Ceneviz Kalesi
Doğal ve Kültürel Miras Kale UNESCO Dünya Miras Alanı
-
2020
Düzce’nin sahil ilçelerinden Akçakoca’ya üç kilometre mesafede bulunan Ceneviz Kalesi, ilçenin simgelerinden biridir. Ceneviz Kalesi iki koy arasında bulunan bir falez üzerinde kuruludur. Kalenin güneyinde, doğu ve batı doğrultusunda, surların ortasında yüksek bir kulesi, iç avluda bir de su sarnıcı bulunmaktadır. Sarnıç, o dönemde su ihtiyacını karşılamak amacıyla kullanılmıştır. Kalede kullanılan tuğla ve harç diğer Ceneviz Kaleleri'nde kullanılan tuğla ve harçla benzerlikler göstermektedir. Kalenin ne zaman yapıldığı mutlak bilinmemekle beraber, Karadeniz sahil liman kentleri arasındaki pozisyonu itibariyle XIII. yüzyılın başında Cenevizliler tarafından ilaveler yapılarak kullanılır hâle getirildiği bir gerçek olduğundan kale Ceneviz Kalesi olarak bilinmektedir.
Ceneviz Kalesi ve yakın çevresi, plajın bulunduğu bölge de dahil olmak üzere, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür ve Tabiat Varlıkları Yüksek Kurulu tarafından, 31.07.1986 tarihinde 2527 sayılı kararla kültür varlığı olarak tescil edildi ve koruma altına alınmıştır. Ceneviz Kalesi ve etrafı, doğal, arkeolojik ve kentsel sit açısından pek çok kritere sahip olduğundan dolayı, Akçakoca Belediyesi tarafından hazırlanan koruma amaçlı imar planına dahil edilmiştir. Bu planlar, 05.08.2009 tarihinde 1004 sayılı kararla ilgili bakanlık tarafından onaylanarak yürürlüğe girmiştir. Bölgenin koruma amaçlı imar planı içinde olduğu, yönlendirme tabelaları, broşürler ile halka ve ziyaretçilere aktarılmaktadır. Aynı zamanda kale Ceneviz Ticaret Yolu’nda Akdeniz’den Karadeniz’e Kadar Kale ve Surlu Yerleşimleri ismiyle 15.04.2013 tarihi itibariyle UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’ne ilave edilmiştir.
Defne ağaçlarıyla örtülü kale günümüzde mesire alanı olarak kullanılmaktadır. Konum olarak turistik bir alanda bulunan kale hem denizden yüksekte hem de denize sıfır konumda yer almasıyla ziyaretçilerine harikulade bir seyir terası sunmaktadır. Kalenin batı kıyısında bulunan Ceneviz Kalesi Plajı ise mavi bayrak sahibidir. Ziyaretçiler plajda denize girebilmekte hem de kaleyi ziyaret ederek kültür turu imkânı bulabilmektedir.
Referanslar
Düzce İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü (2020). Ceneviz Kalesi, https://duzce.ktb.gov.tr/TR-236535/ceneviz-kalesi.html, (Erişim tarihi: 25.09.2020): Kültür Envanteri Atlası (2020). Akçakoca Kalesi, https://kulturenvanteri.com/yer/akcakoca-kalesi/, (Erişim tarihi: 26.09.2020); Mavi Bayrak Türkiye (2020). Ceneviz Kale Plajı, http://www.mavibayrak.org.tr/tr/plajDetay.aspx?, (Erişim tarihi:27.09.2020); Neredekal (2020). Akçakoca Ceneviz Kalesi, https://www.neredekal.com/akcakoca-ceneviz-kalesi/, (Erişim tarihi: 28.09.2020); Türkiye Kültür Portalı (2020). Ceneviz Kalesi – Düzce, https://kulturportali.gov.tr/turkiye/duzce/, (Erişim tarihi: 29.09.2020).