Leylekler Vadisi

Doğal ve Kültürel Miras Ekoturizm Alanı

(Beyşehir Gölü Milli Parkı, Beyşehir, Konya)

Türkiye'nin önemli leylek kolonilerinden biri olan Leylekler Vadisi, Beyşehir Gölü Milli Parklar sınırları içerisinde Yeşildağ Mahallesi'nde bulunmaktadır. Konya il merkezine 145 kilometre ve Beyşehir ilçe merkezine otuz bir kilometre uzaklıktadır.

Genellikle mart ayında küçük guruplar halinde Yeşildağ Mahallesi'ne gelmeye başlayan leylekler, ardıç ağaçlarıyla kaplı mezarlık bölgesinde yer alan yuvalarına yerleşirler. Vadide yaklaşık kırka yakın yuva bulunmaktadır. Yuvalarını tamir ettikten sonra yumurtlama dönemi başlar ve dişi leylekler yaklaşık otuz üz-otuz beş gün kuluçkaya yatar. Akabinde yumurtadan çıkan yavrular uçmayı bu vadide öğrenir. Yaz sonu ağustos-eylül ayları gibi leylekler yavruları ile birlikte daha sıcak olan Afrika ülkelere geri dönerler. Doğa ve kuş sever ile fotoğraf tutkunları bu görsel şöleni yerinde görmek için Leylekler Vadisi’ni ziyaret etmektedir. Fotoğraf tutkunlarının, doğa ve kuş severlerin leylekleri daha iyi izleyebilmeleri için bölgede bir kuş gözlem kulesi bulunmaktadır.

“Leylekler Vadisi” adı 1990 yılında bölgenin ve leyleklerin fotoğraflarını çeken Reha Bilir tarafından verilmiştir. Çektiği fotoğraflar sayesinde Leylekler Vadisi tüm dünya tarafından bilinir hale gelmiştir. Anadolu’da leylekler bereketli, mübarek bir hayvan olduğu belirlenmiştir. Hicaz’a göç eden kuşlar oldukları için kutsal görülür, yuvalarını bozmak büyük günahlardan sayıldığı için leyleklere ayrıca büyük saygı gösterilir. 

 

Yararlanılan Kaynaklar

https://www.aa.com.tr/tr/turkiye/beysehirdeki-leylekler-vadisi-ilkbaharda-senlendi-/1767475, (Erişim tarihi: 29.05.2024); https://www.aa.com.tr/tr/yasam/guneye-gocen-leylekler-istanbul-semalarinda-/2664741, (Erişim tarihi: 29.05.2024); https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/konya/gezilecekyer/beysehir-leylekler-vadisi, (Erişim tarihi: 29.05.2024); https://www.nabu.de/tiere-und-pflanzen/voegel/artenschutz/weissstorch/03562.html, (Erişim tarihi: 29.05.2024); Sinmez, Ç. Ç. ve Aslım, G. (2017). İç Anadolu Bölgesindeki Hayvanlarla İlgili İnanış ve Uygulamalar Üzerine Bir Değerlendirme. Bilig, (81): 205-232.