-
2020
Kars ili sınırları içerisindedir. Doğanay’a göre; Çıldır Gölü’nde sazan balığının avlanması ve ekonomik değerinin düşük olması sebebiyle, bu ekonomik faaliyetin önemi sadece yöresel olarak bilinmektedir.
Toplam alanı 125 kilometrekare olan Çıldır Gölü’nün kıyı uzunluğu 67 kilometredir. Gölde bulunan başlıca balık türleri alabalık, aynalı sazan, karabalık, şafak balığı, kırmızı kanat, tahta balığı, bıyıklı balık ve gümüş balığıdır. Yaz aylarında tekne seferleri ile avlanılan balıklar, kış aylarında buzun kırılması ile mümkün olabilmektedir. Yaklaşık 40-50 santimetre kalınlığındaki buz tabakasının çeşitli aletler ile kırılıp su olan kısmına ulaşılması suretiyle, ağlar göle salınmaktadır. Kış aylarında yapılan avlanma faaliyet başlı başına bir turistik çekiciliktir. Alışılmışın dışında gerçekleştirilen balıkçılık faaliyeti insanlara sıra dışı gelmekte ve merak konusu olmaktadır.
Gölün alanının yaklaşık yüzde 65’i Ardahan il sınırları içerisinde yüzde 35’i ise Kars iline bağlı Arpaçay ilçesinde kalmaktadır. Toplamda beş küçük alanlı ada ve iki yarımada bulunmaktadır. Göl tabanı Oligosen döneminden daha genç tüf tabakaları, andezit ve bazalt akıntıları, marn ve konglomeralardan oluşmuştur. Bölgede yapılan incelemelerde gölün dağlar ile çevrili olduğundan tektonik bir özellik gösterdiği, ayrıca gölün kuzeyinde bulunan dağlık alandan akan lavların kuzey kesimlerine set oluşturduğu tespit edildi. Gölün rakımı ise 1900 metredir. Gölün fazla suları güneye doğru dar bir boğazdan geçerek Carci Çayı ile Kars Çayı’na bağlanmaktadır.
Kış aylarında yapılan faaliyetlerin başında atlı kızak gezileri gelmektedir. Buz üzerinde gerçekleştirilen turlara ilgi oldukça fazladır. Bölgenin turizmini geliştirmek adına kar motorları bulundurulmalı ve buz kalınlığını ölçecek sistemlerin yapılması gerekmektedir. Böylece güvenli bir şerit oluşturularak oluşabilecek kazaların önüne geçilebilir.
Yaz aylarında ise Kars Valiliği tarafından 2018 yılında açılan Çıldır Gölü Yelkenli Spor Kulübü ile turistik ürün çeşitlendirilmesi yapıldı. Türkiye Yelken Federasyonu işbirliği içinde gerçekleştirilen yatırım sayesinde sadece kış aylarına bağlılık azalmış ve bölgedeki turistik faaliyetlerin mevsimsel çeşitliliği artırıldı. Aynı zamanda yaz aylarında yapılan kano ve yelken yarışları ile bölgenin tanınırlığı arttı ve yarışların iç sularda gerçekleştirilmesi yönünden önemli örneklerden biri yaşandı.
Çıldır Gölü kıyısına yapılacak mesire alanı bölge turizmine katkı sağlayabilir. Gölün sakinliğini tercih edecek olan insanlar, balıkçılık gibi faaliyetlere de katılabilir. Çıldır Gölü’nün kıyısına Kars Valiliği tarafından yaptırılan kütük ev projesi ile restoran hizmeti başladı. Özellikle kış aylarında restoranın kıyısından buz üzerinde yürüyüşler ve atlı kızak sporları yapılmaktadır.
Ardahan’a bağlı Çıldır ilçesinde Şubat ayında yapılan Çıldır Gölü Festivali'ne çeşitli bölgeden insanlar katılmaktadır. Yörede belediye ve kaymakamlık tarafından organize edilen şenliklere katılım oldukça yoğun bir şekilde olmaktadır. Ardahan’a kıyasla daha avantajlı bir konumda bulunan Kars’ta yapılacak olan Çıldır Gölü Festivali daha yoğun bir şekilde geçebilmektedir. Düzenlenecek olan festivalde buz üzerinde atlı cirit oyunları, patenli yarış, artistik buz pateni gibi birçok spor türü organize edilebilir. Ayrıca bölgede turistik faaliyetler açısından değerlendirilecek, bitki örtüsü ve morfolojik yapı sebebiyle, çim kayağı gibi diğer bir faaliyet de bulunmaktadır.
Doğa turizmi kapsamında değerlendirilebilecek önemli merkezlerden biri olan Çıldır Gölü’nün Ardahan ilindekine benzer şekilde turizme kazandırıldıktan sonra özel ve kamu kuruluşları vasıtasıyla küreselleşmenin iletişim kolaylıklarından faydalanılıp tanıtım faaliyetlerine dâhil edilmesi gerekmektedir.
Referanslar
Bekdemir, Ü. ve Sezer, İ. (2016). Giresun İlinin Turizm Potansiyeli. Ankara: Nobel Bilimsel Eserler; Değe, A. (2003). Çıldır İlçe Merkezinin Beşeri ve İktisadi Coğrafyası (Yayımlanmış yüksek lisans tezi). Erzurum: Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Doğanay, H. ve Çavuş, A. (2013). Türkiye Ekonomik Coğrafyası. Ankara: Pegem Akademi; Kars Valiliği Yelken Kulübü Hizmete Girdi, (4. 11. 2018), http://www.kars.gov.tr/kars-valiligi-yelken-kulubu-hizmete-girdi, ‘Erişim tarihi: 11. 09. 2020); Koday, Z. (2001). Çıldır Gölü’nde Balıkçılık, Türk Coğrafya Dergisi, 37: 171-182; Lahn, E. (1951). Bazı Türkiye Göllerinin Jeolojisi ve Jeomorfolojisi, MTA Dergisi, 41: 71-83.