Eskişehir Çağdaş Seramik Açık Hava Müzesi

Müze Açık Hava Müzesi

(Eskişehir, 2014 - )

Seramik Açık Hava Müzesi olarak da bilinmektedir. Eskişehir’in Yenikent semtinde yer almaktadır. Bu müze, Odunpazarı Belediyesi ve BEBKA (Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı) ortak projesidir. Proje, Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümünün danışmanlığında (Prof. S. Sibel Sevim koordinatörlüğünde) uygulandı. Müze, 18 aylık proje sonucunda, 2014 yılında açıldı. Proje kapsamında, Çağdaş Seramik Müzesi ve Çağdaş Seramik Parkı inşa edildi. Müzenin ilk etabı tamamlandı, ikinci ve üçüncü etap çalışmaları sürmektedir. İlk etabında, 1500 kişi kapasiteli amfi tiyatro, yürüyüş yolları, seramik heykeller ve 600 metrekare alana kuruludur ve Çağdaş Seramik Eserler Müzesi ve müzenin içinde bulunan atölye ve kafeterya yer almaktadır. Seramik park, büyüklük bakımından, Türkiye’de ilk sırada, dünyada da üst sıralarda yer almaktadır.

Parkın inşasında Eskişehir ve çevre illerdeki seramik fabrika ve atölyelerinden elde edilmiş atık seramikler kullanılmıştır. Amfi tiyatronun genelinde mozaik tekniği esas alındı. Heykeller, duvar panelleri, aydınlatmalarda da atık seramikler kullanılmıştır. Parkın girişinden itibaren mekanları birbirine bağlayan yürüyüş yolları mevcuttur. Bu yürüyüş yolları mozaik tekniği kullanılarak dekore edilmiştir. File üzerine kırık seramiklerin yapıştırılması ardından filenin duvara yapıştırılması yöntemi kullanılmıştır. Ayrıca park içindeki Çağdaş Eserler Müzesinin iç mekanı da mozaik eserlerle dekore edilmiştir. Amfi tiyatroda kullanılan motifler müze binasının bacalarında ve pencere sövelerinde de kullanılarak parkta bütünlük sağlanmıştır. Müze binasının dört adet bacası Eskişehir kent merkezinden esinlenerek tasarlanmıştır. Bu bölüm, açık hava müzesinin en karakteristik bölümlerinden birini oluşturmaktadır.

Seramik park, peyzajı tamamlanmış 18 bin metrekare alana konumlandırılmıştır. Geleneksel motiflerle tasarlanmış mozaik çalışmaların yanı sıra çağdaş seramik heykeller de bulunmaktadır. Farklı seramik sanatçılarının atık seramikler kullanarak yapılan eserleri, seramik parkın çeşitli alanlarında sergilenmektedir. Müze ve park, film gösterimleri, konser vb. çeşitli sanatsal faaliyetlere ev sahipliği yapmaktadır.

Referanslar

BEBKA, https://www.bebka.org.tr/admin/datas/yayins/208/bebka-proje-envanteri-5eylul_1567781212.pdf, (Erişim tarihi: 01.03.2020); Eskişehir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, https://eskisehir.ktb.gov.tr/TR-158002/cagdas-seramik-park-odunpazari.html, (Erişim tarihi: 01.03.2020); Eskişehir Odunpazarı Belediyesi, Faaliyet Raporları. https://www.odunpazari.bel.tr/i/pdf/83.pdf, (Erişim tarihi: 01.03.2020).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Yıldırım, Ö. (2015). Seramik Sanatında Mozaik Tekniğinin Uygulanması ve Eskişehir Çağdaş Seramik Açık Hava Müzesi Örneği (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Eskişehir: Anadolu üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü.