Akçakoca

Yerleşim Merkezi Deniz Destinasyonu

Akçakoca, Karadeniz Bölgesi’nin batısında yer alır. Düzce’nin denize kıyısı olan tek ilçesidir. İstanbul ve Ankara gibi iki metropol şehrin arasında yeşil ve mavinin bir arada bulunduğu şirin bir tatil beldesi ve önemli bir turizm merkezidir. Doğuda Zonguldak’ın Alaplı ilçesi, batıda Sakarya’nın Kocaali ilçesi ve güneyde Düzce’ye bağlı olan Yığılca ve Cumayeri ilçeleriyle komşudur. Kuzeyinde ise Karadeniz yer alıyor. 2018 yılı itibarıyla nüfusu 38.846 kişidir.

Akçakoca’nın ekonomik altyapısı turizm, fındıkçılık ve balıkçılığa dayanıyor. Turizm hareketleri Akçakoca’da 1950 yıllarında başladı. Deniz ve karavan turizminin Türkiye’de ilk başladığı yerlerdendir. Akçakoca birçok doğal, tarihi ve yöresel değerlere sahiptir. Denizi, uzun ve mavi bayrağa sahip plajları, her mevsime göre taze balık çeşitleri, dağ çileği, fındık bahçeleri, Ceneviz Kalesi, mağaraları, şelaleleri ve yöreye özgü lezzetleriyle yerli ve yabancı turistler için birçok çekicilik özelliğini barındırmaktadır.

Akçakoca’nın turizm arzı ve talebi verilerine göre, 2018 yılında destinasyona gelen yerli ziyaretçi sayısı 58.084 ve yabancı ziyaretçi sayısı 4.452 olmak üzere toplam 62.536 kişidir. 2019 yılının Aralık ayı itibarıyla dokuz işletme belgeli konaklama tesisi, 726 oda ve 1.697 yatak kapasitesine sahiptir. Belediye belgeli 41 konaklama tesisi de toplam 544 odalı ve 1.424 yatak kapasitelidir. Kamu misafirhanesi olarak dört konaklama tesisi 156 oda ve 504 yatak kapasitesine sahiptir. Bölgede toplam yatak kapasitesi 3.625’tir.

Düzce kent merkezine 37 kilometre uzaklıkta yer alan Akçakoca’da havalimanı bulunmuyor. Ulaşım karayolu ile sağlanıyor. Akçakoca; İstanbul’a 243 kilometre, Ankara’ya 270 kilometre ve İzmir’e ise 585 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Ankara ve İstanbul’a yaklaşık üç saatlik bir mesafede yer alıyor. Akçakoca’ya başta İstanbul ve Ankara olmak üzere pek çok büyük yerleşim merkezinden düzenli otobüs seferleri bulunuyor.

Akçakoca, sadece deniz turizmiyle değil aynı zamanda alternatif turizm türleriyle de adından söz ettirmektedir. Dalış meraklıları, sörf ya da rafting yapmak isteyen macera tutkunları, kamp ve karavan ile konaklama yapmak isteyenler, yelken sporuyla denizin mavi dünyasına açılmak isteyenler, doğa yürüyüşü yapmak isteyenler, farklı coğrafi özelliklere sahip mağaraları görmek isteyenler, kırsal turizm faaliyetlerine katılmak isteyenler, inanç turizmi kapsamında dini yapılar, mezarlar ve türbeleri görmek isteyenler ve olta balıkçılığına meraklı olan ziyaretçiler için farklı çekicilik özelliklerine sahiptir. Akçakoca Karadeniz sahili boyunca plajları için mavi bayrak alan tek turizm merkezidir. Yaklaşık 35 kilometre olan sahili boyunca dünyada ender rastlanan siyah inci taneli kumsalları bulunuyor. Bir yanında boydan boya deniz, diğer yanında Karadeniz’in heybetli dalgaları tarafında oluşan yalıyarlar yer alıyor. Bu yalıyarlardan en yüksek konumda olanı Ceneviz Kalesi ile Değirmenağzı arasında 30 metre yükseklikte yer alan Soyat yalıyarlarıdır.

Akçakoca’da birçok yerel etkinlik ve festival bulunuyor. Bu etkinlik ve festivalleri; Altunçay ve Beyören Köyü Hıdırellez Şenlikleri, Uluslararası Parlayan Kent Akçakoca Kültür ve Sanat Festivali, Hamsi Festivali, Palamut Briç Festivali, Kabotaj Bayramı ve Yelken Yarışları, Güreş Şenlikleri (Kınık, Beyören, Balatlı), Ramazan Şenlikleri ve Hemşinliler Tulum Şenliği oluşturuyor.

Akçakoca’da ılıman deniz iklimi hakimdir. Yıllık yağış ortalaması 990 milimetredir. Akçakoca’da en sıcak ay (Temmuz) ortalaması 23 ºC derecedir. En soğuk ayın (Ocak) ortalaması ise 5 ºC’dir. Akçakoca’ya poyraz rüzgarları hakimdir.

Yüzyıllardır pek çok farklı medeniyete ve yurdun farklı bölgelerinden göç eden kişilere ev sahipliği yapan Akçakoca’nın çok zengin bir yemek kültürü bulunmaktadır. Buranın yemek kültürü Karadeniz ve Manav Türkleri olmak üzere ikiye ayrılıyor. Karadeniz kültürünün daha baskın olduğu bölgelerde, mancar, mısır ve fasulye öne çıkıyor. Bu üç gıda ürünü Karadeniz mutfağında sıklıkla kullanılan ürünlerdir. Mancarlı pide, fasulye içi ile pişirilen mancar tepelemesi, mancar dolması, kaldirik kavurması, Laz böreği, mısır ekmeği ve şekerli bir fındık türü olan damat fındığı önemli yöresel lezzetler arasındadır. Manav Türkleri’ne ait yemek kültüründe ise hamur işi önemli bir konumdadır. Hamurdan yapılan “melengüçceği” bölgede meşhur bir tatlıdır. Bununla birlikte su ve tereyağı kullanılarak yapılabilen ve bir tava böreği olarak ifade edilebilen “höşmerim” de bölgenin meşhur yemekleri arasında yer alıyor. Kahvaltıda ise “dartı” olarak adlandırılan ve süt kaymağı ile yapılan yiyecek bölgenin önemli yöresel lezzetleri arasında yer almaktadır.

Etiketler:
Yararlanılan Kaynaklar

Akçakoca Belediyesi (2019). Turizm, http://www.akcakoca.bel.tr/turizm/, (Erişim tarihi: 22.12.2019); Akçakoca Kaymakamlığı (2019). Akçakoca Tanıtımı, http://www.akcakoca.gov.tr/ilcemiz, (Erişim tarihi: 22.12.2019); Kültür ve Turizm Bakanlığı (Düzce İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü) (2019). Akçakoca, https://duzce.ktb.gov.tr/TR-211375/akcakoca.html, (Erişim tarihi: 22.12.2019).