Fast-food Servis

Kavram

Fast-food, üretilmesi ve servis edilmesi toplamda birkaç dakikayı geçmeyen, fiyatı ucuz, tek kullanımlık ambalajı olan, elle tutularak ya da plastik çatal bıçak yardımıyla yenebilen, eve paket olarak götürülebilen ve kısa sürede tüketilmesi gereken ürünlerdir. Fast-food ürünleri sunan işletmeler çoğunlukla self servis şeklini benimsemektedir. Fast-food yiyecek türleri ve servisi, yiyecek-içecek sektörünün her geçen gün gelişen bir alanı olarak kabul edilmektedir.

Fast-food servis, kısa bir süre zarfında çok sayıda tüketiciye hizmet veren, standart yöntemlerle hazırlanmış gıda ürünlerinin üretildiği, sunulduğu ve satıldığı bir yemek sistemi olarak tanımlanmaktadır. Sanayi Devrimi’nin başlamasıyla zaman kavramı değerlendi ve çalışma saatlerini bölen öğle yemek aralarının kısalmasına neden oldu. Sonuçta zamandan tasarruf amacıyla fast-food sektörüne yönelim arttı. Fast-food sektörünün gelişiminde hızlı nüfus artışına bağlı olarak genç nüfus oranındaki artış, dışarıda yemek yeme alışkanlığının gelişmesi, gelir düzeyinin yükselmesi, kadınların çalışma hayatındaki rolünün artması ve yemek yeme için ayrılan sürenin kısalması etkili oldu.

Fast-food kavramı, 1954 yılında kelime dağarcığına girdi ve 1962 yılında ilk kez paket servis ifadesi kullanıldı. Kavram ilk olarak Amerika Birleşik Devletleri’nde ortaya çıkmış olsa da, çoğu fast-food türü yiyeceğin kökeni Avrupa’da görülmektedir. Hamburger aslında Ortaçağ’da Rusya’nın Baltık bölgelerinde özellikle Tatarlar’ın yemiş olduğu bir biftektir. Almanlar ise bu eti kızarttılar ve soğan katarak lezzetlendirdiler. Amerika’ya bu yemeği getiren de Alman göçmenlerdir. Farklı yiyecek türlerini sunması ve yapısal farklılıklarıyla 1986 yılında fast-food (hızlı yeme, ayaküstü yeme, atıştırmalık) sektörünün Türkiye’ye gelmesini sağlayan McDonalds, hazır yiyecek sektörünün özellikle genç tüketiciler tarafından hızla kabul edilmesini sağladı.

Fast-food ürünlerinin servis edilmesi esnasında müşteri memnuniyetinin sağlanması oldukça önemlidir. Uzun vadede müşteri bağlılığını sağlayabilmek için, yiyeceklerin fiziksel açıdan görünümü ve servisi gerçekleştirecek personelin enerjik olması dikkat edilmesi gereken konular arasındadır. Fast-food servis yapılan restoranlarda yiyeceklerin tadı, fiyatın rekabet gücü, servis hızı, restoranın temizliği, güvenlik, konumun uygunluğu, çalışma saatleri, sağlıklı ve çeşitli menülerin kullanılabilirliği gibi belirleyici özellikler ön plana çıkmaktadır. Dolayısıyla hizmet kalitesi, atmosfer, algılanan değer ve yemek kalitesi önemlidir.

Fast-food restoranlarda servis kalitesi; güvenilirlik, duyarlılık, empati, güvence ve somut parametreler gibi beş boyuttan oluşmaktadır. Müşterileri en çok etkileyen somut parametreler; dekor, iç tasarım, masa/oturma düzeni, restoranın atmosferi ve konfordur. Yemek sunumu, porsiyon büyüklüğü, menü tasarımı ve yemek çeşitliliği serviste dikkat edilmesi gereken özelliklerdendir. Bu restoranların müşterilerinin tekrar gelme niyetleri genellikle gıda tazeliği, gıda sunumu, gıda satın alınabilirliği ve gıda çeşitliliği gibi faktörlerden etkilenmektedir.

Fast-food restoranlarda servis kalitesini sağlamak isteyen yöneticilerin çalışanlarına bu konuda gerekli eğitim olanaklarını sağlaması gerekmektedir. Müşterileri karşılamak, siparişlerini almak, masanın doğru zamanda temizlenmesi, gıdaların müşterilere teslim edilmesi ve müşteri taleplerinin doğru bir şekilde karşılanması personelin yeterli eğitimi sayesinde mümkün olabilmektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

Akusu, M.O. ve Ebere, C.O. (2015). Food Preferences by Fast Food/Restaurant Customers in G.R.A., Nigeria-Researchjournali’s Journal of Hospitality Tourism, 2(5): 1-12; Bayhan, M., Soba, M. ve Bildik, T. (2015). Hızlı Hazır Yemek (Fast Food) Sektöründe Hizmet Veren İşletmelerin Analitik Hiyerarşi Prosesi ile Değerlendirilmesi: Pamukkale Üniversitesi Örneği, Yönetim ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi, 13(1): 36-47; Kanyan, A., Ngana, L. ve Voon, B. H. (2016). Improving the Service Operations of Fast-Food Restaurants.Procedia- Social and Behavioral Sciences, 224: 190-198; Korkmaz, S. (2005). Fast Food (Hızlı Yemek) Pazarında Rekabetçi Stratejilerin Etkinliği: Üniversite Gençliğinin Tercihlerinin Analizi, Ticaret ve Turizm Eğitim Fakültesi Dergisi, 2: 22-39; Wu, H. ve Mohi, Z. (2015). Assessment of Service Quality in the Fast Food Restaurant, Journal of Foodservice Business Research, 18: 358-388.