Mersin Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Doktora Programı
Eğitim-Öğretim Doktora Programı Turizm İşletmeciliği
(Mersin, 2009 - )
-
2020
2009-2010 öğrenim yılında kuruldu ve aynı yıl 10 öğrenci kontenjanıyla öğrenime başladı. Programın kurulduğu dönemdeki adı, Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Doktora Programı’dır. 2012 yılında Mersin Üniversitesi Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu’nun kapatılıp, Mersin Üniversitesi Turizm Fakültesi’nin kurulmasıyla, programın adı Turizm İşletmeciliği Doktora Programı olarak değiştirildi. Program, Mersin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı’na bağlıdır. Program kapsamındaki dersler, ilgili enstitünün bulunduğu Mersin Üniversitesi Çiftlikköy Yerleşkesi’nde yürütülmektedir.
Programın açıldığı ilk yıllarda, turizm dışında, iktisadi ve idari bilimler iktisat ve işletme alanlarında lisans düzeyinde öğrenim görmüş çok sayıda öğrenci programa kabul edildi. Türkiye’de lisansüstü programlara kabul şartları değiştiğinde, Lisansüstü Eğitimi Girişi Sınavı’yla (LES; sonrasında Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı – ALES- olarak değişen) eşit ağırlık alanı puanıyla öğrenci kabul etmeye başladı. Programdan başarıyla mezun olabilmek için öğrencilerin, toplam 120 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla, en az yedi seçmeli ders, bir seminer dersi ve uzmanlık alan dersi ile birlikte iki adet Sosyal Bilimler Enstitüsü derslerini başarı ile tamamlaması gerekmektedir. Ayrıca 120 AKTS kredisinden az olmamak koşulu ile tez çalışmasını başarılı bir şekilde tamamlamış olması, aldığı tüm derslerden yüz üzerinden en az 80 puan almış olması gerekmektedir. Programda alınması gereken zorunlu dersler; Turizmin Sektörel Analizi, iki adet pedagojik formasyon dersleri (gelişim ve öğrenme, öğretimde planlama ve değerlendirme) ve Seminer ile birlikte dört derstir.
Programın açıldığı ilk yıllarda ders veren öğretim üyelerinin turizmin yanı sıra iktisadi ve idari bilimler, iletişim ve eğitim bilimleri alanında uzmanlaşmış oldukları bilinmektedir. Günümüzde programda ders veren öğretim üyelerinin ise birçoğu turizm ve ilişkili alanlarda uzmanlaşmış öğretim üyeleridir. Programın amacı, araştırma alanıyla ilgili analitik ve bağlamsal düşünce pratiğine ulaşmış, araştırmacı kimliğini pekiştirmiş, uzmanlık alanında bilimsel etik kurallarını uygulayan, problemleri tespit edip, alternatif çözümler üretebilen ve uygun çözüm önerisini gerekçeleriyle savunabilen, çalışma alanıyla ilgili tartışılan sorunsallara alternatif öneriler üretebilen, alanıyla ilgili özgün ve orijinal katkı sağlayabilecek bir araştırma yapabilen, akademik ve sektörel paydaşlarla nitelikli iletişim kurabilen, eksikliklerinin farkında olarak sürekli gelişimi hedefleyip, kendi gelişim düzeyini denetleyebilen, özgün araştırma alanıyla ilgili akademik farkındalık yaratmak için gerekli çalışmaları yapabilen, alanıyla ilgili bilişim teknolojilerinden yararlanabilen ve ilgili paket programları gelişmiş düzeyde kullanabilen, düşüncesini anlaşılır bir kurguyla yazılı ve sözlü olarak ifade edebilen ve çok yönlü bir bakışla savunabilen akademisyen adayları yetiştirmek olarak belirtilmiştir.
Referanslar
Akça, A. ile 10.07.2020 tarihinde yapılan sözlü görüşme. (Görüşen M. BALTACI); Mersin Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Doktora Programı (2020), Sosyal Bilimler Enstitüsü tanıtım sayfası, http://sbe.mersin.edu.tr/sbe/sabitsayfa.php?id=43, (Erişim tarihi: 09.07.2020).
Ayrıntılı bilgi için bakınız
http://mersin.edu.tr/akademik/sosyal-bilimler-enstitusu/anabilim-dallari/turizm-isletmeciligi-ve-otelcilik-anabilim-dali/programlar/turizm-isletmeciligi-ve-otelcilik-doktora-programi, (Erişim tarihi: 09.07.2020).