Dokuzuncu “World Conference for Graduate Research in Tourism, Hospitality & Leisure”

Etkinlik Kongre

(Cartagana, İspanya, 6 – 11 Haziran 2017)

Anatolia: An International Journal of Tourism and Hospitality Research Dergisi tarafından gerçekleştirilen konferansın amacı, dünyanın farklı ülkelerindeki turizm alanında lisansüstü düzeylerde çalışmalar yapan öğrenciler ile diğer araştırmacıların bilgi alışverişinde bulunmalarına ve aralarında ileriye dönük olarak bilimsel bir ağ ve iletişim oluşturmalarına aracılık etmektir. Bu kapsamda, bildiriler üç grup altında kabul edilmiştir: Yüksek lisans tezleri, doktora tezleri ve serbest bildiriler. Her üç grup içinde, hakem değerlendirmelerine bağlı kalarak “en iyi tez” ve “en iyi bildiri” ödüllerinin verilmesi bir gelenek halinde devam ettirilmiştir. Kongreye gönderilen tez çalışmalarında ve araştırma bildirilerinde şu hususlara uyulması istenmiştir:

Tezler/tezler: Bu kategori yalnızca lisansüstü öğrencilere (yüksek lisans ve doktora) açık olup, sunumlarda hipotezlerini, metodolojilerini ve tezlerin mevcut literatüre hangi düzeyde katkıda bulunabileceğini açıklamaları istenmiştir.

Araştırma makaleleri: Hem mezunlara hem de öğretim üyelerine açık olup, kavramsal ya da ampirik olarak tasarlanmış, devam etmekte olan ya da tamamlanmış çalışmalarının sunulması teşvik edilmiştir. 

İlerleyen kongrelerde (2012), bir yeniliğe daha imza atılarak turizm araştırmalarına ve eğitimine yaptıkları katkılardan dolayı uluslararası düzeyde saygınlık kazanmış isimler adına en iyi bildiri ödülü verilmeye başlanmıştır. Hakemlerden gelen puanların toplanmasından sonra en yüksek puanı alan bildiriye, konferansta sunulmak koşuluyla özel ödül verilmiş ve ödül, düzenlenen gala yemeğinde adına ödül verilen turizm araştırmacıları tarafından takdim edilmiştir.

Kongrelerde, başlangıcından itibaren bildirilerin yanı sıra bir ya da iki panele de yer verilerek turizm alanındaki güncel konuların tartışmaya açılmasına aracılık edilmiştir. Her biri için dört ya da beş turizm araştırmacısının davet edildiği bu paneller gelenek haline getirilerek devam ettirilmiştir.

Lisansüstü Turizm Öğrencileri Araştırma Kongresi’nin devamı olarak iki yılda bir düzenlenmeye başlanan kongrelerin üçüncüsü uluslararası katılımlı, 2008 yılından itibaren ise müstakil uluslararası bir kongre olarak gerçekleştirilmiştir.

Dokuzuncu “World Conference for Graduate Research in Tourism, Hospitality & Leisure,” 6 – 11 Haziran 2017 tarihlerinde Anatolia: An International Journal of Tourism & Hospitality Research ve Polytechnic University of Cartagena​ işbirliğinde İspanya’nın  Cartagena kentinde düzenlendi. Kongreye 20 ülkeden 120 katılımcı 95 bildiri sundu.

Dördüncü kongrede “En İyi Doktora Tezi,” “En İyi Yüksek Tezi” ve “En İyi Araştırma Bildirisi” ödülleri verildi. En İyi Doktora Tezi Ödülü’nü Ohio Eyalet Üniversitesi’nden (ABD) Hanna Paulose, “Persuading Consumers to Go Green: Effect of Perceived Service Greenness on Environmental Behavior” (Tüketicileri Çevreci Olmaya İkna Etmek: Algılanan Hizmet Yeşilliğinin Çevresel Davranış Üzerindeki Etkisi) başlıklı çalışmasıyla, En İyi Araştırma Bildirisi Ödülü’nü, Miguel Ángel Tobarra-González (Technical University of Cartagena, Espanya) ve Javier Mendoza Monpeán (Technical University of Cartagena, İspanya) tarafından hazırlanan “Recreational value of El Valle and Carrascoy Natural Park” (El Valle ve Carrascoy Tabiat Parkı'nın rekreasyonel değeri) başlıklı çalışma ile John Crompton adına verilen özel ödülü Universidad International de la Rioja’dan (İspanya) Juan Pedro Mellinas, “What percentage of travelers are writing hotel reviews?” (Gezginlerin yüzde kaçı otel yorumları yazıyor?) başlıklı çalışmasıyla ve Regina Schlüter adına verilen özel ödülü ise Roskilde University (Danimarka) akademisyenleri Flemming Sørensen ve Jens Friis Jensen de “Experience innovation in tourism: The role of front-line employees” (Turizmde inovasyon deneyimi: Ön saflarda çalışanların rolü) başlıklı çalışmaları ile ödüle değer bulundular.

Kongrede üç başlık altında panel ve özel oturumlar düzenlendi. İlk oturumda “Lessons we have learned in our research careers” (Araştırma kariyerlerimizde öğrendiğimiz dersler) konusu tartışıldı ve bu oturuma Prof. Dr. John Crompton (Texas A&M University, ABD), Prof. Dr. Adele Ladkin (Bournemouth University, Büyük Britanya), Prof. Dr. SooCheong (Shawn) Jang (Purdue University, ABD), Prof. Dr. Antonia Correia (Universidade Europeia & University of Algarve, Portekiz) ve Prof. Dr. Karl Woeber (Modul University, Avusturya) katıldılar.

Diğer bir oturumda ise “Advances in Regional Tourism Policy” (Bölgesel Turizm Politikasında Gelişmeler) konusu ele alındı. Bu oturuma konuşmacı olarak Pro. Dr. José Manuel Ferrández (Vice-rector Universidad Politécnica de Cartagena, İspanya), Prof. Dr. Andres Artal-Tur (Universidad Politécnica de Cartagena, İspanya), Raquel Huete (Directora General Turismo de la Generalitat Valenciana, İspanya) ve Manuel Fernandez-Delgado (Director General Instituto de Turismo Región de Murcia, İspanya) katıldılar.

Düzenlenen diğer bir oturumda da “Perspectives on tourism knowledge production and application” (Turizmde bilgi üretimi ve uygulamasına ilişkin perspektifler) konusu incelendi. Bu oturuma Prof. Dr. Regina Schlüter (Universidad Nacional de Quilmes, Arjantin), Prof. Dr. Egon Smeral (Modul University, Avusturya), Prof. Dr. Jafar Jafari, University of Wisconsin-Stout, ABD), Prof. Dr. David Harrison (Middlesex University, Büyük Britanya) ve Prof. Dr. Donna Chambers (University of Sunderland, Büyük Britanya) katıldılar.