Arapgir Bağbozumu Şenlikleri

Etkinlik Şenlik

Halka açık olarak bölgede yetişen siyah ve beyaz üzümlerin sergilendiği, üzüm teşvik yarışmalarının yapıldığı bir şenlik etkinliğidir. İlk defa 1970 yılında düzenlenmeye başlanan şenlik, her yıl eylül ayının ikinci cuma ile pazar günlerine denk gelen tarihler arasında üç gün süreyle Arapgir ilçe merkezinde yapılmaktadır. Şenlik, Arapgir kaymakamı ve belediye başkanı başkanlığında ilçe sivil toplum kuruluşları ile İstanbul, Ankara ve Malatya da faaliyet gösteren Arapgir kültür ve köy derneklerinin katkılarıyla düzenlenmektedir. Şenliğin yapılmasındaki temel amaç, ilçe ekonomisinde önemli bir yere sahip olan yörede yetişen Köhnü ve Aşık Beyazı üzümünü Türkiye’ye tanıtmak ve bağcılığın gelişmesine katkı sağlamaktır. Bu temel amacın yanı sıra üzüm teşvik yarışması kapsamında en iyi yetiştirilen üzümlerin belirlenerek dereceye girenlere ödüller vererek üreticiye destek olmak, ilçenin kültürel değerlerini tanıtılmasını sağlayarak, kültürün gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlamak da şenliğin amaçları arasında yer almaktadır.

Şenlikte siyah ve beyaz üzümlerin sergilenmesi ve teşvik yarışmalarının düzenlemesinin yanı sıra ziyaretçilerin ve yerel halkın birçok etkinliğe katılımı sağlanmaktadır. Bu etkinlikler arasında, sünnet şöleni, kültürel, tarihi ve turistik yerlerin gezilmesi (Kaya Arası Kanyonu, Millet Han, Mirliva Ahmet Bey Camii, Meydan Köprüsü vb.), yöresel yemeklerin ikramı (dolama, mor reyhan şerbeti, mor reyhan çayı, akıtma bıcigi, balıklı pilav, peynirli şekerli ekmek, dut ve üzüm pekmezi, kuru kaymak, tandır kebabı vb.), bağcılık sempozyumu, o yıl içerisinde tamamlanan yatırımların açılışları, halk konserleri ve Türk halk müziği amatör ses yarışması etkinlikleri yer almaktadır.

Arapgir Bağbozumu Şenlikleri, ilçeye her yıl çevre il ve ilçelerden ziyaretçi çekmesinin yanı sıra, siyaset, sanat ve iş dünyasından birçok ünlü kişinin ilçeyi ziyaret etmesini sağlamaktadır. Bununla birlikte birçok ünlü blogger, youtuber ve instagram fenomeni şenliğe davet edilerek, şenliğin, bölgenin bilinirliğini artırması, olumlu imaj oluşturması ve yıl boyunca bölgenin yerli turist çekmesi sağlanmaktadır.

Yararlanılan Kaynaklar

Kavas, M. ile 27.07.2020 tarihinde yapılman görüşme. (Görüşen: A. Aknar); Arapgir Belediyesi, Kültürel, Geleneklerimiz, Bağbozumu, https://www.arapgir.bel.tr/, (Erişim tarihi: 17.07.2020); İçişleri Bakanlığı Arapgir Kaymakamlığı (2012). Arapgir Tarihi ve Turistik Haritası. Malatya; İçişleri Bakanlığı Malatya Valiliği (2015). Malatya Turizm Haritası. Malatya.