Akdeniz Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Doktora Programı

Eğitim-Öğretim Doktora Programı Turizm İşletmeciliği

(Antalya, 2005 - )

Maddeye katkıda bulunan yazarlar:
Yazar: Cansu SOLMAZ (2020) (Madde metni için tıklayınız)
Yazar: Altan DEMİREL (2021) (Madde metni için tıklayınız)
1 / 2

Akdeniz Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı’na bağlıdır. Program, 2005 yılının Eylül ayından itibaren lisansüstü öğrenci alımına başladı. Programda eğitim, Antalya (Turizm Fakültesi) ve Alanya’da (Alanya İşletme Fakültesi) ayrı kontenjanlar açılarak verilmekte iken; 2015 yılında Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi’nin kurulmasından sonra programın Alanya kısmına öğrenci alımı durduruldu. Turizm İşletmeciliği doktora programına, Akdeniz Üniversitesi Merkez Yerleşkesinde yer alan Turizm Fakültesi’nde devam edilmektedir. Programın kurulduğu dönemki adı Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Doktora Programı iken, 2017 yılında Turizm İşletmeciliği Doktora Programı olarak değiştirildi.

Programa başvuru yapacak adayların Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Giriş Sınavından (ALES) eşit ağılık türünde en az 60 puana sahip olmaları ve Yabancı Dil Sınavı’ndan (YDS) en az 55 puan veya Üniversitelerarası Kurulca kabul edilen bir sınavdan bu puan muadilini sağlamış olmaları gerekmektedir. Anabilim dalınca yapılan bilim sınavı sonrasında kontenjan dâhilinde asil ve yedek adaylar belirlenmektedir. Akdeniz Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği’ne göre doktora programı, tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilen öğrenciler için toplam 21 ulusal kredilik en az yedi ders; dört yıllık lisans derecesi ile kabul edilen öğrenciler için en az 42 ulusal kredilik 14 ders, iki seminer, uzmanlık alan dersi, danışmanlık, diğer öğrenim etkinlikleri, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışmasından oluşmaktadır. Alan dışından başvuracak adaylar için eksik görülen dersler, turizm işletmeciliği lisans veya yüksek lisans programından bilimsel hazırlık olarak ilk yıl aldırılmaktadır. Programdan başarı ile mezun olmak için, bir eğitim-öğretim döneminde 60 AKTS’den az olmamak koşuluyla tezli yüksek lisans dereceli öğrenciler için en az 240 AKTS, dört yıllık lisans dereceli öğrenciler için ise en az 300 AKTS ders başarmış olmak gerekmektedir. İleri Bilimsel Araştırma Teknikleri ve Etik dersi ilk güz döneminde programda zorunlu ders olarak verilmektedir. Ayrıca 15.02.2017 tarihinden itibaren doktora öğrencilerinin eğitimlerini tamamlayabilmeleri için Sosyal Bilimler Enstitü tarafından belirlenen uluslararası veya ulusal indeksli hakemli dergilerde, doktora tez konusu veya bilim alanı ile ilgili, doktora öğrencilerinin birinci isim veya sorumlu yazar olduğu bir araştırma makalesi yayımlamaları gerekmektedir.

Programda verilen turizm ve ilişkili dersler, her biri turizm pazarlaması, yönetim ve organizasyon, alternatif turizm, turizm sosyolojisi, araştırma yöntemleri gibi alanlarda uzmanlaşmış öğretim üyeleri tarafından verilmektedir. Programın vizyonu; “Sektörel ve akademik bazda yetiştirdiği bireyler, gerçekleştirdiği bilimsel çalışmalar ve öncü yenilikleri ile uluslararası turizm düzeyinde bir eğitim ve araştırma kurumu olmak” olarak belirtildi. 2019 yılı itibari ile programda, turizm ile ilişkili alanlarda farklı araştırma problemlerini ele almış 67 doktora tezi hazırlandı.

