Mersin Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu 1982/1983 Akademik Yılı Girişli Mezunları

Eğitim-Öğretim Mezunlar ve Mezuniyet

Adana İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi’ne (AİTİA) bağlı olarak 4 Nisan 1980 tarihinde eğitim-öğretime başlayan Mersin Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu, 1982 yılında 2547 sayılı Yükseköğretim Yasası’yla Çukurova Üniversitesi’ne bağlanmıştır. Bu yönüyle okula 1982 yılında kayıt olanlar Çukurova Üniversitesi girişli ilk grubunu oluşturmaktadır. O yıl okula yedisi kız ve doksan üçü de de erkek olmak üzere toplam 100 öğrenci kayıt yaptırmıştır. 1982 yılında okula kayıt olanların yarıya yakın bir kısmı 1985/1986 döneminde mezun olurken, kalanların tamamına yakını 1986/1987 döneminde mezun olmuştur. 

Mersin Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu 1982 yılında kayıt olan veya önceki yıllarda kayıt olmuş olsa da derslere ilk kez o yıl devam etmeye başlayan öğrencilerin isimleri şu şekildedir: Abdullah Sakar, Abdurrahman Özalp, Adnan Hastürk, Ahmet Öztürk, Ahmet T. Doğangün, Ali Erbil, Ali Ergün, Ali Kaya, Ali Naki Eren, Ali Okumuş, Aydın Çiftçi, Ayhan Çiğdem, Ayşe Karaokur, Behçet Çetinkaya, Bekir Çil. Bülent Duman. Cemil Tüfekçi, Cengiz Emre, Cengiz Topel Aygül, Cenk Ertürk, Çağdaş Soysal, Ekrem Kokalı, Emine Çalışkan, Emine Evliyaoğulları, Ercüment Çevik, Erdem Taşçı, Ertan Gündoğdu, Fadime Taşkın, Güngör Can, Gürhan Kaygısız, Hacı Ömer Özkul, Hakan Aksoy, Hasan Gül, Hasan Kırmızı, Hasan Yargıç, Havva Tepe, Hayrettin Ertek, Hayriye Yaşar, Hülya Ateşalp, Hülya Aydoğdu, Hüseyin Altınel, Hüseyin Gençsoy, Hüseyin Gönendi, İ. Kaya Öksüm, İhsan Cebi, İlhan Akdağ, İsmail Güneş, İsmail Kızılırmak, Janet Şahin, Kemal Dinçel, Lütfi Zehir, M. Üryan Ağın, Mahmut Çalışkan, Mehmet Babacan, Mehmet Erkan, Mehmet Yeşiltaş, Metin Ayaz, Mustafa Çelik, Muzaffer Ertürk, Naci Özcan, Nazmi Kozak, Necmettin Çakaloluk, Nermin Küçüksürücü, Nuri Doğan, Oğuz Kabadayı, Orhan Başaran, Osman Adıyaman, Oya Koç, Ökkeş Doruk, Sacide Öztürk, Savaş Tanış, Süleyman Taciroğlu, Şaziment Göktaş, Şerafettin Deniz, Şirin Kuran, Tacettin Keklikçi, Teyfik Polat, Turgay Ünaldı, Ufuk Cansız, Yafes Oğul, Yasemin Özçelik, Yaşar Alşan, Z. Osman Çağlayan ve Ziver Aslan.

O yıllarda (1982-1987) okul, Mersin’in Pozcu semtinde, 1965 yılında inşa edilen Mersin Öğretmen Okulu binalarında eğitim-öğretim çalışmalarını yürütmekteydi. Bitişik nizam iki binanın bir bölümünde öğretim elemanlarının odaları, diğer binada ise derslikler yer almaktaydı. Okul binalarının arka bölümü ise deniz kıyısına kadar uzanıyordu. Okulda, öğrencilerin sosyal faaliyetlerine yönelik olarak kullanabilecekleri bir kapalı spor salonu, toprak zeminli bir futbol sahası ile bir de büfe yer alıyordu. İlerleyen dönemde yaklaşık 200-250 kitaptan oluşan bir kitaplık okulda faaliyet göstermeye başladı. 

Bu dönemde (1982-1987) okulda önce Doç. Dr. Bilge Dilmen, ilerleyen yıllarda ise Doç. Dr. Halil Yılmaz okul müdürlüklerini yürütürken, dersler; okulun kadrosundaki öğretim elemanlarının yanı sıra Çukurova Üniversitesi’nden (Adana) ders vermek üzere günübirlik gelen hocalar tarafından okutuluyordu. Ayrıca, Mersin’de faaliyet gösteren Şişe-Cam Fabrikası, Mersin Oteli, Devlet İstatistik Enstitüsü Mersin Bölge Müdürlüğü ve diğer özel sektör işletmelerinde görevli olan kişilerce de dersler veriliyordu.

Kurum içinde, dışında ve  özel sektörde görevli bazı öğretim elemanları ile okuttukları dersler (1982-1987 yılları arasında) ise şu şekildedir: Prof. Dr. Hayri Erkıvanç (Hukuka Giriş ve İş Hukuku), Doç. Dr. Bilge Dilmen (Ekonomi), Doç. Dr. Tülay Arıkdal (Konaklama Muhasebesi), Doç. Dr. Halil Yılmaz (Matematik), Doç. Dr. Sabahattin Değirmenci (Muhasebe), Doç. Dr. Zeki Uslu (Finansman), Yrd. Doç. Dr. Mümin Ertürk (İşletme Yönetimi, Turizm İşletmelerinde Fizibilite Analizleri), Öğr. Gör. Dr. Veli Kargı (Kamu Maliyesi), Öğr. Gör. Fikri Bilgin (Turizm Pazarlaması, Turizm Tanıtma ve Satış Geliştirme), Öğr. Gör. Esat Ergün (Müzik), Öğr. Gör. Orhan Beker (Turizmde Fiziksel Planlama, Mikro Ekonomi ve Bilgisayar Programlama), Öğr. Gör. Şule Çetin (Turizm Coğrafyası, Seyahat Acentacılığı ve Tur Operatörlüğü, Yiyecek İçecek Yönetimi, Turizm Coğrafyası, Turizm İşletmelerinde Haberleşme Teknikleri), Uzman Asker Kartarı (Halkbilim-I ve Halkbilim-II), Arş. Gör. Vural Cengiz (Otel-Motel Finansmanı), Orhan Saydan (Otel Yönetimi), Haydar Yazmacı (Pazarlama), Osman Bal (Beden Eğitimi). Bu yıllarda okulda ders veren yabancı dil (İngilizce) okutmanları ise; Hamdi Önal, İbrahim Demir, Nadya Baltalı, Perihan Saydan, Nurhan Öztaş, Müberra Ader ve Fatma Doğan’dan oluşuyordu.

Mersin Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu 1982 yılı girişli öğrencilerin yararlandığı tek uygulamalı eğitim ortamı İngilizce derslerinde kullanılan kulaklıklı dil laboratuvarıdır. Öğrencilerin okuldan mezun olabilmeleri için iki aylık (60 gün) sektör uygulaması (staj) yapmaları gerekmeydi. 

Kurumda eğitim gören öğrencilerin sınırlı bir kısmı yurtlarda barınmış iken, öğrencilerin önemli bir bölümü ise gruplar halinde kiraladıkları evlerde yaşamışlardır. Dönem mezunları arasında iş yaşamında kamu kurumlarında memur olarak görev yapanlar çoğunluğu oluştururken, turizm sektöründe çalışanların sayısı mezuniyeti izleyen yıllardan itibaren hızlı bir düşüş göstermiştir.

Mersin Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu, 1992 yılında 3837 sayılı yasa ile kurulan Mersin Üniversitesi’ne bağlandıktan sonra 10.01.2012 tarih ve 28169 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararıyla kurulan Turizm Fakültesi’ne dönüştürülmüştür. Kurum, Mersin Üniversitesi Turizm Fakültesi adı altında eğitim-öğretim faaliyetlerini devam ettirmektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

https://www.mersin.edu.tr/akademik/turizm-fakultesi#:~:text=10.01.2012%20tarihli%20ve%2028169,ad%C4%B1%20alt%C4%B1nda%20faaliyetlerine%20devam%20etmektedir, (Erişim tarihi: 30. 10. 2024); Kozak, Nazmi (Hazl., 1987). Turizm Yıllığı: Mersin Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu 1985/1986 ve 1986/1987 Yılları Mezunları Yıllığı. Adana: Kemal Matbaası; Kozak, N. (2023). Yengeç Sepetinde Bir Yaşam. İstanbul: Ekin Kitap.