Mersin Üniversitesi Turizm Rehberliği Yüksek Lisans Programı
Eğitim-Öğretim Yüksek Lisans Programı Turizm Rehberliği
(Mersin, 2016 - )
-
2020
2016-2017 öğretim yılında kuruldu. Aynı yıl güz döneminde dört öğrenci kontenjanıyla öğrenime başladı. Turizm Rehberliği Yüksek Lisans Programı, Mersin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Turizm Rehberliği Anabilim Dalı’na bağlıdır. Program kapsamındaki dersler, Sosyal Bilimler Enstitüsü’nün bulunduğu Mersin Üniversitesi Çiftlikköy Kampüsü’nde yürütülmektedir.
Açıldığı ilk yıl (2016-2017) programa, Turizm İşletmeciliği lisans öğretimi almış öğrenciler kabul edildi. Daha sonra 2019-2020 eğitim-öğretim yılının Bahar döneminde, turizm dışında, Turist Rehberliği bilim dalını kapsayan interdisipliner alanlardan lisans mezunu pek çok öğrenci programa kabul edildi. Programa, ilgili alanlarda lisans diplomasına, Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Giriş Sınavı’nın (ALES) geçerli sözel puanına ve Yabancı Dil Sınavı’nın (YDS) veya Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil (YÖKDİL) sınavının ilgili alanından geçerli puana sahip öğrenciler kabul edilmeye başlandı.
Programda ders veren öğretim üyelerinin uzmanlık alanları programın içeriği ile ilişkili olan turizm, arkeoloji, sanat tarihi ve coğrafya alanıdır. Programdaki öğretim üyelerinden ikisi Ülkesel Profesyonel Eylemli Turist Rehberleri olup, Turist Rehberliği Kokart’ına sahiptir. Turist Rehberliği Yüksek Lisans programının misyonu Turist Rehberliği konusundaki bilimsel çalışmaları takip etmek, farklı dillerden turist rehberliği belgesine sahip turist rehberlerine uzmanlık kazandırmak, üniversitelerin ilgili bölümleri için donanımlı akademisyen yetiştirmek ve meslekle ilgili ulusal ve uluslararası bilimsel araştırmalar üretmektir. Turist Rehberliği yüksek lisans programının vizyonu ise, Turist Rehberliği mesleğini akademik ve bilimsel alanda en iyi düzeye taşımak, disiplinler arası çalışmalarla destekleyerek bilimsel bilgi yönetimine katkı sağlamaktır. Türkiye’yi tarihi ve kültürüyle en iyi şekilde yerli ve yabancı turistlere tanıtan, donanımlı turist rehberlerinin akademide, Kültür ve Turizm Bakanlığında, yurtdışı ataşeliklerinde, yurtiçi ve yurtdışı fuarlarda tanıtım elçisi olarak görev almalarını sağlamaktır.
Referanslar
Mersin Üniversitesi Turizm Rehberliği Yüksek Lisans Programı (2020). Program Profili, http://oibs.mersin.edu.tr/bologna/?id=/programme°ree=11&program=1729, (Erişim tarihi: 23.06.2020); Yenipınar, U. ile 24.08.2020 tarihinde yapılan görüşme. (Görüşen: S. Birdir).
Ayrıntılı bilgi için bakınız
http://www.mersin.edu.tr/akademik/turizm-fakultesi/bolumler/turizm-rehberligi-bolumu/programlar/turizm-rehberligi-anabilim-dali, (Erişim tarihi: 23.06.2020).