Yedinci “World Conference for Graduate Research in Tourism, Hospitality & Leisure”

Etkinlik Kongre

(İstanbul, 3 – 7 Haziran 2014)

Anatolia: An International Journal of Tourism and Hospitality Research Dergisi tarafından gerçekleştirilen konferansın amacı, dünyanın farklı ülkelerindeki turizm alanında lisansüstü düzeylerde çalışmalar yapan öğrenciler ile diğer araştırmacıların bilgi alışverişinde bulunmalarına ve aralarında ileriye dönük olarak bilimsel bir ağ ve iletişim oluşturmalarına aracılık etmektir. Bu kapsamda, bildiriler üç grup altında kabul edilmiştir: Yüksek lisans tezleri, doktora tezleri ve serbest bildiriler. Her üç grup içinde, hakem değerlendirmelerine bağlı kalarak “en iyi tez” ve “en iyi bildiri” ödüllerinin verilmesi bir gelenek halinde devam ettirilmiştir. Kongreye gönderilen tez çalışmalarında ve araştırma bildirilerinde şu hususlara uyulması istenmiştir:

Tezler/tezler: Bu kategori yalnızca lisansüstü öğrencilere (yüksek lisans ve doktora) açık olup, sunumlarda hipotezlerini, metodolojilerini ve tezlerin mevcut literatüre hangi düzeyde katkıda bulunabileceğini açıklamaları istenmiştir.

Araştırma makaleleri: Hem mezunlara hem de öğretim üyelerine açık olup, kavramsal ya da ampirik olarak tasarlanmış, devam etmekte olan ya da tamamlanmış çalışmalarının sunulması teşvik edilmiştir. 

İlerleyen kongrelerde (2012), bir yeniliğe daha imza atılarak turizm araştırmalarına ve eğitimine yaptıkları katkılardan dolayı uluslararası düzeyde saygınlık kazanmış isimler adına en iyi bildiri ödülü verilmeye başlanmıştır. Hakemlerden gelen puanların toplanmasından sonra en yüksek puanı alan bildiriye, konferansta sunulmak koşuluyla özel ödül verilmiş ve ödül, düzenlenen gala yemeğinde adına ödül verilen turizm araştırmacıları tarafından takdim edilmiştir.

Kongrelerde, başlangıcından itibaren bildirilerin yanı sıra bir ya da iki panele de yer verilerek turizm alanındaki güncel konuların tartışmaya açılmasına aracılık edilmiştir. Her biri için dört ya da beş turizm araştırmacısının davet edildiği bu paneller gelenek haline getirilerek devam ettirilmiştir.

Lisansüstü Turizm Öğrencileri Araştırma Kongresi’nin devamı olarak iki yılda bir düzenlenmeye başlanan kongrelerin üçüncüsü uluslararası katılımlı, 2008 yılından itibaren ise müstakil uluslararası bir kongre olarak gerçekleştirilmiştir.

Yedinci “World Conference for Graduate Research in Tourism, Hospitality & Leisure,” 3 – 7 Haziran 2014 tarihlerinde Anatolia: An International Journal of Tourism & Hospitality Research tarafından İstanbul’da düzenlendi. Kongreye 45 ülkeden 220’den fazla katılımcı 150 bildiri ile katıldı.

