Eskişehir Hamam Müzesi
Müze Etnografya Müzesi
(Eskişehir, 2022 - )
-
2024
Müze, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi tarafından 23 Ekim 2022 tarihinde ziyarete açılmıştır. Müze Eskişehir’in önemli tarihi ve turistik yerlerinden biri olan Odunpazarı bölgesinde yer almaktadır. Eskişehir Hamam Müzesi, geleneksel Türk hamam mimarisi göz önünde bulundurularak modern bir şekilde tasarlanıp inşa edilmiştir. Antikçağdan Cumhuriyet dönemine kadar binlerce yıllık yıkanma kültürünü anlatan müze, üç katlı kubbeli bir mimariye sahiptir. Müzede sergilenen objeler önemli bir kültür mirasının sembolleri niteliğindedir. Sergi alanlarında; tellak, natır, meydancı, hamam anası, külhanbeyi, şerbetçi ve helvacı gibi karakterlere yer verilmiştir. Ayrıca, müzede hamam tası, ibrik, buhurdan, nalın gibi hamam malzemeleri ve peştamal, havlu, hamam bohçası tekstil ürünleri koleksiyonu da bulunmaktadır.
Yıkanma kültürü ile ilgili farklı objeler yanında, yıkanma ile ilgili sembolik figürlerin de yer aldığı hamam müzesinde; Antik Çağ’da ve Roma’da Yıkanma Kültürü, Anadolu Hamam Tarihi, Koku-Hamam ve Tanıkları, Resimlerle Hamam Kültürü, Kadın Hamam Kültürü, Erkek Hamam Kültürü, Hamam Kültürü, Müze Koleksiyonu Sergileme Alanı ve Eskişehir Hamam Belgeseli Gösterim Odası olmak üzere sekiz farklı sergi alanı bulunmaktadır. Koleksiyondaki objelerin kullanılan yöre ve dönemi temsil eden özgün tasarımlardan seçilmiş olduğu dikkat çekmektedir. Balıklı hamam tası, sedef kakmalı takunya ve ipek peştamal gibi. Özellikle, kadınlar hamamı ve erkekler hamamı kısmındaki yıkanma ritüelleri ilgili sembolik heykeller, göbek taşı ve müzenin genelindeki “beyaz sabun” kokusu, ziyaretçilere gerçek bir hamama girildiği izlenimi vermektedir.
Bilindiği gibi Eskişehir Frig’lerden bu yana şifalı sıcak suyu ve hamamları ile ünlüdür. Milattan sonra II. yüzyılda yaşamış antik çağın çok yönlü yazarı Athenaios; “Dorylaion civarındaki sıcak sular büyük zevkle içilir” diye yazmıştır. Eskişehir’den geçmiş sayısız seyyah gezi kitaplarında Eskişehir’in sahip olduğu hamamları anlatmıştır.
Müze Pazartesi günleri hariç haftanın her günü saat 10-17 arasında ziyaretçilere hizmet vermektedir.
Yararlanılan Kaynaklar
https://www.eskisehirhaberajansi.com/ Erişim Tarihi: 29 Ekim 2024), http://eskisehirhamammuzesi.com, (Erişim tarihi:1 Ekim 2024); Şahabettin Tosuner (2022). Eskişehir’de Hamam Müzesi, https://www.milliirade.com, (Erişim tarihi:1 Ekim 2024)