Antalya Kaleiçi Yat Limanı

Terminal, Havalimanı ve Liman Marina

Maddeye katkıda bulunan yazarlar:
Yazar: Doğuş KILIÇARSLAN (2019) (Madde metni için tıklayınız)
Yazar: Yurdusev TALUN (2020) (Madde metni için tıklayınız)
1 / 2

Antalya, antik dönemde bu limanın etrafına kurulmuş bir kenttir. Modern kentin de antik yerleşkenin üzerine kurulmasından dolayı merkezi konumunu sürdürmekte, fakat yine bu sebeple antik çağ kalıntılarına çok az rastlanmaktadır. Görülebilen en eski kalıntılar eski liman olarak nitelendirilen, liman mendireğinin bir kısmı ile limanı çevreleyen surlardır. Limanın ilk olarak M.Ö. dördüncü yüzyılda küçük bir balıkçı kasabasına hizmet verdiği, sonrasında kısa bir süreliğine de olsa M.Ö. ikinci yüzyılda Kilikyalı korsanların kontrolüne geçtiği bilinmektedir. Bu dönemlerde hem limanı çevreleyen falezlerin doğal yapısı, hem de sığınma limanı oluşundan dolayı limana kaya kovuğu anlamına gelen “Korykos” ismi verildiği düşünülmektedir. Daha sonra M.Ö. ikinci yüzyılın son dönemlerinde Bergama kralı II. Attalos tarafından ele geçirilmiş ve limanın etrafında Antalya (o dönemki adıyla Attaleia) şehrinin temelleri atıldı. Antalya Kaleiçi Yat Limanı ve Kaleiçi semti özgün dokusundan dolayı 1972 yılında Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından sit alanı ilan edilerek koruma altına alındı.

Şehrin merkezinde bulunması sebebiyle, kente kısa süreliğine uğrayacak yatlar için iyi bir konuma sahiptir. Liman, yüz adet tekne bağlama kapasitesine sahip olup, liman içi derinlik altı-yedi metre civarındadır. Genellikle günlük ticari tur teknelerinin bağlandığı bir limandır. Sancak tarafı balıkçı kayıklarına ayrılmış olup, Güneydoğu yakasında iki parmak iskele misafir yatlar için tahsis edilmiştir. Limanda tekneler demir atmamakta, tonozla bağlanmaktadır. İçerisinde akaryakıt istasyonu, polis karakolu, pis su alım ünitesi, yeme-içme tesisleri, yat malzemeleri satan ve tekne bakımı yapan tesisler mevcuttur. Limanda sadece Türk sularında gezecek yatlar için muamele yapılmaktadır. Liman, Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Antalya Ulaşım A.Ş. tarafından işletilmektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

Antalya Ulaşım Hizmetleri Petrol Sanayi ve Ticaret A.Ş (2014). Kaleiçi Marina Hakkında, http://www.antalyaulasim.com.tr/icerik/kaleici-marina-hakkinda, (Erişim tarihi: 05.07.2019); Boro, S. (2002). Vira Demir. İstanbul: Türkiye Ekonomi Bankası; İKİA Turizm. (2016). Antalya Kaleiçi Yat Limanı, https://www.yatliman.com/limanlar/antalya-kaleici-yat-limani/, (Erişim tarihi: 05.07.2019); Varkıvanç, B. (2015). Kaleiçi Rehberi. Yaşayan Antik Şehir. Antalya: Muratpaşa Belediyesi.

2 / 2

Kaleiçi, Antalya’nın Muratpaşa ilçesi sınırları içinde yer alan, deniz ve kara surları tarafından kuşatılan kent merkezine verilen isimdir. Kaleiçi Yat Limanı’nı at nalı şeklinde çevreleyen ve Antalya antik şehrini koruyan surlar ve liman mendireğinin bir kısmı antik çağdan kalmadır. Kaleiçi Yat Limanı’nda Korykos adı ile bir korsan limanı bulunduğu antik kaynaklardan bilinmektedir. Bu liman, falezlerin hem doğal yapısı hem de sığınma limanı oluşu, bakımından önem taşımaktadır. 1972 yılında Antalya Kaleiçi Limanı ve Kaleiçi semti özgün dokusu nedeniyle Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından SİT Bölgesi olarak koruma altınadır.

Antalya şehrinin tam önünde bulunan, 100 adet tekne bağlama kapasitesine sahip limanın derinliği altı-yedi metredir. Liman girişinde sağ taraf sığ bölümdür ve küçük teknelerin bağlama yapması için uygundur. Ticari teknelerin bağlandığı limanda, tekneler demir atmaz, tonozla bağlanırlar. Liman içerisinde tenezzüh tekneleri ve balıkçı tekneleri bağlı bulunmaktadır. Motoryat ve tekneler de günübirlik bağlama yapabilmektedir. Bu teknelerin giriş ve çıkışlarıyla oluşan yoğun trafiğin yaşandığı Kaleiçi Yat Limanı 01. 02. 2013 tarihinden itibaren Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Antalya Ulaşım A.Ş. tarafından işletilmektedir.

Marinanın içinde, akaryakıt istasyonu ve pis su alım ünitesi bulunmaktadır. Teknelere elektrik, su, atık alım ve palamar hizmetleri verilmektedir. Yat malzemesi satan mağazalar, tekne işleri ile ilgili atölyelerin de bulunduğu liman içinde deniz polisi karakolu da yer almaktadır. Marina önlerinde, dalış merkezlerinin dalışlar yaptırdığı, İkinci Dünya Savaşı’nda batan Fransız bir geminin kalıntılarının olduğu, Saint Didier batığı bulunmaktadır. Marinanın içinden, tarihi mekânların ve restore edilmiş otellerin bulunduğu eski Antalya sokaklarına çıkılmaktadır.

Yararlanılan Kaynaklar

Gök, İ. ile 14. 09. 2020 tarihindeki e posta iletişimi. (Yazışan: Y. Talun); https://www.coastguidetr.com/tr/marina/110310011028/antalya-kaleici-marina, (Erişim tarihi: 29.09.2020); https://www.denizpazari.com/marina-detay.asp?deniz=20, (Erişim tarihi: 29.09.2020); https://www.kaleicimarina.com/kaleici-marina-old-town, (Erişim tarihi: 29.09.2020).