Akdeniz Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Doktora Programı

Eğitim-Öğretim Doktora Programı Gastronomi ve Mutfak Sanatları

(Antalya, 2018 - )

2018-2019 Güz yarıyılında kuruldu ve aynı yıl beş öğrenci kontenjanıyla öğrenime başladı. Program Akdeniz Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Gastronomi ve Mutfak Sanatları Anabilim Dalı’na bağlıdır. Program kapsamındaki dersler ilgili enstitünün bulunduğu Akdeniz Üniversitesi Kampüsü'nde yürütülmektedir. Programın kurulduğu dönemdeki anabilim dalı başkanı Prof. Dr. Bahattin Özdemir’dir.

Doktora programı tezli yüksek lisans derecesi ile öğrenci kabul etmektedir. Program toplam 21 ulusal kredilik en az yedi ders, seminer, uzmanlık alan dersi, danışmanlık, diğer öğrenim etkinlikleri, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışmasından oluşmaktadır. Bu durumda toplam AKTS (Avrupa Kredi Transfer Sistemi) kredileri; bir eğitim-öğretim dönemi atmış AKTS’den az olmamak koşuluyla en az 240 AKTS’den oluşmaktadır.

Akdeniz Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları doktora programının amacı; Akdeniz Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde yer alan Gastronomi ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalında verilen doktora düzeyindeki eğitim ile öğrencilerin gastronomi alanında özgün akademik çalışmalar yapmak üzere araştırmacı olarak yetiştirilmesini; bu süreçte gastronomi ile ilgili akademik gelişmelere uluslararası düzeyde katkı verilmesini amaçlamaktadır. Doktora programının ders aşamasının sonunda hazırlanacak tezde; gastronomi alanında bilimsel yenilik ortaya koyma, bilimsel yöntemleri farklı açılardan ele alma ve mevcut bir bilimsel yöntemi farklı bir disiplinde kullanma gerekliliklerinden en az birini yerine getirmesi beklenmektedir. Bu bakış açısıyla Gastronomi ve Mutfak Sanatları doktora programında yeterli görülen öğrencilerin; kendilerine ait araştırma ya da tezlerinde bilgi temellerinin yeterliliği, çağdaş ve güncel kaynaklara atıfta bulunma, araştırmalara kuramsal bir altyapı sağlama gibi noktalara dikkat etmesi beklenmektedir. Bu kapsamda geçerli bilgi üretme ve bu bilginin; tutarlılık ve geçerlik özelliklerine sahip olması, yayımlanma ölçütlerine uyum gösterilmesi ve araştırmada kullanılan tüm tekniklerin anlaşılması unsurları da dikkate alınmaktadır. Program ile şu hedeflere ulaşılmak istenmektedir: Gastronomi alanında özgün araştırmalar tasarlayan ve gerçekleştiren araştırmacılar yetiştirmek, gastronomi alanında özgün bilimsel yayınlar (tez çalışmaları) üretmek, gastronomi ile ilgili bilimsel etkinler (seminer, kongre vb.) düzenlemek, gastronomi ile ilgili bilimsel projeler gerçekleştirmek, Türkiye’nin gastronomik mirası ile ilgili araştırmalar yapmak.

Referanslar

Akdeniz Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Doktora Programı Program Profili (2019). https://turizm.akdeniz.edu.tr/gastronomi-ve-mutfak-sanatlari-doktora/, (Erişim tarihi: 06.01.2020); Er, S. (2011). Yükseköğretim Mevzuatında Bilimsel Yöntem İstanbul Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliği ile İTÜ Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliğinin Karşılaştırması, Sosyal Bilimler Dergisi, 2: 99-107.

Ayrıntılı bilgi için bakınız

Akdeniz Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yönetmeliği. http://yazi.akdeniz.edu.tr/wp-content/uploads/2019/11/Lisans%C3%BCst%C3%BC-y%C3%B6netmelik-tam-hali-resmi-gazeteden-sonraki-son-hali.docx, (Erişim tarihi: 24.08.2020).