Beyşehir Gölü

Yerleşim Merkezi Doğal ve Kültürel Miras Göl Destinasyonu Göl

Tarihi cilalı taş devrine kadar uzanan Beyşehir, kaynaklarda Karalis ya da Karalia ismiyle bilinmektedir. Moğol istilasında Viranşehir adıyla anılan şehir sonrasında Seyfeddin Süleyman Bey (Eşrefoğlu Beyliği’nin kurucusu) tarafından Beyşehir ismini aldı. MÖ 8000’e uzanan bir geçmişe sahip olan Beyşehir birçok medeniyetin (Hititler, Frigler, Persler, Lidya, Makedonya, Bizans, Karamanoğlu, Hamitoğulları, Germiyanoğulları) hakimiyetinde kaldı. Şehri ikinci başkent gibi kullanan I. Alaaddin Keykubad döneminde (XVII. yüzyıl) Türk hakimiyetine geçildi.

Güneybatı Anadolu’da Konya ve Isparta il sınırları içerisinde aynı zamanda da Konya ilinin 90 kilometre batısında bulunan Beyşehir, Türkiye’de ve Akdeniz havzasında yer alan en büyük tatlı su gölüdür. Özellikle içme ya da sulama suyu kaynağı olarakta kullanılan ve 37’ 67’ kuzey enlemi ile 31’ 72’ doğu boylamı arasında yer alan gölün rakımı 1.205 metre olup yüzölçümü 2.121 k metrekare, derinliği ortalama 8-9 metre, genişliği ise 18-20 kilometredir.

İki adet milli park (Beyşehir ve Kızıldağ) ile çevrili özelliğiyle Beyşehir Gölü, 1991 yılından itibaren birinci sınıf Özel Koruma Alanı oldu. Karasal iklim ve Akdeniz iklimi arasında geçişe sahip olan Beyşehir’in nüfusu 71.370’dir. Beyşehir; tarihi yerlerin ziyareti, ekoturizm aktiviteleri (dağcılık, doğa yürüyüşü, bisiklet safari, kuş gözlemciliği, su sporları, yamaç paraşütü, avcılık, balıkçılık, foto safari, kamping) gibi birçok turizm değerine sahiptir. Göl kenarında motel ve pansiyonların bulunmasının yanı sıra kuşların yer aldığı 30’un üzerinde ada bulunuyor. Birçok kuş türüne ve balık türüne yaşam alanı sağlayan Beyşehir Gölü mağaralarıyla uluslararası bilinirliğe sahiptir.

Beyşehir Gölü kıyısında yer alan leylekler vadisi yerli ve yabancı turistlerin fotoğraf çekmek için kullandığı önemli turizm alanlarından biridir. Ayrıca göl Anamas Dağları’nda günbatımı sırasında oluşan görüntüyü çekmek ve izlemek için birçok ziyaretçi tarafından tercih edilmektedir. İlçede dinlenmek ve eğlenmek amaçlı mesire yerleri, rekreasyon amaçlı Yakamanastır Tabiat Parkı ve Titrek Kavak Tabiat Anıtı, Eflatun Pınar Hitit Su Anıtı, Lukyanus Kitabesi ve Atlı Kaya Kabartması, Fasıllar Hitit Kaya Anıtı, Hitit Mistia antik kenti, Eşrefoğlu Camii ve Külliyesi, İsmail Ağa Medresesi (Taş Medrese), Bedesten (Bezzârlar Hanı), Kale Kapısı, Taş Köprü (Regülatör), Kubad-Abad Selçuklu Saray Sitesi, Beyşehir Kız Kalesi ve Adası, Bayındır Camii, Taban Mozayiği, Bada Köprüsü, Hükümet Konağı gibi tarihi ve turizm değerlerine sahiptir.

Yararlanılan Kaynaklar

Arslan, K. (2005). Bölgesel Kalkınma Farklarının Giderilmesinde Etkin Bir Araç: Bölgesel Planlama ve Bölgesel Kalkınma Ajansları, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 4(7): 275-294; Karabork, H. (2009). Selection of Appropriate Sampling Stations in a Lake through Mapping, Environmental Monitoring Assessment, 163(1–4): 27-40; Nas, B., Berktay, A., Aygün, A., Karabork, H. ve Ekercin, S. (2009). Seasonal and Spatial Variability of Metals Concentrations in Lake Beyşehir, Turkey, Environmental Technology, 30(4): 345-353; Özdemir, F. Y. ve Özkan-Soğucaklı, Ö. (2007). Importance of Geological Characteristics at Determining Basin Conservation Borders: Sample of Lake Beyşehir (Konya). İçinde; International Congress on River Basin Management. Antalya: Devlet Su İşleri Müdürlüğü.