Yararlanılan Kaynaklar

Akdeniz Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Doktora Programı (2020). Eğitim Türü ve Hedefler, https://obs.akdeniz.edu.tr/oibs/bologna/index.aspx?lang=tr&curOp=showPac&curUnit=52&curSunit=565# , (Erişim tarihi: 25.06.2020); Akdeniz Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Doktora Programı (2020). Program Hakkında, https://obs.akdeniz.edu.tr/oibs/bologna/index.aspx?lang=tr&curOp=showPac&curUnit=52&curSunit=565#, (Erişim tarihi: 25.06.2020); Akdeniz Üniversitesi Yazı işleri ve Evrak Şube Müdürlüğü (2016). Akdeniz Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği, http://yazi.akdeniz.edu.tr/enstituler/, (Erişim tarihi: 25.06.2020); Akdeniz Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü (2018). Doktora Eğitim Programlarının Tamamlanması İle İlgili Kriterler (Yayın Şartı), http://sosyalbilim.akdeniz.edu.tr/doktora-egitim-programlarinin-tamamlanmasi-ile-ilgili-kriterler-yayin-sarti/, (Erişim tarihi: 25.06.2020); Akdeniz Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü (2020). Enstitümüz Yüksek Lisans ve Doktora Tezleri, http://sosyalbilim.akdeniz.edu.tr/enstitumuz-yuksek-lisans-ve-doktora-tezleri/, (Erişim tarihi: 25.06.2020).

Ayrıntılı bilgi için bakınız

http://turizm.akdeniz.edu.tr/turizm-isletmeciligi-ve-otelcilik-doktora/, (Erişim tarihi: 25.06.2020).

2 / 2

Akdeniz Üniversitesi Turizm İşletmeciliği doktora programı 2005 yılında kurulan ve ilk öğrenci alımını 2005-2006 eğitim öğretim yılında gerçekleştirdi. Açıldığı dönemde Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu Müdürlüğü’ne bağlı olan program, 2012 yılından itibaren Turizm Fakültesi altında faaliyetlerini sürdürmektedir. Kurulduğu tarihten itibaren “Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik” adını taşıdıktan sonra, 2017 yılında isim değişikliğine giderek “Turizm İşletmeciliği” adını almıştır. Program, Akdeniz Üniversitesi yerleşkesi Turizm Fakültesi’nde bulunmaktadır.

Turizm İşletmeciliği doktora programının yanı sıra tezli ve tezsiz yüksek lisans programlarıyla da lisansüstü eğitimi verilmektedir. Turizm İşletmeciliği bölümü altında Turizm İşletmeciliği Tezli Yüksek Lisans, Turizm İşletmeciliği Tezsiz Yüksek Lisans, Uluslararası Turizm Yönetimi (International Tourism Management) Tezli Yüksek Lisans ve Turizm İşletmeciliği Doktora programı yer almaktadır. 2020 yılı itibariyle, Turizm İşletmeciliği Bölümünde altı tane Profesör Dr., üç tane Doçent. Dr. ve üç tane Dr. Öğretim Üyesi görev yapmaktadır. Ayrıca farklı disiplinlerden, alanında uzman akademisyenler doktora programında ders vermektedirler.

Programda okutulan dersler zaman içerisinde değişime uğramış, kaldırılmış veya bu derslere yenileri eklendi. Öğrenciler bir dönemde en az 30, en fazla 50 kredi (AKTS) ders alabilmektedirler. Toplam 120 kredi dersi başarıyla tamamlayan öğrenciler doktora yeterlilik sınavına girmeye hak kazanmaktadırlar. Turizm İşletmeciliği alanında uzman, beş kişilik jüri karşısında yazılı ve sözlü sınavında yeterli görülen öğrenciler, doktora tez yazım aşamasına geçmektedirler. En az dört dönemde tezini, tez izleme komitesi karşısında başarıyla savunan öğrenciler, tez savunmasını yaptıktan sonra doktor unvanını almaya hak kazanırlar. 2020 yılında, Akdeniz Üniversitesi, Turizm İşletmeciliği doktora programında toplam 46 doktora öğrencisi bulunmaktadır.

Yararlanılan Kaynaklar

Akdeniz Üniversitesi Turizm Fakültesi (2021), http://turizm.akdeniz.edu.tr/arastirma-gorevlileri/, (Erişim tarihi: 02.01.2021); Akdeniz Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü (2021), http://sosyalbilim.akdeniz.edu.tr/2020-2021-guz-ogrenci-alim-ilani/, (Erişim tarihi: 02.01.2021); Akdeniz Üniversitesi Turizm Fakültesi Turizm İşletmeciliği Doktora Programı (2021), http://turizm.akdeniz.edu.tr/turizm-isletmeciligi-ve-otelcilik-doktora/, (Erişim tarihi: 02.01.2021); Akdeniz Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kurum yetkilisi ile 30.12.2020 tarihinde yapılan görüşme.