Bursa Santa Maria Armudu
DOĞAL VE KÜLTÜREL MİRAS Meyve Coğrafi İşaretli Ürün Gastronomik Değer
-
2025
Bursa Santa Maria Armudu, Pyrus communis türüne ait coğrafi sınırda yazlık yetişen armuttur. Bursa Santa Maria Armudu kültür armudu olarak bodur ve yarı bodur anaç ağaçlara aşı yapılarak yetiştirilmektedir. Bursa Santa Maria Armudu'nun boyutu iri, orta iri ve orta olarak değişiklik gösterebilmektedir. Meyve, boyun kısmı uzun alt kısımları geniş olmak üzere konik şekildedir. Olgunlaşan meyvenin güneş görmeyen kısımları açık sarı renge dönmekte, güneş gören kısımlar ise pembe ve kırmızı renk almaktadır. Meyvenin et kısmı açık beyaz renkte olmakta, tatlı ve orta suludur.
Armut dünya genelinde elmadan sonra en çok kültürü yapılan meyve çeşididir. Türkiye’de armut üretimi konusunda Bursa lider konumdadır. Bursa’da en çok üretilen iki armut çeşidinden biri Bursa Santa Maria Armudu'dur. Bursa Santa Maria Armudu ilk defa 1970’li yıllarda üretilmeye başlanmıştır. Coğrafi sınırda tarım ekonomisi üzerinde önemli bir yer tutmaktadır. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 2024 yılında Bursa’da 269.202 ton armut yetiştirilmiştir. Türkiye genelinde ise bu veri 630.500 tondur.
Bursa Santa Maria Armudu'nun hasat zamanı yükseltiye göre farklılık gösterebilmektedir. Yükseltinin düşük olduğu yerlerde temmuz ayının ortalarından itibaren hasat yapılmaktayken yükselti arttıkça hasat zamanı ilerleyen haftalara ötelenmektedir. Bursa Santa Maria Armudu'nun hasat zamanının geldiği meyvenin rengi, sertliği, dalından kolay kopabilme durumu ve meyvenin tatlanma durumuna göre anlaşılmaktadır.
Bursa Santa Maria Armudu 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamında korunmak üzere mahreç işareti verilerek Gürsu Ziraat Odası tarafından 16.12.2022 tarihinde tescil ettirilmiştir. Bursa Santa Maria Armudu'nun coğrafi sınır ile ün bağı bulunmaktadır.
Referanslar
Ertürk, Ü. (2014). Ekimden Hasada Toplanan Mahsuller-Armut. İçinde; Elbas, A. (Editör) Bursa Köylerinde Ekimden Hasata, Hasattan Sofraya Yemek ve Mutfak Kültürü-I (ss. 26-29) Bursa: Bursa Kültür A.Ş. ; https://ci.turkpatent.gov.tr/Files/GeographicalSigns/b58572ba-42fc-43c2-9d8f-dc1764f0d081.pdf, (Erişim tarihi:16.03.2025); Küçükkaya, K. (Editör) Gastro Bursa Gastronomi Turizmi Rehberi. Bursa: Bursa GTD.