Dördüncü kongrede “En İyi Doktora Tezi,” “En İyi Yüksek Tezi” ve “En İyi Araştırma Bildirisi” ödülleri verildi. En İyi Doktora Tezi Ödülü’nü Midlands State University, Zimbabwe’den Oliver Chikuta, “The Development of a Universal Accessibility Framework for National Parks in Zimbabwe and South Africa” (Zimbabve ve Güney Afrika'daki Milli Parklar için Evrensel Erişilebilirlik Çerçevesinin Geliştirilmesi) başlıklı çalışmasıyla, Nelson Mandela Metropolitan University’den  (South Africa) Julia Giddy, “The Influence of Human-Environment Interaction on Nature-based Adventure Tourism” (İnsan-Çevre Etkileşiminin Doğa Temelli Macera Turizmine Etkisi) başlıklı çalışmasıyla “En İyi Araştırma Bildirisi Ödülü”nü Tarık Doğru (University of South Carolina, ABD), Ercan Sırakaya-Türk (University of South Carolina, ABD) ve Muzaffer Uysal (Virginia Polytechnic Institute & State University, USA) tarafından hazırlanan “Modeling Outbound Tourism Demand of Turkish Travel Market Using a Dynamic Panel Data” (Dinamik Panel Veri Kullanarak Yurtdışına Yönelik Türkiye Seyahat Pazarı Turizm Talebinin Modellenmesi) başlıklı bildiri elde ettiler.

Beşinci Kongrede özel ödül Abraham Pizam adına verildi. Bu ödülü ise Macau University of Science and Technology (Macau) Ali Bavik, “Development of New Organizational Culture Measurement Scale in the Hospitality Industry: A New Zealand Case Study” (Konaklama Sektöründe Yeni Örgüt Kültürü Ölçüm Ölçeğinin Geliştirilmesi: Yeni Zelanda Örnek Olay Çalışması) başlıklı çalışmasıyla kazandı.

Kongrede üç de panel düzenlendi. “How to Publish in Scholarly Journals: Challenges & Prospects for the Future” (Bilimsel Dergilerde Nasıl Yayın Yapılır? Zorluklar ve Geleceğe Yönelik Beklentiler) başlıklı panelin yöneticiliğini Prof. Dr. Jafar Jafari (University of Wiscosin-Stout, ABD) yaptı ve panele konuşmacı olarak; Prof. Dr. Muzzo Uysal (Editor, Tourism Analysis), Prof. Dr. Cathy Hsu (Editor, Journal of Teaching in Travel & Tourism), Prof. Dr. SooCheong Shawn Jang (Editor, International Journal of Tourism Sciences) ve Prof. Dr. Metin Kozak (Eş-editor, Anatolia) katıldılar.

Kongrede düzenlenen ikinci panelin başlığı “Inter-, Multi- or Trans-disciplinary Tourism Research: Different Methods for Different Outcomes?” (Disiplinler Arası, Çoklu veya Disiplinler Ötesi Turizm Araştırmaları: Farklı Sonuçlar için Farklı Yöntemler mi?) idi. Paneli Prof. Dr. Brian Archer, University of Surrey (Büyük Britanya) yönetirken, konuşmacı olarak Prof. Dr. Stephen Smith, University of Guelph (Kanada), Prof. Dr. Pauline Sheldon, University of Hawaii (ABD), Prof. Dr. Bob McKercher (Hong Kong Polytechnic) ve Prof. Dr. Chekitan Dev (Cornell University, ABD) katıldılar.

Üçüncü panelinde ise “Gender Shift in Tourism Education, Workforce and Research: Unfolding the Ongoing and Emerging Challenges” (Turizm Eğitimi, İşgücü ve Araştırmada Cinsiyet Değişimi: Devam Eden ve Ortaya Çıkan Zorlukların Açığa Çıkartılması) konusu tartışıldı ve Prof. Dr. Jafar Jafari’nin (University of Wisconsin-Stout) yönettiği panele konuşmacı olarak Prof. Dr. David Airey, University of Surrey ‘Büyük Britanya), Prof. Dr. Cathy Hsu, Hong Kong Polytechnic University (SAR, Cin), Prof. Dr. Muzaffer Uysal, Virginia Tech (ABD) ve Prof. Dr. Yvette Reisinger, Gulf University for Science & Technology (Kuvait) katıldılar.

Yararlanılan Kaynaklar

https://anatoliajournal.com/gradconference, (Erişim tarihi: 30. 01. 2024); https://anatoliajournal.com/gradconference/home/archives/7th-conference, (Erişim tarihi: 30. 01. 2024).