Gastronomi Festivalleri

Etkinlik Festival Gastronomi

Festivaller, destinasyonların kültürünü yansıtan ve yapıldığı destinasyonda sosyalleşme imkânı sağlayan önemli organizasyonlardır. Bununla birlikte festivaller önemli bir turizm ürünüdür ve festivaller sayesinde bölgede ekonomik bir canlanma oluşabilmektedir. Bu nedenle destinasyonlarda her geçen gün festivallerin sayısı artış göstermektedir. Gastronomiye yönelik artan ilgi ile birlikte gastronomi festivalleri de son yıllarda en fazla artış gösteren festivallerin başında gelmektedir. Ana teması yiyecek ve/veya içecekler olan festivallere gastronomi festivalleri denilmektedir. Yine katılımcılarına yoğun gastronomik deneyimler sunabilen festivaller gastronomi festivalleri olarak kabul edilebilir. Gastronomi festivalleri diğer festivaller ile kıyaslandığında bir bölgenin özgünlüğünü ve otantikliğini daha fazla ortaya çıkarabilmektedir. Böylece katılımcılara yeni, farklı, çeşitli ve otantik ürünler sunarak zengin deneyimler yaşatabilmektedir. Gastronomi festivallerinin ana odak noktası gastronomik ürünler olmakla birlikte genel olarak belirli bir yiyeceğe bağlı (mantar, balık, meyve, ot gibi) ve/veya içeceğe bağlı (şarap, viski, çay, kahve gibi) festivaller olmak üzere iki gruba ayrılabilir.

Gastronomi festivalleri, yerel gıdaları ve yerel yaşamın özelliklerini yansıtan ve yerel gıda mirasını tanıtan etkinlikler olarak tanımlanabilir. Yine bölgesel/yerel özel yiyecekleri veya gıdayla ilgili etkinlikleri ve programları tamamen vurgulayan bir etkinlik olarak tanımlamaktadır. Gastronomi festivallerinin organizasyonunda lezzet, yer ve gelenek olmak üzere üç temel unsur bulunmaktadır. Bir gastronomi festivalinin çekiciliğini belirleyen kritik faktörler; konum, zamanlama, ulaşılabilirlik, sunulan ürünlerin mevsimselliği, etkinlik olanakları, altyapı, uygun satıcıların varlığı ve faaliyetlerin çeşitliliği, etkinliğin planlı ve programlı olması, festivalin bilinirliği ve son olarak tanıtım ve pazarlamadır.

Gastronomi festivalleri genel olarak bir bölgeye özgü yiyecek ve/veya içeceklerin üretimi, özellikleri, hazırlanması, sunumu, faydaları, çeşitleri gibi bilgilerin paylaşılmasını ve bölgenin kültürel özelliklerine göre tüketilmesini içermektedir. Bu kapsamda gastronomi festivallerine katılan ziyaretçiler bölgeye özgü gastronomik ürünleri öğrenme, deneyimleme ve bu gastronomik unsurlar eşliğinde eğlenme motivasyonu taşımaktadır. Bununla birlikte sosyalleşme, rutin hayattan kurtulma, hoşça vakit geçirme, ünlü bir şef, gurme, degüstatör ile tanışma önemli motive edici unsurlardır. Sonuç olarak, bir gastronomi festivalinin ana odak noktaları; eğlence, hedonizm ve tüketimi kapsamaktadır.

Gastronomi festivalleri bir bölgeye özgü gastronomik ürünlerin hasat, toplama, avlama, tüketilme zamanı gibi özel zaman dilimlerine göre düzenlenmektedir. Bu süre genellikle bir ila yedi gün arasında değişebilmektedir. Gastronomi festivallerinde yiyecek ve içecek unsurları dışında, uluslararası veya ulusal çapta üne sahip şefler, gurmeler, uzmanlar, yemek yazarları gibi kişiler önemli rol oynamaktadır. Tadımlar ve hasat faaliyetleri ile birlikte yiyecek ve/veya içecekle ilgili gösteriler, yarışmalar, söyleşiler, turlar (mantar toplama, balık avlama gibi) vb. gastronomi festivallerinde gerçekleştirilen önemli faaliyetlerdir. Bir gastronomi festivalinin ana teması tek bir ürün (beyaz trüf, sarımsak, bakla, karpuz, hamsi, künefe festivali gibi) olabileceği gibi bölgeye özgü birçok ürünü de (yöresel yemekler, meze, şarap, bira, zeytinyağı, peynir festivali gibi) kapsayabilmektedir.

Festivaller, topluluk değerlerinin korunması ve yaşatılmasıyla yakından ilgilidir. Gastronomi festivalleri de bir toplumun kültürel değerlerini yansıtan ve yaşatılmasını sağlayan önemli etkinliklerdir. Öyle ki gastronomi festivalleri sayesinde bir bölgenin mutfak kültürü ya da gastronomi mirası korunmakta ve geliştirilmektedir. Böylece festivale katılan kişiler destinasyonların mutfak tarihi hakkında bilgi edinebilir ve kültürel uygulamalarının bir parçası olabilirler. Gastronomi festivalleri, destinasyonlara daha fazla ziyaretçi çekmek, turizm çeşitliliğini artırmak, sezon süresini uzatmak, bölgeyi ve topluluğu tanıtmak, belirli yiyecek ve içeceklerin tüketimini teşvik etmek ve ekonomik kalkınma sağlamak için önemli fırsatlar sunmaktadır. Bununla birlikte gastronomi festivalleri, destinasyon kimliğinin oluşturulmasında, destinasyonların tanıtım ve pazarlanmasında önemli bir role sahiptir. Dolayısıyla gastronomi festivalleri, yiyecek ve içecek ürünlerinin kısa ve/veya uzun vadede farkındalığını, satışını, cazibesini ve karlılığını artırmak için geliştirilen, tek seferlik veya sınırlı süreli tekrarlayan etkinlikler olarak tanımlanabilir.

Yararlanılan Kaynaklar

Akyürek, S., Özdemir, Ö., Uyanık, S. ve Kutukız, D. (2019). Kültür Turizmi Kapsamında Gümüşhane Uluslararası Kuşburnu-Pestil, Kültür ve Turizm Festivaline Katılan Ziyaretçilerin Festival Hakkındaki Görüşlerinin Değerlendirilmesi, Eurasian Education & Literature Journal, Özel Sayı: 172 – 184; Carvache-Franco, M., Carvache-Franco, O., Carvache-Franco, W., Villagómez-Buele, C. ve Arteaga-Peñafiel, M. (2020). Motivation and Segmentation of Gastronomic Events: Festival of the Red Crab in Ecuador, Annals of Leisure Research: 1-17; Getz, D. ve Robinson, R. N. S. (2014). Foodies and Food Events, Scandinavian Journal of Hospitality and Tourism, 14(3): 315–330; Hall, C. M. ve Sharples, L. (2008). Food and Wine Festivals and Events Around the World Development, Management and Markets. Oxford: Butterworth Heinemann.