Akçakoca Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu

Eğitim-Öğretim Lisans Düzeyinde Bölüm/Program Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik

(Akçakoca, Düzce, 1992 - )

Maddeye katkıda bulunan yazarlar:
Yazar: Yonca Nilay BAŞ (2021) (Madde metni için tıklayınız)
Yazar: Gözde TÜRKTARHAN (2021) (Madde metni için tıklayınız)
1 / 2

1992 yılında Abant İzzet Baysal Üniversitesi’ne bağlı olarak 3837 sayılı kanun ile kurulmuş olup 1993’te eğitim-öğretim faaliyetine başladı. 2006 yılında ise 5467 sayılı kanun ile Düzce Üniversitesi’ne bağlandı. 2009-2010 öğretim yılından itibaren zorunlu hazırlık sınıfı uygulaması başladı.

Yüksekokul, turizm sektöründe çalışabilecek, konusunda uzman, iyi derecede İngilizce ve ikinci bir yabancı dil bilen, global düzeyde turizm alanındaki gelişmeleri ve yenilikleri takip eden yönetici adayları yetiştirmeyi hedeflemektedir. Yüksekokuldan mezun olan öğrenciler, yiyecek-içecek işletmeciliği, konaklama ve seyahat işletmeciliği, finans, yönetim, pazarlama ve turizm sektörünün çeşitli alanlarında yönetici adayı olarak çalışabilmektedir.

Yüksekokul bünyesinde Turizm İşletmeciliği ile Gastronomi ve Mutfak Sanatları olmak üzere iki bölüm bulunmaktadır. Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü, catering işletmelerinin ve yiyecek ve içecek işletmelerinin ihtiyaç duyduğu işgücünün karşılanmasında önemli bir role sahiptir. Bunların yanı sıra yüksekokulda, hem pedagojik formasyonun tamamlanmasıyla orta öğretime hem de meslek yüksek okullarına yiyecek-içecek alanında öğretim elemanı ve öğretmen yetiştirilmektedir.

Yüksekokul bünyesinde, iki Doç. Dr., dört Dr. Öğr. Üyesi, iki Öğr. Gör. Dr., bir Arş. Gör. Dr., dört Arş. Gör. olmak üzere toplam 13 akademik; beş idari personel görev yapmaktadır. Yüksekokulun normal öğretiminde 470 öğrenci, ikinci öğretimde 296 öğrenci olmak üzere toplam 766 öğrencisi bulunmaktadır.

Yararlanılan Kaynaklar

https://duzce.edu.tr/akademik/yuksekokul/turizm/cacf/yuksekokul-tanitimi, (Erişim tarihi: 30.04.2021).

2 / 2

Akçakoca Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu, 11.07.1992 gün ve 3837 sayılı kanun ile Abant İzzet Baysal Üniversitesi'ne bağlı olarak kuruldu. 29 Kasım 1993'te eğitim - öğretim faaliyetine başladı. 17.03.2006'da 5467 sayılı kanun ile Düzce Üniversitesi'ne bağlandı. Kurulduğu yıl 25 öğrenciyle lisans öğrenimine başlayan okul Türkiye’de lisans ve ön lisans düzeyinde öğretim veren okullar arasında ilklerdendir. Dönemin ünlü oteli Çınar Oteli yüksekokulun Uygulama Oteli olarak kullanıldı. 1950’li yıllarda parlak bir turizm bölgesi olan Akçakoca için nitelikli personel yetiştirmeyi hedefleyen yüksekokulun ilk müdürü Prof. Dr. Tevfik Karakaya’dır. Yüksekokulun öğretime başladığı ilk dönemlerde Abant İzzet Baysal Üniversitesi ve Uludağ Üniversitesi’nden öğretim elemanları gelirken; Türk Dili ve Edebiyatı, Matematik gibi derslere Akçakoca ve Ereğli ilçelerindeki liselerden öğretmenler görevlendirildi. 1995 yılına gelindiğindiğinde yüksekokul kadrosuna yeni öğretim elemanları katıldı. Öğr. Gör. Yaşar Serdaroğlu, Öğr. Gör. Nurcan İşman, Öğr. Gör. Osman Akgün, Öğr. Gör. Çetin Elkırmış, Öğr. Gör. Oya İnci Bolat, Okutman Ayfer Berçin, Okutman İlkay Zeytin, Okutman Serpil Mazlum, Okutman Alparslan Acar, Okutman Mahmut Arslan, Okutman Kevser Yürekli, Arş. Gör. Murat Selim Selvi, Arş. Gör. Atilla Akbaba, Arş. Gör. İzzet Kılınç, Arş. Gör. Ali Leventeli, İbrahim Bilgin ve İrfan Topuz ilk dört yıl içerisinde yüksekokulda görev yapan öğretim elemanlarından bazılarıdır. 2021 yılında yüksekokulda, iki doçent doktor, dört doktor öğretim üyesi, iki öğretim görevlisi doktor, bir araştırma görevlisi doktor, dört araştırma görevlisi olmak üzere toplam 13 akademik; beş idari personel görev yapmakta ve normal öğretiminde 470 öğrenci, ikinci öğretimde 296 öğrenci olmak üzere toplam 766 öğrenci öğrenim görmektedir. 2006-2007 öğretim yılından itibaren Düzce Üniversitesi Akçakoca Yerleşkesinde faaliyetlerini sürdürmekte ve Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik ve Gastronomi ve Mutfak Sanatları olmak üzere iki bölümde öğrenim vermektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

Akçakoca Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu (2021). Yüksekokul Tanıtımı. Düzce Üniversitesi, https://www.duzce.edu.tr/akademik/yuksekokul/turizm/cacf/yuksekokul-tanitimi, (Erişim tarihi: 01. 05. 2021); Türktarhan, G. (2020). Karadeniz’in Devrik İncisi Akçakoca’da Turizm. İçinde; N. Kozak (Editör), Türkiye Turizmi Sözlü Tarih Araştırması Cilt 10 (ss. 35-52). İstanbul: Yıkılmazlar Matbaası.