi’nde öğrenciliğe devam etti. ODTÜ’den 1960-61 eğitim-öğretim yılında lisans ve yüksek lisans derecelerini alarak mezun oldu. Fulbright Bursu’nu birincilikte kazandıktan sonra, 1963’te doktora çalışmaları yapmak üzere Amerika Birleşik Devletleri’ne, Arizona Üniversitesine gitti. New York’ta Columbia Üniversitesi İşletmecilik Fakültesi’nde doktora çalışmalarına devam etti. Ford Vakfı Bursu ve Araştırma Asistanlığı yolu ile Columbia Üniversitesinde çalışmalarını sürdürdü. Beraber çalıştığı öğretim üyelerinin araştırma programlarına katıldı ve ders programlarının hazırlanmasında yardımcı görevi üstlendi.

Columbia Üniversitesinde doktora alanında işletme ekonomisi ve uluslararası işletmecilik konularını seçerek, işletmeciliğin temel kurumları ile muhasebe dallarında doktora sertifikası aldı. Bilgin, 1967-68 yıllarında Türkiye’ye döndü ve Prof. Sidney Robbins’in, Harvard Üniversitesi ile ortak olarak yürüttüğü Çokuluslu Şirketlerde Para konulu araştırmaya destek verdi. Robins’in, Robert B. Stobaugh ile beraber yazdığı Çokuluslu Şirketlerde Para isimli eserinde, kitabın yazılmasında H. Fikri Bilgin’den alınmış materyal için birkaç yerde referans verildi. Columbia’da Profesör Charles F. Stewart ile enerji seminerinin yürütülmesinde görev aldı ve Üst Düzey Yöneticiler İçin İşletmecilik Programı’na müdür yardımcısı olarak atandı.

Amerika Birleşik Devletleri’ne dönüşte Harvard - Columbia ortak projesinin Türkiye ile ilgili kısmını tamamlayarak altı bölümlük bir metin halinde teslim etti. Ancak, kendi tezi için topladığı bilgi ve veriler yetersiz kalınca çalışmasını tamamlayamadığı için doktora derecesi alamadı. Yeni bir tez araştırmasına girmeğe mali gücü yetmediği için, doktora çalışmalarına kendi isteğiyle 1971’de ara verdi. Üniversite’den ayrıldıktan sonra, varlıklarının tutarı 20 milyar ABD Doları geçen Investors Diversified Services adlı yatırım firmasında Bölge yöneticisi ve daha sonra da East-West Trading Company of New York isimli firmada Pazar Koordinatörü olarak görev yaptı. Amerika Birleşik Devletleri’nde doktora derslerini tamamladıktan kısa bir süre sonra ailevi nedenlerle doktora programımı tamamlayamadan Türkiye’ye dönmek zorunda kaldı. Dönüşünde, Ankara İktisadi ve İdari İlimler Akademisi Muğla İşletmecilik Yüksekokulu’nda öğretim görevlisi sıfatıyla işletme finansmanı ve üretim yönetimi derslerini yürüttü.

Bilgin, Çukurova Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’ne bağlı Mersin Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu’na dışarıdan ücretli olarak derse girmeye başladı (1983). Öğretim görevlisi olarak, Turizme Giriş, Turizm Pazarlaması, İşletme, Konaklama İşletmeleri Yönetimi, Turizm Politikası ve Planlaması, Turizm Politikası ve Planlaması, Seyahat Acentacılığı ve Tur Operatörlüğü, Finansal Yönetim ve Turistik Yatırım Projelerinin Analizi derslerini okuttu.

Mersin Üniversitesi’ndeki görevinden Eylül 2000 tarihinde emekliye ayrıldı. Bir turizm duayeni olarak turizm akademisyenleri arasında yer alan Hasan Fikri Bilgin’in akademik çalışmaları arasında Türk Turizmine Yeni ve Çok Etkin Bir Kaynak: Kültür Sergileme Odakları, Rekreasyon Merkezleri Üzerine Bir Öneri, Bir Geliştirme Stratejisi: İçel Örneği ve Türk Turizminin İlginç Gerçekleri öne çıkmaktadır.

Başlıca eserleri: Bilgin, F. H. (1991). Türk Turizmine Yeni ve Çok Etkin Bir Kaynak: Kültür Sergileme Odakları. II. Ulusal Turizm Kongresi, 21-23 Kasım, Kuşadası.; Bilgin, F. H. (2000). Rekreasyon Merkezleri Üzerine Bir Öneri, MESİAD Gözlem, 5: 31-32.; Bilgin, F. H. (2000). Bir Geliştirme Stratejisi: İçel Örneği, MESİAD Gözlem, 8: 14-15.; Bilgin, F. (2001). Türk Turizminin İlginç Gerçekleri, MESİAD Gözlem, 10: 25-26.

Referanslar

Kozak, M. (1990). Mersin’de İçel ve Turizm Konulu Panel, Anatolia: Aylık Turizm ve Kültür-Sanat Dergisi, 1(8-9); Birdir, K. (2015). Hasan Fikri Bilgin: Bir Turizm Aşığı, Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 26 (1): 160–163.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Birdir, K. (2015). Hasan Fikri Bilgin: Bir Turizm Aşığı, Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 26 (1): 160-163.