Mersin Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Yüksek Lisans Programı

Eğitim-Öğretim Yüksek Lisans Programı Turizm İşletmeciliği

(Mersin, 1995 - )

1995-1996 öğrenim yılında kuruldu ve aynı yıl on öğrenci kontenjanıyla öğrenime başladı. Programın kurulduğu dönemdeki adı, Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksek Lisans Programı’dır. 2012 yılında Mersin Üniversitesi Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu’nun kapatılıp, Mersin Üniversitesi Turizm Fakültesi’nin kurulmasıyla, programın adı Turizm İşletmeciliği Yüksek Lisans Programı olarak değiştirildi. Program, Mersin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı’na bağlıdır. Program kapsamındaki dersler, ilgili enstitünün bulunduğu Mersin Üniversitesi Çiftlikköy Yerleşkesi’nde yürütülmektedir. Programın açıldığı ilk yıllarda, turizm dışında, iktisadi ve idari bilimler iktisat ve işletme alanlarında lisans düzeyinde öğrenim görmüş çok sayıda öğrenci programa kabul edildi. Türkiye’de lisansüstü programlara kabul şartları değiştiğinde, Lisansüstü Eğitimi Girişi Sınavı’yla (LES; sonrasında Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı –ALES- olarak değişen) eşit ağırlık alanı puanıyla öğrenci kabul etmeye başladı.

Programın açıldığı ilk yıllarda ders veren öğretim üyelerinin turizmin yanı sıra iktisadi ve idari bilimler, iletişim ve eğitim bilimleri alanında uzmanlaşmış oldukları bilinmektedir. Günümüzde programda ders veren öğretim üyelerinin ise birçoğu turizm ve ilişkili alanlarda uzmanlaşmış öğretim üyeleridir. Programın amacı, turizm işletmeciliği alanında analiz ve sentez yeteneğine sahip, araştırmacı kimliğini benimsemiş, uzmanlık alanında bilimsel etik kurallarını öğrenmiş, alanıyla ilgili problemleri tespit edip, alternatif çözümler üretebilen, çalışma alanını belirleyerek, alanıyla ilgili tartışılan temel sorunsalları bilen, alanıyla ilgili yapılmış bir araştırmayı farklı ve uygun bir örneklem üzerinde yineleyebilen, sağlıklı iletişim kurabilen, eksikliklerinin farkında olan ve sürekli ilerlemeyi hedefleyerek bunu gerçekleştirebilen, alanıyla ilgili akademik farkındalığa ulaşabilen, alanıyla ilgili bilişim teknolojilerinden yararlanabilen ve ilgili paket programları kullanabilen, düşüncesini anlaşılır bir kurguyla yazılı ve sözlü olarak ifade edebilen öğretim elemanı/yönetici adayları yetiştirmek olarak belirtilmiştir.

Referanslar

Mersin Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Yüksek Lisans Programı (2020), Sosyal Bilimler Enstitüsü tanıtım sayfası, http://sbe.mersin.edu.tr/sbe/sabitsayfa.php?id=71, (Erişim tarihi: 09.07.2020).