Anatolia: An International Journal of Tourism & Hospitality Research

Yayınlar Süreli Yayın

(Ankara, 1997 - )

Türkiye’de doğup uluslararası alanda kendini kabul ettiren uluslararası bilimsel bir dergidir. Derginin kuruluşu, 1990 yılının başlarına kadar gitmektedir. Nazmi Kozak öncülüğündeki bir grup yüksek lisans öğrencisi bir araya gelerek Anatolia isminde ulusal bir turizm dergisini çıkarmak için ilk adımları attılar. 1996 yılına gelindiğinde, dünyadaki gelişmelere paralel olarak dergiyi uluslararası bir konuma getirme konusunda tartışmalar başlandı. Bu tartışmalarda, Türkiye’den Nazmi Kozak ve Hasan Işın Dener, Amerika Birleşik Devletleri’nden Muzaffer Uysal, Ercan Sırakaya ve Sevil F. Sönmez, İngiltere’den de Metin Kozak yer aldı. Üç ülke arasında günde onlarca e-posta paylaşımının yapıldığı tartışmalar yaklaşık bir yıl sürdü. Bu tartışmalarda derginin misyonu, içeriği ve tasarımı üzerinde fikir alışverişinde bulunularak dünyadan örnekler paylaşıldı. Ulusal Anatolia dergisinin kapatılarak uluslararası alanda yayımlanan bir derginin yayım kararı alındı. Uzun tartışmalardan sonra, Anatolia: An International Journal of Tourism and Hospitality Research başlığı üzerinde fikir birliğine varıldı. Basılan broşürler postayla dünya genelinde dağıtımı yapılarak makale kabulü de başlamış oldu. İlk sayı 1997 yılının yaz aylarında çıktı. Bu arada Türkiye’deki turizm akademisyenlerinin ulusal Anatolia dergisinin kapatılmasına karşı çıkmaları üzerine, ulusal Anatolia’nın yayımlanmaya devam edilmesine karar verildi. Dergide makalelerin yanı sıra, konferans notu, kitap eleştirisi, araştırma notu, konferans duyuruları gibi bölümler de yer aldı. Dijital teknolojinin oldukça yaygınlaşmasıyla birlikte, konferans duyuruları bölümünün yayımına son verildi. İlk yıllarda yer alan Updates on Mediterranean Tourism bölümü de ilgi görmediği için sonraki yıllarda durduruldu. 2012 yılından itibaren ise yeni bir uygulamaya imza atılarak dünya genelinde turizm araştırmalarına önemli katkılar sağlamış araştırmacıların ve eğitimcilerin yaşam öykülerinin yayımlanmasına başlandı. Oldukça ilgi gören bu proje farklı ülkelerde örnek olay olarak derslerde ele alınmaya başladı. 2019 yılının sonu itibarıyla yayımlanan portre sayısı 80 dolayındadır.

Derginin baş editörlüğünü 2004 yılına kadar Nazmi Kozak yürüttü. 2004 yılından itibaren ise Metin Kozak eş–editör olarak görev almaya başladı. Farklı kıtalardan araştırmacılara daha kolay ulaşmak için bölge editörlüğü uygulaması da başladı. Kuzey Amerika, Güney Amerika, Avrupa, Ortadoğu ve Orta Asya, Afrika, Uzak Asya ve Avustralya–Yeni Zelanda olmak üzere yedi bölge editörü faal olarak görev yapmaktadır. 2019 yılının sonu itibarıyla danışma ve bilim kurulunda görev alan üye sayısı 90’dır. Derginin politikası gereği her bir makale en az üç hakeme gönderilmekte ve yayımlanıp yayımlanmayacağına gelen raporlara göre eş editörler tarafından karar verilmektedir.

On dört yıl boyunca büyük oranda kişisel çabalarla yayımını devam ettiren dergi, okuyucuya ulaşılabilirlik ve finansman konularında sıkıntılar yaşamaya başladı. Uluslararası nitelikteki farklı yayınevlerinden teklifler gelmiş olsa da yaklaşık bir yıl süren görüşmeler sonunda derginin 2011 yılından itibaren İngiltere merkezli Taylor and Francis (Routledge) tarafından devam ettirilmesine karar verildi. İzleyen yıllarda hem gönderilen makale ve ulaşılan okuyucu sayılarında hem de alınan atıf sayısında önemli bir artış meydana geldi.

2007–2010 yılları arasında yılda iki sayı iken, 2011–2014 yılları arasında yılda üç sayı ve 2015 yılından itibaren de yılda dört sayı çıkmaya başladı. Her sayıda ortalama sekiz ile on arasında araştırma makalesine ve diğer ek bölümlere yer verilmekte, toplam sayfa sayısı da 176 olarak planlanmaktadır. Dergi, 2019 yılının sonu itibariyle, Scopus ve Emerging Social Sciences Citation Index (ESCI) gibi endeks grupları tarafından taranmaya devam etmektedir.