Menü Yorgunluğu

Gastronomi Kavram Üretim Yönetimi ve Pazarlama

Alakart (A la carte) menü uygulayan işletmelerde menü kartında her kategoride çok sayıda yemek bulunur ve müşteri bunlar arasından seçim yapar. Ancak, özellikle müşterisi stabil olan işletmelerde müşteri her gelişinde aynı yemek listesini okuduğu için bir süre sonra bu tekrar bıkkınlığa neden olabilir. Bu nedenle farklılık ihtiyacı görülebilir.

Dönüşümlü (Cycle) menülerde ise dönüşüm süresi kısa tutulursa (bir hafta gibi) ve haftanın aynı gününe hep aynı yemek denk gelirse tüketiciler açısından algılanan tekrar daha yoğun hissedilecek ve bu monotonluk memnuniyetsizliğe dönüşecektir.

Menü yorgunluğu (monotonluğu) satışların düşmesine, malzeme ve işgücü kayıplarının artmasına bağlı olarak işletme giderlerinin yükselmesine ve nihayetinde işletmenin başarısızlığına neden olabilecek önemli bir sorundur. Satış takibi ve analizi yapılarak, yemeklerin satışlarında zaman içerisinde gerçekleşen değişiklikler belirlenmelidir. Her menü kalemi kendi içerisinde ve diğer gruptaki yemeklerin satış oranları ile karşılaştırılarak değerlendirilmelidir. Satışı düşen menü kalemlerinde değişikliğe gidilerek karlılık artırılabilir. Bu değişiklik ile müşteri memnuniyetinin arttırılmasına katkı sağlanabilir.

Menü listesinde yer alan kalemlerin satış istatistikleri takip edilerek müşteri tarafından talep durumu kontrol edilmelidir. Müşteriler ile yapılan görüşmeler doğrultusunda müşteri beklentileri tespit edilmelidir. Bu değerlendirmeler sonucunda satışı düşük olan çeşitler menüden çıkarılıp, yeni çeşitler eklenmesi ile satışların artırılması sağlanabilir. Bazen yiyeceklerin hazırlama/pişirme yöntemlerinde değişiklikler veya yemeğin garnitüründe, tabak süslemesinde ve servisinde yapılacak küçük değişiklikler ile yenilik hissi uyandırılarak tekdüzelikten kurtulmak mümkün olabilecektir. Ayrıca yiyecek içecek sektörü dünya genelinde modasal akımların etkisinde kalmaktadır. Müşteri talep ve beklentileri bu akımlardan etkilenerek değişmektedir. İşletme yöneticilerinin rakip işletmeleri de takip ederek güncel eğilimleri fark etmeleri ve menüyü revize etmeleri önemlidir. Böylece oluşan yenilik ve değişiklik hissi müşterilerin bıkkınlığını giderecek ve satışların artışına katkı sağlayacaktır.

Referanslar

Baysal, A. ve Küçükaslan, N. (2009). Beslenme İlkeleri ve Menü Planlaması. Bursa: Ekin Yayınevi; Denizer, D. (2005). Konaklama İşletmelerinde Yiyecek ve İçecek Yönetimi. Ankara: Detay Yayıncılık; Şenol, S. (2011). Menü Planlama Sorununa Karma Tamsayılı Programlama Modeli İle Çözüm Önerisi (Yayınlanmamış yüksek lisans tezi). Ispanrta: Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi. Sosyal Bilimler Enstitüsü; Türk Dil Kurumu (2019). Güncel Türkçe Sözlük. http://sozluk.gov.tr/, (Erişim tarihi: 20.07.2019).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Sökmen, A. (2014). Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi ve İşletmeciliği. Ankara: Detay Yayıncılık.