Eskişehir Tayfun Talipoğlu Daktilo Müzesi

Müze Endüstri Müzesi

(Eskişehir, 2016 - )

Eskişehir’in Odunpazarı ilçesinde yer alıyor. Tarihi Odunpazarı sahasında yer alan müze, tarihi Şamlıoğlu Konağı’nın içindedir. Bu müze aynı zamanda Türkiye’nin ilk daktilo müzesi olma özelliğini taşıyor. Tamamı Türkler tarafından kurulan ve Anadolu-Türk kentinin tipik dokusuna sahip olan tarihi Odunpazarı, Odunpazarı Belediyesi’nin Odunpazarı Evleri Yaşatma Projesi kapsamında restore edildi. Proje kapsamında yenilenen tarihi konutların bir kısmı otel, müze, sanat galerisi, restoran, hediyelik eşya dükkânı vb. şeklinde restore edilerek iç turizmin canlandırılması amaçlandı. Tayfun Talipoğlu Daktilo Müzesi de tarihi Şamlıoğlu Konağı’nın müzeye dönüştürülmesi ile oluşturuldu. Söz konusu konak, Hüseyin Efendi tarafından inşa edildi, ancak 1908 yılında tüccar Emin İpören’e satıldı. Bir süreliğine imalathane olarak kullanılan konak, en son Ethem Şamlıoğlu tarafından satın alındı. 15. 05. 2016 tarihinden beri Tayfun Talipoğlu Daktilo Müzesi olarak kullanılmaktadır.

Odunpazarı Belediyesi’ne bağlı olarak hizmet veren müze, basın ve kültür tarihine dikkat çekmek amacıyla eski daktiloların sergilendiği bir kültür galerisi özelliği taşıyor. Müzedeki koleksiyonu oluşturan daktiloların önemli bir kısmı gazeteci ve televizyon yapımcısı Tayfun Talipoğlu tarafından bağışlandı. Farklı markalara ait elliden fazla daktilonun sergilendiği müzede siyasi liderlerin, gazetecilerin, avukat ve noterlerin de bağışladığı daktilolar yer alıyor. Tayfun Talipoğlu’na ait balmumu heykelin yanı sıra müzenin bir odasında Türkiye’nin önemli siyasetçilerinden ve eski başbakanlardan Bülent Ecevit’in de balmumu heykeli ve daktilosu sergileniyor. Ayrıca, müzeye gelen ziyaretçilerin hatıra yazısı yazmaları amacıyla kullanıma sunulan bir daktilo da bulunuyor. Hem proje sonrasında Tarihi Odunpazarı, geleneksel Türk mimarisini başarılı bir biçimde yansıtan bir açık hava müzesine dönüştürülmesi hem de Tayfun Talipoğlu Daktilo Müzesi’nin Türkiye’deki müzecilik anlayışına yeni bir tür sunması bakımından yerli turistlerin yoğun ilgisini çekiyor.

Yararlanılan Kaynaklar

Basın İlan Kurumu (2019). Tayfun Talipoğlu Daktilo Galerisi, https://www.bik.gov.tr/tayfun-talipoglu-daktilo-galerisi/, (Erişim tarihi: 04.03.2020); Odunpazarı Belediyesi. (2019). Odunpazarı Evleri Yaşatma Projesi, http://www.odunpazari.bel.tr/odunpazaribelediyesi-10-odunpazari_evleri_yasatma_projesi, (Erişim tarihi: 04.03.2020); Odunpazarı Belediyesi (2018). Yenilikçi Hizmetler Vizyon Projeler, https://www.kazimkurt.com.tr/birlikte-basardiklarimiz/, (Erişim tarihi: 04.03.2020); Sönmez, N. (1983). Eskişehir’de Odunpazarı Tarihi Yerleşiminin Fiziksel Gelişimi ve Geleneksel Konut Dokusunda Dizgesel Çözümlemeler (Yayımlanmamış doktora tezi). İstanbul: İstanbul Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Basın İlan Kurumu (2019). Tayfun Talipoğlu Daktilo Galerisi, https://www.bik.gov.tr/tayfun-talipoglu-daktilo-galerisi/, (Erişim tarihi: 04.03.2020); Odunpazarı Belediyesi (2019). Odunpazarı Evleri Yaşatma Projesi, http://www.odunpazari.bel.tr/odunpazaribelediyesi-10-odunpazari_evleri_yasatma_projesi, (Erişim tarihi: 04.03.2020).